Siirry pääsisältöön

Hiljaista Aasiassa yöllä. Kiina fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avaa tänään tasolla +0,0 % tai välillä [-0,3, 0,3] %.

Wall Street

Vahvat makrotaloudelliset luvut ja lisääntyneet geopoliittiset jännitteet vaikuttivat Wall Streetiin tiistaina. Syyskuun vähittäiskaupan luvut ylittivät odotukset, mikä ajoi markkinakorkoja ylöspäin. Samanaikaisesti uutiset tekoälypiirilevyille suunnitelluista myyntirajoituksista Kiinaan aiheuttivat laskua jättiläisille kuten Nvidia, AMD ja muut.

Kun markkinakorot nousevat, myös yritysten lainakustannukset kasvavat. Tämä voi vähentää yritysten kykyä investoida uusiin hankkeisiin, tutkimukseen, kehitykseen tai laajentumiseen, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti tulevaan tulonmuodostukseen.

Nvidia on johtava toimija grafiikkaprosessorien suunnittelussa ja valmistuksessa, ja on myös tullut keskeiseksi toimijaksi tekoälyssä (AI) heidän GPU:nsa ansiosta, jotka on optimoitu koneoppimisille.

Nousijat ja laskijat

Sijoittajille, jotka haluavat ymmärtää sekä kuluttajamarkkinoita että bioteknologia-alaa, on tärkeää seurata yhtiöitä kuten VF Corp ja Moderna. Ne edustavat talouden tärkeitä segmenttejä ja voivat toimia barometreina laajemmille taloudellisille ja terveydellisille trendeille.

VF Corp on yksi maailman suurimmista vaateyrityksistä, jolla on monia suosittuja brändejä kuten Vans, The North Face, Timberland ja monet muut.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,2 prosenttia alhaalla keskiviikkoaamuna.

Kiinan tuoreet BKT-luvut osoittavat, että maan talous kasvoi lähes viisi prosenttia edellisellä neljänneksellä, kun odotettiin 4,4 prosentin kasvua. Vaikka vahvat makrotalouden luvut Yhdysvalloissa nähdään tällä hetkellä negatiivisina korkean perusinflaatiopaineen vuoksi, tilanne Kiinassa on päinvastainen, sillä maa kamppailee liian alhaisen inflaation kanssa.

Liian alhainen inflaatio, tunnetaan myös nimellä disinflaatio, voi olla merkki heikosta kysynnästä, tuotannon ylikapasiteetista tai muista rakenteellisista ongelmista. Tällaisissa tilanteissa vahvoja BKT-lukuja voidaan pitää positiivisena merkkinä siitä, että talous on oikealla tiellä, vaikka haasteita on vielä edessä.

Korot, valuutta ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 91,76 dollaria tynnyriltä, 1,7 prosenttia korkeampi kuin tiistaina. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -0,1 prosenttia samana aikana.
  • 1 USD on tällä hetkellä arvoltaan; 10,94 NOK, 10,91 SEK, 7,06 DKK ja 0,95 EUR, kun taas 1 EUR on arvoltaan; 11,6 NOK, 11,54 SEK ja 7,46 DKK.
  • USA:n korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 5,19, on korkeampi kuin kymmenen vuoden korko, joka on 4,84).
  • USA:n pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuoden inflaatioodotuksilla (T10YIE), ovat 2,41 prosenttia, verrattuna Federal Reserven tavoitteeseen 2 prosenttia (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Vahvat makrotalouden luvut Yhdysvalloista ja Kiinasta yhdistettynä merkittäviin vajeisiin Yhdysvaltojen öljyvarastoissa ovat ajaneet öljyn hinnan nousuun viimeisen puolen päivän aikana. Vaikka korkeammat öljy- ja raaka-ainehinnat ovat hyviä uutisia tuottajille lyhyellä aikavälillä, se ei välttämättä ole positiivista maailmantaloudelle. On myös kohtuullista olettaa, että OPEC, Saudi-Arabian johdolla, lisää öljyntuotantoa, jos hinnat ovat liian rasittavia kuluttajille.

Historiallisesti OPEC on toiminut keinottelijana, kykenevänä säätämään öljyntuotantoa vaikuttaakseen maailmanlaajuiseen öljyn hintaan. Erittäin merkittävät esimerkit ovat öljyembargo vuonna 1973, mikä nelinkertaisti hinnat; tuotantokiintiöt 1980-luvulla käsitelläkseen ylijäämää; tuotannon leikkaukset vuonna 2008 historiallisen hinnan huipulla; päätös ylläpitää tuotantoa 2014-2016 hintalaskun aikana; ja merkittävä tuotannon vähennys vuonna 2020 vastauksena Covid-19-pandemian vaikutukseen kysyntään. Nämä tapahtumat vahvistavat OPECin keskeisen roolin öljymarkkinoiden dynamiikan ohjaamisessa.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit