Siirry pääsisältöön

Hajauttaminen kannattaa – 4 tapaa alentaa salkkusi riskiä

Hajauttaminen on yksinkertaisin tapa alentaa salkun riskipitoisuutta – se on sijoitusmaailman ainoa “ilmainen lounas”. Monet aloittelevat osake- ja rahastosijoittajat eivät hajauta tarpeeksi. Tässä artikkelissa käsittelemme hajauttamisen perusperiaatteita.

Hajauttaminen antaa suojaa.

On monta syytä, miksi hajauttaminen kannattaa. Yksi syistä on psykologinen: heikosti hajautetun salkun arvo heiluu yleensä rajusti, mikä voi saada sijoittajan toimimaan lyhytjänteisesti. Sijoittaja voi päätyä myymään heikosti hajautetun salkkunsa sisältöä juuri silloin, kun kannattaisi olla ostamassa lisää – eli silloin, kun arvopaperit ovat halpoja.

Artikkelin voi myös kuunnella Nordnet Suomen Spotify-tililtä suomeksi tai ruotsiksi.

1. Valitse useita eri arvopapereita salkkuun.

Moni aloitteleva sijoittaja ostaa vain yhtä tai kahta osaketta tai rahastoa salkkuunsa. Tällainen salkku ei ole vielä kunnolla hajautettu.

Sopiva hajautuksen määrä riippuu sijoitusstrategiasta. Jos haluat ottaa näkemystä ja riskiä, voi 5–6 osaketta tai 2–3 rahastoa olla salkullesi riittävä hajautus. Tällöin sinun tulee kuitenkin tuntea sijoituskohteesi hyvin ja sinulla tulee olla sietokykyä nopeille ja suurillekin arvonmuutoksille salkussasi.

Useimmille sijoittajille sopii hyvin hajautetun salkun strategia, koska hajauttaminen alentaa erittäin tehokkaasti yksittäiseen sijoituskohteeseen liittyvää riskiä. Tehokkaan hajauttamisen myötä jäljelle jää vain markkinariski, eli riski siitä, että markkinat kokonaisuudessaan laskevat:

hajautushyöty

Useimmille sijoittajille hajautukseen riittää 10–15 eri osaketta eri sektoreilta (ja maantieteellisiltä alueilta) tai 6–7 eri rahastoa. Hajauttamisen hyöty tosin alkaa laskea siinä vaiheessa, kun salkussa on jo vaikkapa 25 eri osaketta – kahdeskymmeneskuudes osake ei tällaisessa salkussa enää merkittävästi lisää hajautushyötyä. Liika hajauttaminen on kuitenkin pienempi synti kuin liian vähäinen hajauttaminen.

Hajauttamisessa kannattaa huomioida kulut, eli välityspalkkiot. Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen on hieman kalliimpaa kuin kotimaisiin osakkeisiin, joten ulkomaisia osakkeita kannattaa ostaa isompi erä kerralla, jotta välityspalkkion osuus pysyy kohtuullisena koko kauppasummasta. Hyvänä peukalosääntönä voi pitää esimerkiksi sitä, että välityspalkkio pysyy korkeintaan yhdessä prosentissa kauppasummasta. Rahastoissa sen sijaan ei ole Nordnetissä merkintä- eikä lunastuspalkkioita, joten esimerkiksi kuukausisäästäminen rahastoihin tai ETF:iin on monille säästäjille hyvä tapa hajauttaa salkkua maantieteellisesti.

2. Valikoi parhaat toimijat eri toimialoilta.

Oletetaan, että olet tehnyt päätöksen rakentaa itsellesi 15 osakkeesta koostuvan salkun. Tällöin on tärkeää, että et osta kaikkia osakkeita tai rahastoja samalta toimialalta. Valikoi parhaat toimijat eri toimialoilta samaan tapaan, kuin jääkiekkovalmentaja poimii tiimiinsä pelaajia, jotka ovat hyviä eri asioissa. Kun kiinteistöyhtiöt laskevat, voivat terveydenhuoltoyhtiöt samanaikaisesti nousta. Kun salkussasi on omistuksia eri toimialoilta, salkkusi kehitys on todennäköisesti tasaisempaa.

Käytä pari minuuttia salkkusi läpikäymiseen: onko salkkusi hajautettu hyvin eri toimialoille? Löydät osakeideoita eri toimialoilta esimerkiksi Osakeideat-sivultamme.

3. Hajauttaminen kannattaa myös maantieteellisesti.

Kun Pohjoismaissa menee heikosti, voi muualla kasvu olla samaan aikaan voimakastakin. On vaikeaa arvata etukäteen, mitkä markkinat tulevat nousemaan eniten. Useimmiten onkin parempi hajauttaa salkkua eri puolille maailmaa arvailun sijaan. Verkkopalvelustamme löydät osakeidoita esimerkiksi USA:nRuotsinTanskan ja Norjan markkinoilta.

Salkkuaan voi hajauttaa ulkomaille ostamalla joko ulkomaisia osakkeita tai ulkomaille sijoittavia rahastoja. Ulkomaille sijoittaessa kannattaa kuitenkin huomioida välityspalkkion lisäksi valuutanvaihtokulut. Rahastot ovat osakkeiden lisäksi hyvä tapa hajauttaa ulkomaille. Tutustu rahastosijoittamiseen ja poimi rahastoideat tästä linkistä.

4. Tee sijoittamisesta säännöllistä.

Monet stressaavat sitä, tuleeko pörssi nousemaan vai laskemaan lähiaikoina. Yksinkertaisin keinoin voit kuitenkin nukkua yösi hyvin, riippumatta siitä, mihin suuntaan markkinat menevät.

Kun sijoitat säännöllisesti, saat osakkeita tai rahasto-osuuksia keskimäärin “oikeaan hintaan”: kurssien laskiessa saat samalla summalla enemmän, kurssien noustessa saat puolestaan vähemmän. Näin vältät tilanteen, jossa olet sijoittanut suuren summan markkinoille juuri ennen markkinoiden laskusuhdannetta, ja sijoitussalkkusi menee pahimmassa tapauksessa vuosikausiksi miinukselle.

Kuukausisäästäminen rahastoihin tai ETF:iin on yksi tapa hajauttaa salkkuasi ajallisesti. Voit yhtä hyvin myös ostaa osakkeita säännöllisesti tietyllä summalla. Tärkeintä on ottaa tavaksi säästää kuukausittain itsellesi sopiva summa sijoitussalkkuusi, muistaen myös muut tässä artikkelissa käsitellyt hajauttamisen lajit.

Aloita sijoittaminen ja säästäminenAvaa Nordnet-tili
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki