Siirry pääsisältöön

Teknologiaindeksit eroavat toisistaan

Kaikki sijoitusrahastot, niin tavalliset kuin pörssilistatut ETF:t, niin passiivisesti kuin aktiivisesti hallinnoidut rahastot seuraavat jotakin indeksiä. Siinä missä aktiivisesti hallinnoitujen sijoitusrahastojen vertailuindeksin funktio on lähinnä verrokkina toimiminen, passiivisten indeksirahastojen kohdalla, missä rahaston varat sijoitetaan suoraan vertailuindeksin mukaisiin osakkeisiin samoilla painoilla, vertailuindeksin valinnalla voi olla suurikin merkitys.

Nordnet lanseerasi vastikään sinänsä mielenkiintoista megatrendiä seuraavan indeksirahaston, Nordnet Indeksirahasto Teknologian. Tämä rahasto seuraa MSCI World Information Technology NET Total Return indeksiä. Rahaston vertailuindeksivalinnassa on aina huomioitava monta seikkaa. Tämän indeksin valikoitumiseen vaikutti se, että indeksi on puhdas IT-indeksi sekä se, että siihen mahtuu myös muita kuin pelkästään yhdysvaltalaisia osakkeita.

MSCI World Information Technology NET Total Return indeksissä jenkkipaino on “vain” 85 % ja esimerkiksi Facebook, Google ja Amazon eivät kuulu indeksiin (Facebook, ja Google kuuluvat MSCI World Communication Services indeksiin ja Amazon puolestaan MSCI World Consumer Discretionary (käyttötavarat) -indeksiin). MSCI World Information Technology NET Total Return -indeksissä painottuvat kasvuosakkeet, isommat yhtiöt, momentum ja laatuyhtiöt.

Kuten yllä olevasta indeksivertailusta käy ilmi, teknologiaindeksien koostumukset eroavat hyvinkin paljon toisistaan. Toisessa indeksissä kahden suurimman osakkeen paino ylittää neljäkymmentä prosenttia ja toisessa vain vajaa kymmenen prosenttia. Toisessa indeksissä osakkeita on 73, toisessa 526. Toisessa indeksissä on vain yhdysvaltalaisia suuryrityksiä, toisessa huomattavasti monimuotoisempia yrityksiä useammasta eri maasta, kehittyneet maat ja Kiina mukaan lukien.

Indeksirahastot eivät siis ole toistensa kopiota, vaikka edustaisivat samaa sektoria tai megatrendiä. Näin ollen myös saman sektorin indeksirahastot käyttäytyvät hyvin eri tavalla eri markkinatilanteessa. Pienempiin ja laajempiin indekseihin ja monimuotoisempiin yrityksiin sijoittavat indeksirahastot tuottavat pitkässä juoksussa usein paremmin kuin vastakkaisia ominaisuuksia omaavat indeksirahastot. Vastaavasti suppeammin ja suurempiin yrityksiin sijoittavat pärjäävät pörssiromahduksissa paremmin.

Kumpaa haluaa painottaa, riippuu omista sijoitustarpeista. Selvää kuitenkin on, että indeksirahastojen indeksit saattavat erota merkittävästikin toisistaan.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinPaasi ja puhelimitse numerosta 050 591 8292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Maiju
Maiju
04.06.2021 20:24

Laittaisitko Martin omat tai lapsiesi rahat synteettiseen rahastoon kuten tämä?