Siirry pääsisältöön

Korkojen nousu ja poliittinen levottomuus laskivat Wall Streetiä. Työllisyysluvut fokuksessa tänään.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avaa tasolla -0,2 % tai välillä [-0,6, 0,2] %.

Wall Street

Vahvat makrotaloudelliset luvut ja poliittinen levottomuus pelottivat sijoittajia Wall Streetillä keskiviikkona. Nasdaq-indeksi laski 1,9 prosenttia, jota seurasi S&P 500 (-1,4%) ja Dow Jones Industrial Average (-1,3%). Russell 2000, joka laski 1,6 prosenttia tiistaina, laski 1,7 prosenttia. Sijoittajat pelkäävät, että nousevat korot, jotka ovat nyt saavuttaneet vuoden 2008 finanssikriisiä edeltävät tasot, pysäyttävät Yhdysvaltojen talouden kasvun ja mahdollisesti laukaisevat maailmanlaajuisen laman.

Historian aikana maailma on kokenut useita merkittäviä taantumia, kuten suuren laman 1930-luvulla, OPECin öljykriisin 1970-luvulla, Aasian finanssikriisin 1990-luvulla ja maailmanlaajuisen finanssikriisin vuonna 2008. Nämä taloudelliset takaiskut, usein ajaneet yhdistelmillä maailmanpoliittisia tapahtumia, taloudellisia epätasapainoja ja raaka-aineiden hintojen muutoksia, ovat haastaneet kansallisten talouksien kestävyyden. Vaikka ne ovat aiheuttaneet taloudellista kipua, ne ovat myös avanneet mahdollisuuksia taloudelliseen uudistukseen ja uudistumiseen yhä globalisoituneemmassa ja kytketyssä taloudellisessa maisemassa.

Aasia

  • Suurimmat Aasian indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat laskeneet keskimäärin -1,2 prosenttia keskiviikkoaamuna.

Wall Streetin eilinen lasku levisi Aasian osakemarkkinoille keskiviikkona, joten tältä alueelta ei ole tänään apua saatavilla. Sijoittajat kaikkialla maailmassa odottavat nyt tuoreita työllisyyslukuja Yhdysvalloista (ADP-raportti) sekä perjantain US Non-farm Payrolls -lukuja. Jos nämä luvut ovat vahvoja, korot todennäköisesti nousevat edelleen. Monet toivovat ja uskovat, että maailmantalouden inflaatiopaineet vähenevät korkeiden korkojen seurauksena.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 90,83 dollaria barrelilta, 0,3 prosentin nousu tiistaista. Maakaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 1,8 prosenttia samassa ajassa.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä; 10,96 NOK, 11,09 SEK, 7,13 DKK ja 0,95 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,5 NOK, 11,61 SEK ja 7,46 DKK.
  • USA:n korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 5,16, on korkeampi kuin kymmenvuotinen korko, joka on 4,84).
  • USA:n pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuotisen inflaation katkaisukorkona (T10YIE), ovat 2,36 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Viime viikkoina huomio on keskittynyt korkomarkkinoihin, mikä on johtanut pörssilaskuihin koko maailmassa. Tämä mielessä, on tärkeää huomata korkokäyrän viimeaikainen positiivinen kehitys. Vaikka korkokäyrä on edelleen käänteinen, käänteisyys on huomattavasti pienentynyt äskettäin.

Käänteisiä korkokäyriä on usein pidetty varoitusmerkkinä taloudellisesta taantumasta, koska ne voivat osoittaa odotuksia heikommasta taloudellisesta kasvusta. Historiallisesti tällaiset käänteet ovat usein edeltäneet lamoja, mutta on olemassa poikkeuksia, joissa erityiset markkinaolosuhteet tai interventiot ovat luoneet tilapäisiä käänteitä ilman seuraavaa lamaa.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit