Siirry pääsisältöön

Pörssin toukokuuilmiö – 3 vinkkiä sijoittajalle

Pörssin toukokuuilmiö, joka tunnetaan myös sanonnasta “Sell in May and go away,” on yksi tunnetuimmista sijoittamisen kausivaihteluista Joulupukkirallin ohella. Ilmiön taustalla on havainto, että osakkeet tuottavat historiallisesti paremmin marraskuusta huhtikuuhun kuin toukokuusta lokakuuhun.

Vaikka ilmiö ei ole täysin luotettava tai kiistattomasti todistettu, herättää se säännöllisesti keskustelua yksityissijoittajien keskuudessa. Mutta mitä sinun tulee tietää ilmiöstä, ja miten varaudut siihen omassa salkussasi kesän kynnyksellä?

“Sell in May and go away”

Sanonta “Sell in May and go away” juontaa juurensa Englantiin, missä se tunnettiin alun perin sanonnalla “Sell in May and go away, and come back on St. Leger’s Day.” Tämä viittaa siihen, että sijoittajien kannattaisi myydä osakkeensa toukokuussa ja palata markkinoille syyskuussa, St. Leger -hevoskilpailun aikaan. Ilmiön taustalla voi olla useita syitä, kuten kausivaihtelut pörssiyhtiöiden toiminnassa, lomakaudet sekä vuodenajat, jotka voivat vaikuttaa sijoittajien käyttäytymiseen. Suomalaiset tietävät, että kesällä löhötään riippumatossa rannalla, eikä tuijoteta tietokoneen ruudulla aaltoilevia kurssigraafeja (Nordnet Appia käyttämällä tosin ei tarvitse valita vain toista).

Yksi selitys toukokuuilmiölle voi olla psykologinen. Kesäkuukausina sijoittajat saattavat olla vähemmän aktiivisia lomien vuoksi, mikä johtaa vähäisempään kaupankäyntiin ja alhaisempiin osakekursseihin. Toinen selitys voi liittyä yritysten tulosjulkistuksiin: talvikuukausina yritykset saattavat julkistaa parempia tuloksia, mikä tukee osakekurssien nousua. Myös rahastojen vuosittaiset tasapainotukset saattavat vaikuttaa markkinoiden kausivaihteluihin. Institutionaaliset sijoittajat vetäytyvät niin ikään markkinoilta loma-aikojen ajaksi.

Vaikka toukokuuilmiö on tunnettu, se ei ole täysin luotettava tai ennustettava. On hyvä muistaa, että osakemarkkinoiden tulevaisuuden tuottoja ei voida ennustaa pelkästään menneiden kausivaihtelujen perusteella.

Näin sijoittaja voi varautua ilmiöön – 3 vinkkiä

Sijoittajille toukokuu-ilmiö voi tarjota mahdollisuuden optimoida salkun tuottoa, mutta siihen liittyy myös riskejä. Jos päätät myydä osakkeet toukokuussa ja palata markkinoille syksyllä, voit menettää kesän aikana tapahtuvan mahdollisen kurssinousun.

Sijoittajille toukokuuilmiö voi tarjota mahdollisuuden optimoida salkun tuottoa, mutta siihen liittyy myös riskejä. Jos päätät myydä osakkeet toukokuussa ja palata markkinoille syksyllä, voit menettää kesän aikana tapahtuvan mahdollisen kurssinousun. Kuten sanottu – markkinaa ei voi koskaan täysin ennustaa. Lisäksi veroseuraamukset voivat syödä tehtyä tuottoa, etenkin jos sijoittaa arvo-osuustilin kautta. Kannattaa myös huomioida, että jos raha ei ole sijoitettuna, sitä tulee helposti käytettyä tuottamattomaan toimintaan tai esimerkiksi turhiin hyödykkeisiin.

Huom. Jos sijoitat osakesäästötilin tai sijoitusvakuutuksen kautta, maksat veroja vasta kun nostat rahaa tililtä. Näin voit myydä omistuksiasi huolettomammin ilman välittömiä veroseuraamuksia.

1. Hajauta salkkuasi

Yksi tapa suojautua toukokuuilmiön mahdollisilta negatiivisilta vaikutuksilta on hajauttaa ja monipuolistaa salkkua. Nordnet tarjoaa laajan valikoiman sijoitustuotteita, kuten ETF:iä ja rahastoja, joiden avulla voit hajauttaa sijoituksiasi eri omaisuuslajeihin ja markkinoille. Vannoutuneimmankin osakesijoittajan kannattaa hajauttaa salkkua esimerkiksi Nordnet One -yhdistelmärahaston avulla – monta kärpästä yhdellä iskulla.

Nordnet One tarjoaa valittavaksesi kolme yhdistelmärahastoa, jotka sijoittavat globaalisti sekä osake- että korko- ja luottomarkkinoille. Varovainen, Tasapaino ja Rohkea. Rahastot ovat laajasti hajautettuja ja näin ollen vähemmän alttiita markkinoiden heilahtelulle. Rahastoja tasapainotetaan jatkuvasti, jotta haluttu jakauma osakemarkkinoiden ja korko- sekä luottomarkkinoiden välillä säilyy. Historiallisesti katsottuna tämä on ollut onnistunut tapa sijoittaa.

2. Hyödynnä Nordnetin tarjoamia työkaluja

Ennen kuin teet sijoituspäätöksiä, käytä hyödyksesi markkinaraportteja ja osakeanalyysejä. Näiden avulla voit saada syvällisempää tietoa markkinoista ja tehdä parempia päätöksiä. Sijoittamisessa hötkyily ei ole hyväksi.

3. Tee säästämisestä säännöllistä

Sen sijaan, että yrittäisit ajoittaa markkinoita, harkitse säännöllistä sijoittamista esimerkiksi kuukausisäästämällä. Tämä vähentää markkinoiden heilahtelujen vaikutusta sijoitustesi arvoon pitkällä aikavälillä.

Sijoitusvakuutuksen myöntää Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike. Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike myy sijoitusvakuutusta Nordnet Bank AB Suomen sivuliikkeen avulla.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot. Sijoittajan tulee huomioida, että historiallinen tai simuloitu kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Minna
Minna
28.05.2024 13:18

Hei olen myös pari kuukautta sitten aloittanut asiakkaana. Tämä sijoittaminen on mielenkiintoista.

Mauri Röytiö
Mauri Röytiö
27.05.2024 16:28

Olen jo asiakkaana ja sijoitin kokeilumielessä , tytättäreni innoittamama . Hiukan on A – osakkeita S – pankissa

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki