Siirry pääsisältöön

Hyvä hajautus on sijoittajan pelastusrengas

Hyvin hajautettu salkku on sijoittajalle paras apu omien rahojen turvaamiseksi. Hajauttaa voi monella eri tavalla, mutta tärkeintä on, että sen tekee. Hajauttamalla omia sijoituksiani olen mahdollistanut taloudellisen mielenrauhan ja vaivattoman ”osta ja pidä” -sijoitusstrategian toteuttamisen. Koska minulla on sijoituksia eri omaisuuslajeista ja eri markkinoilta, voin nukkua yöni rauhassa. Jos kaikki maapallon pörssit kuitenkin romahtavat samaan aikaan, on oma sijoitussalkkuni pienin murheista. Mutta miksi hajauttaminen on juuri nyt erityisen ajankohtaista, ja miten sinun kannattaa ehkä hajauttaa salkkusi?

Helsingin pörssi on vuoden aikana syöksynyt Helsingin Sanomien mukaan jo yli 12 prosenttia, samalla kun esimerkiksi S&P 500-indeksi on noussut 13,8 prosenttia. Syitä Helsingin pörssin lasketteluun voi olla monia, ja niitä spekuloidaan esimerkiksi Oksaharjun viimeisimmässä osavuosikatsauksessa. Lyhyesti voidaan kuitenkin todeta, että suomalaisia yhtiöitä ei tällä hetkellä pidetä maailmalla houkuttelevina sijoituskohteina, minkä takia useiden osakkeiden hinnat matelevat pohjamudissa, tai ainakin jossain siellä päin.

Tavan tallaajalle tämä voi tarkoittaa huonoja uutisia, jos kaikki munat on laitettu samaan koriin ja salkusta löytyy vain kotimaisia rahastoja ja osakkeita: jos markkinat ovat huonossa jamassa, tällöin luonnollisesti myös salkku näyttää pelkkää punaista ja laskevaa käyrää. Toisaalta tapoja hajauttaa on monenlaisia, eikä kotimaan pörssin negatiivinen kehitys ole välttämättä paniikin aihe. Kun hajauttaa monipuolisesti, salkku ei reagoi yksittäisten osakkeiden muutoksiin voimakkaasti, vaan sijoitusten tuotot ja tappiot todennäköisemmin ”tasoittuvat” ajan mittaan – suurten heilahdusten riski siis pienenee.

4 tapaa hajauttaa salkkua

Hajauttaa voi ainakin neljällä eri tavalla, joista maantieteellinen hajautus on tällä hetkellä se ajankohtaisin. Aloitetaan nyt kuitenkin eräästä toisesta hajautustavasta, jonka tärkeys piilee salakavalasti maantieteellisen hajautuksen takana.

1. Hajauttaminen toimialojen perusteella

Kun tarkastellaan suurimpia suomalaisia pörssiyhtiöitä, voidaan huomata, että niiden joukosta löytyy yhtiöitä hyvin perinteisiltä toimialoilta, niin sanotun tuottavan talouden puolelta (metsäteollisuus, energiateollisuus jne.). Nämä alat ovat myös hyvin suhdanneherkkiä, eli kun maailmalla tapahtuu, yhtiöt ovat erityisen alttiita taloudellisille muutoksille. Tällä hetkellä maailmalla suuria trendejä ovat teknologia, tekoäly ja palvelut. Näiden alojen yhtiöitä ei Helsingin pörssin vaihdetuimpien osakkeiden joukosta juuri löydy. Jos verrataan konepajapainotteista OMX Helsinkiä esimerkiksi S&P500:een tai OMX Copenhagen 25 -indeksiin, voidaan tehdä selkeitä päätelmiä siitä, mikä sijoittajia tällä hetkellä vetää puoleensa.

Vaikka siis vaikuttaa helposti siltä, että piensijoittajan pitäisi hajauttaa yksiselitteisesti eri maanosiin ja/tai eri maihin, onkin järkevää tarkastella myös oman salkun toimialakohtaista hajautusta. Suosittelen valitsemaan osakkeita ensin itseä kiinnostavilta aloilta, ja lisätä pikkuhiljaa hajautusta tutustumalla myös muiden sektoreiden osakkeisiin. Minun ensimmäinen oma osakkeeni oli Marimekko, jonka jälkeen olen hajauttanut mm. vähittäiskauppaan sekä teknologia- ja paperiteollisuuteen. Sijoittamisessa onnistuu todennäköisesti parhaiten, kun ei lähde hutiloimaan itselle täysin tuntemattomalla alalla (been there, done that).

2. Maantieteellinen hajauttaminen

Kun oman maan markkinat sakkaavat, kannattaa suunnata katse naapuriputiikkiin, tai jopa vähän pitemmälle rapakon taakse. Joskus ruoho tosiaan on vihreämpää aidan toisella puolella, vaikka etukäteen onkin vaikea arvata, mitkä markkinat nousevat ja mitkä laskevat. Siksi on hyvä olla kaukaa viisas, ja hajauttaa salkkua maantieteellisesti heti alusta pitäen. Tämä onnistuu Nordnetillä, sijoitit sitten osakkeisiin tai rahastoihin.

Aloittelevalle sijoittajalle, tai osta ja pidä -strategiaa toteuttavalle säästäjälle, ehdotan indeksirahastoja, kuten Nordnetin omia indeksirahastoja, joita on kaiken kaikkiaan yhdeksän (9). Nordnet Indeksirahastoista löytyy esimerkiksi USA:n ja kehittyvien markkinoiden indeksiä seuraavia rahastoja. Jos taas haluat sijoittaa osakkeisiin, tsekkaa ainakin Nordnetin asiakkaiden yleisimmin omistetut osakkeet eri markkinoilta.

3. Hajauttaminen eri arvopapereihin / sijoituskohteisiin

When in doubt, buy both. Moni aloitteleva sijoittaja miettii, pitäisikö säästää rahastoihin vai suoriin osakkeisiin. Yleensä molempi parempi, sillä sijoittamalla sekä useisiin eri osakkeisiin että rahastoihin tulet sijoittaneeksi puolivahingossa sekä maantieteellisesti että eri toimialoille. Omasta salkustani löytyy yksittäisten osakkeiden lisäksi lähes kaikkia Nordnet Indeksirahastoja sekä muutama muu rahasto kotimaisilta markkinoilta. Seuraavaksi aionkin hajauttaa ja ostaa lisää ulkomaisia rahastoja ja ETF:iä, eli pörssilistattuja rahastoja tavallisten indeksirahastojen rinnalle.

Kannattaa huomioida, että jos omistat jo Applea, Microsoftia ja Amazonia, ei sinun kannata välttämättä ostaa myös esimerkiksi Nordnet Indeksirahasto USA ESG:tä. Yli 20 % kyseisen rahaston omistuksista on nimittäin näissä yhtiöissä. Katso siis aina huolella, mihin olet oikeasti sijoittamassa ja mitä yhtiöitä valitsemaasi rahastoon sisältyy. Ideoita sijoituskohteiden valintaan ja vertailuun löydät muun muassa täältä.

Yksi kiinnostava vaihtoehto on hajauttaa salkkua sijoittamalla osakkeiden lisäksi muihin omaisuuslajeihin, kuten korkotuotteisiin. Korkojen ollessa korkealla, kuten nyt, saattaa korkosijoittaminen olla hyvinkin kannattavaa. Korkotuotteidenkin joukosta löytyy rahastoja, joihin sijoittamalla riski pienenee entisestään hajautuksen kautta. En ole itse kokeillut onneani aktiivisesti osakesijoitusten ulkopuolella, mutta minulta löytyy rahasto-osuuksia Nordnet One Rohkea -yhdistelmärahastosta. Nordnet One -rahastot sijoittavat globaalisti osake-, korko- ja luottomarkkinoille, joten niistä voi olla hyvä aloittaa, jos haluaa, että salkunhoitaja tekee hajautuksen omasta puolesta. Nordnet One -yhdistelmärahastoista voi valita haluamansa riskitason, ja niihin voi myös kuukausisäästää! Lisää ideoita korkosijoittamiseen löydät täältä.

4. Ajallinen hajauttaminen

Ajallinen hajauttaminen on henkilökohtainen suosikkini: kuukausisäästäjän ei halutessaan tarvitse miettiä uudestaan joka kuukausi, mihin sitä sijoittaisi, kun rahat sijoitetaan automaattisesti rahastoihin etukäteen valitun allokaation mukaisesti. Vaikka osakesijoittaja ei voikaan automatisoida ostojaan, on hyvä silti sijoittaa esimerkiksi kuukausittain tietty summa. Ideoita osakkeisiin löytyy pilvin pimein esimerkiksi Nordnet-koulusta ja Nordnet Appin seurantalistoilta. Voit myös tutkia salapoliisin tavoin esimerkiksi Sharevillestä tai Nordnetin kuukausittaisista osake- ja rahastoraporteista, mitä muut sijoittajat ovat viime aikoina tankanneet salkkuihinsa.

Kun sijoitat säännöllisesti pitkällä aikavälillä, saat osakkeita tai rahasto-osuuksia keskimäärin ”oikeaan hintaan”. Vaikka siis markkinoilla olisi nyt hieman kuivempi kausi, ei ole syytä hätään, kunhan sijoituksia tekee vielä jatkossakin säännöllisesti pää kylmänä.

Joskus ostot osuvat laskusuhdanteisiin ja joskus noususuhdanteisiin, mutta siinä sijoittamisen juju ja jännitys piileekin: koskaan ei voi olla varma, milloin on hyvä paikka ostaa. Tällaisen maallikon kannattaa siis turvautua kaikkiin mahdollisiin oljenkorsiin turvatakseen sijoitetun omaisuutensa. Kun pelastusrengas löytyy takataskusta, eivät markkinoiden tyrskyt haittaa – tärkeintä on, että pääsee perille, eli omaan sijoitustavoitteeseen.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.Sijoittajan tulee huomioida, että historiallinen tai simuloitu kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan.Sijoittajan tulee huomioida, että historiallinen tai simuloitu kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan.

Meri Nurminen
Meri Nurminen

Työskentelen Nordnetillä markkinointikoordinaattorina ja minut voi bongata esimerkiksi Nordnetin lyhytvideoista. Olen 26-vuotias ja tavoittelen taloudellista itsenäisyyttä sekä turvaa tulevaisuuteeni pääosin rahastosäästämisen kautta. Edustan mukavuudenhaluisia sijoittajia, jotka seuraavat markkinoita ja poimivat osakkeita lähinnä sen hetkisen mielenkiinnon ja fiiliksen mukaan. Suurimman lohkon salkustani ovatkin vielä toistaiseksi vallanneet erilaiset rahastot.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki