Hoppa till huvudinnehållet

Världens bästa ETF-fonder?

"En bra fond är så kostnadseffektiv som möjligt, placerar i fysiska aktier och har tillväxtandelar. Hur ser då en sådan portfölj ut rent konkret?" Nordnets investeringsekonom Martin Paasi skriver om vilka egenskaper som utgör en god ETF.

Artikeln är ursprungligen publicerad på Nordnet Bloggen 1.10.2015, uppdaterad 29.6.2020 och flyttad till Nordnet Skolan 20.2.2023.

220512_Nordnet_MartinPaasi_1695.jpg

Världens bästa ETF-fonder?

Jag har sammanställt en lista över ETF-fonder som var och en kan jämföra sina egna fondval med. Skulle detta vara de bästa ETF-fonderna i världen för finländska investerare?

Numera finns det också alternativ för små och billiga företag (small cap value), dividendintäkter (dividend yield) samt ETF-fonder med fokus på hållbar utveckling (ESG).

En så kostnadseffektiv lösning som möjligt

Det enklaste alternativet för den som söker en global aktiespridning är att hitta en ETF-indexfond som täcker hela världen. Men ofta är avgifterna för dessa av någon anledning relativt höga. Särskilt om fonden inte bara omfattar industriländer utan även utvecklingsländer. Då måste man ofta betala högre förvaltningsavgifter för alla placeringstillgångar.

Därför lönar det sig att vid övervägandet av fondurval utgå från "lokala" och ofta nästan avgiftsfria alternativ. Till exempel är kostnaderna för en ETF-fond som täcker den amerikanska aktiemarknaden typiskt ungefär 0,06 procent. Den billigaste ETF-fonden, som täcker hela världen (inklusive utvecklingsländerna), kostar 0,22 procent, vilket är minst sagt ett ganska rimligt pris.

Tillväxtandelarna är viktigare än kostnaderna

För en långtidssparare är kostnadsnivån ännu viktigare än att fonden har tillväxtandelar. Om den årliga utdelningsavkastningen på 3–4 procent som samlas till fonden betalas ut på samma sätt som avkastningsandelarna, uppstår årligen en skattekostnadspost på cirka en procent.

De utdelningar som samlats i tillväxtandelarna placeras på nytt i aktier av fonden. På så sätt får det belopp som annars beskattas öka räntan på ränta tills man någon gång tar ut sin investering. Detta är av enorm betydelse i det långa loppet och skattenackdelen är helt jämförbar med den andra nackdelen: årliga förvaltningsavgifter.

Exempel på fonder

Vilka är de bästa ETF-fonderna? Nedan har jag samlat exempel på fonder och delat dem i två grupper. Genom att klicka på fondens namn får du mer information om fondens egenskaper och kan bekanta dig med dess faktablad. Om du hittar ett bättre alternativ, skicka gärna informationen via Twitter så korrigerar vi situationen.

Alternativen i den första tabellen lämpar sig både för engångsinvesterare och månadssparare. Fonderna i den investerar direkt i aktier, har tillväxtandelar, är enligt min uppfattning de billigaste i sin kategori och alla, förutom en, går att månadsspara i.

Observera att ETF-indexfondsalternativet (nedan) som placerar i euroområdet också omfattar finländska aktier, men inte övriga nordiska länder.

Viktig information om risker och avkastning.

Observera att historisk och simulerad avkastning inte garanterar framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan både stiga och sjunka. Det finns en risk att du inte får tillbaka det investerade kapitalet. Du bör bekanta dig med prospektet och faktabladet innan du investerar i fonder. Prospektet får du av fondbolaget och faktabladet hittar du på nordnet.fi-sidan på fondens översiktssida och på ordersidan.

Ingen av den information som presenteras på den här sidan är eller ska tolkas som investeringsråd, erbjudande eller en uppmaning att köpa eller sälja finansiella instrument. Som investerare ansvarar du själv för risken med att utnyttja informationen på den här sidan då du gör investeringsbeslut.



Martins exempel på ETF:er i Europa, USA, Japan, utvecklingsmarknaderna och hela världen:

Specialalternativ

I den andra tabellen nedan har jag sammanställt specialalternativfonder. I den första gruppen finns sådana fonder som investerar i mindre företag med högre risk men samtidigt också i billigare företag (small cap value). Denna placeringsform har den högsta verifierade långsiktiga avkastningsförväntningen.

Eftersom det inte finns någon motsvarande fond på tillväxtmarknaderna, finns det i följande kategori en fond som placerar i mindre företag med högre risk men inte nödvändigtvis till exceptionellt låga priser (small cap).

Sedan kommer vi till fonderna som investerar i företag med så hög utdelningsavkastning som möjligt (dividend yield). Denna grupp har en lägre risk än de två föregående fonderna och är därför mer lämpad som investeringar under en kortare period.

Sist på listan finns en fond som surfar på megatrenden hållbar utveckling och omfattar utvecklade länder, och kvalificerar endast företag som mäter sig med kraven för ESG. Dessutom representerar fonden det bästa inom sin bransch när det gäller koldioxidutsläpp.

Tyvärr kan inte alla dessa specialalternativfonder tecknas med månadssparavtal (du måste göra engångsköp) och i fonder som specialiserar sig på utdelningar finns avkastningsandelar, med undantag för ett alternativ (XDND). När det gäller avkastningsandelar måste du bedöma om nyttan av specialiseringen är större än nackdelen.

Andra observeringar om de bästa ETF-fonderna

Alla exempelfonder investerar i fysiska aktier och strävar inte efter att få en avkastning på jämförelseindexet enbart med hjälp av derivat. I fråga om aktielånet anges också avkastningen för iShares ETF:er, vilket i praktiken minskar de kostnader som investeraren betalar. Fonderna i fråga har under den senaste tiden fått ökade avkastningar på aktielån.



Kom igång med sparandet i ETF:er.Öppna konto
Relaterade artiklar1
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Universitetsgatan 5, vån. 3 | 00100 Helsingfors