Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Mikä on indeksirahasto?

Tärkeä jako sijoitusrahastojen välillä liittyy siihen, onko rahasto aktiivisesti vai passiivisesti hoidettu. Aktiivisen rahaston salkunhoitaja pyrkii valitsemaan oikeita arvopapereita oikeaan aikaan rahaston sijoitusstrategian mukaisesti. Passiivinen rahasto puolestaan pyrkii seuraamaan mahdollisimman tarkasti ennalta valittua indeksiä. Kyseessä on siis indeksirahasto, joka sijoittaa rahaston varat vertailuindeksin mukaisesti osakkeisiin.

Indeksi voi olla esimerkiksi Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta seuraava OMXH25 tai USA:n suurimpia yhtiöitä seuraava S&P 500. Esimerkiksi jos rahasto seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä, se sijoittaa samoihin yhtiöihin kuin mitä indeksi seuraa.

Indeksirahastoille ei siis tehdä aktiivista osakevalintaa, vaan indeksirahasto ostaa osakkeita samassa suhteessa kuin miten ne ovat painotettuina indeksissä. Indeksirahastoissa on tyypillisesti hyvin matalat kulut tai ne ovat jopa kuluttomia, sillä aktiivista rahastosalkun hoitoa ei käytännössä ole. Passiivisuuden idea on saavuttaa vähäisin kuluin markkinoiden keskimääräinen tuotto markkinoiden keskimääräisellä riskillä.

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki