Hoppa till huvudinnehållet

5 tips om beskattning – före det nya året

När årsskiftet närmar sig har det åter blivit hög tid att storstäda i portföljen och kontrollera om den innehåller olönsamma investeringar. Här är fem skattetips som det lönar sig att beakta när man funderar på vinterunderhållet av portföljen.

Du kan även lyssna på denna artikel på Nordnet Suomi Spotify.

Woman working on laptop.jpg

Beskattningstips 1: Balansera din portfölj skattefritt (AOT).

Har du hållit fast vid dina vinstbringande aktier hela året? Nu kan det vara ett bra tillfälle att göra en liten försäljning om du vill balansera din portfölj. Om de sammanlagda försäljningspriserna för de värdepapper eller andra tillgångar som du sålt under hela året är högst 1 000 euro, beskattas inte vinsten. Försäljningar på tusentals euro kan vara ett bra sätt att realisera lönsamma aktier till exempel varje år och på så sätt komplettera kapitalinkomstflödet i din portfölj skatteeffektivt.Skattefriheten för små överlåtelsevinster gäller inte aktiesparkontot (OST). Vid granskning av tusen eurosregeln sammanräknas alltså alla försäljningar som skett under året, dvs. bl.a. aktie- och fondförsäljningar, med undantag för eventuella försäljningar inom aktiesparkontot.

Beskattningstips 2: Minimera förlusterna och kostnaderna (AOT och OST).

Har du några förlustbringande aktier i din portfölj som du vill bli av med? När årsskiftet närmar sig är det bra att överväga att avstå från dem - även om du inte har sålt motsvarande antal vinstaktier under året. Överlåtelseförlusterna får nämligen i dag dras av från överlåtelsevinsterna i fem år. Det lönar sig också att komma ihåg att om du inte kan dra av hela överlåtelseförlusten från överlåtelsevinsten, kan du dra av den från eventuella andra kapitalinkomster.

Om du vill kontrollera hur mycket överlåtelsevinst eller -förlust du har gjort i år, kan du se den som inloggad i Nordnets webbtjänst under Mina sidor > 9A-rapport.

1. Välj först kontot/portföljen som du vill visa i rullgardinsmenyn längst upp till höger.

2. Ange sedan det tidsintervall som du vill visa i punkterna Startdatum och Slutdatum. Ur beskattningssynvinkel är de relevanta datumen i detta fall 1.1. och granskningsdatumet.

3. Vid "Nettovinst/förlust" kan du se hur mycket den aktuella portföljen har beskattningsbar vinst eller ackumulerad förlust i fråga om överlåtelser. I exemplet nedan har förlusten varit 2 590,80 euro.

9a-esimerkkikuva-2.png

I beskattningen kan du naturligtvis dra av alla kostnader som direkt hänför sig till placeringen, såsom förmedlingsavgifter och avgifter för eventuella handelsapplikationer. Nordnet lämnar uppgifter om förmedlingsarvoden till skattemyndigheten, så de syns automatiskt i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Också serviceavgiften för ETF-månadssparande kan dras av i beskattningen.

Förutom förmedlingsarvoden kan du också dra av indirekta kostnader, såsom investeringslitteratur. Professionella investerare kan också få avdrag från sitt arbetsrum, sin dator och sin internetuppkoppling. Självriskandelen för kostnaderna är 50 €.

Försäljningsförluster kan inte alls dras av, om de sammanlagda anskaffningsutgifterna för all egendom som överlåtits under skatteåret är högst 1 000 euro och överlåtelsepriserna för all egendom som överlåtits under skatteåret samtidigt är sammanlagt högst 1 000 euro.

Observera att eventuella förluster på aktiesparkontot kan dras av från kapitalinkomsterna endast det år då aktiesparkontot avslutas. Om förlusten på aktiesparkontot inte kan dras av i sin helhet det år då förlusten upphör, beaktas förlusten när förlusten av kapitalinkomstslaget fastställs. Förlusten av kapitalinkomstslaget dras av från kapitalinkomsten för följande 10 skatteår allteftersom kapitalinkomst uppkommer. Se även på finska: “Voinko sulkea osakesäästötilini, vähentää tappiot ja avata tilin uudelleen?”

Beskattningstips 3: Kom ihåg presumtiv anskaffningsutgift (AOT).

Anskaffningsutgiftspresumtionen är Skatteförvaltningens handräckning till en skicklig investerare. En privatperson kan i stället för det verkliga anskaffningspriset använda en presumtiv anskaffningsutgift, vars storlek beror på ägartiden. Den presumtiva anskaffningsutgiften för egendom som ägts i minst 10 år är 40 % och för egendom som ägts i mindre än 10 år är den 20 % av försäljningspriset. Den beskattningsbara vinsten för egendom som ägts i mindre än 10 år blir således 80 % av försäljningspriset och för egendom som ägts i mer än 10 år.

Det lönar sig dock att komma ihåg att om man i beskattningen använder en presumtiv anskaffningsutgift, kan man inte från försäljningspriset på egendomen dra av kostnader som uppkommit vid köp eller försäljning av egendomen, såsom förmedlingsarvoden.Observera också att den presumtiva anskaffningsutgiften inte kan utnyttjas på aktiesparkontot. Detta gör dock inte aktiesparkontot till en sämre lösning än värdeandelskontot med tanke på beskattningen  – läs mer på finska här.

Beskattningstips 4: Minimera ränteavgifter (AOT).

Har du använt till exempel Superlånet i dina investeringar under året? Räntorna på lån som är avsedda för förvärv av investeringsinkomster är avdragsgilla vid kapitalinkomstbeskattningen. Det lönar sig att på våren kontrollera att räntorna på ditt placeringslån också finns i den högra kolumnen i skattedeklarationen, dvs. i punkten där räntorna på lån som är avsedda för inkomstens förvärvande har antecknats.

Beskattningstips 5: Donera dina vinstbringande aktier (AOT).

Aktier som gåva? Javisst! Att ge aktier som gåva är inte bara en produktiv och trendigt immateriell gåva, det kan också vara ett bra sätt att få mottagaren intresserad av att investera och spara.

Genom att donera dina aktier som har gett bra avkastning undviker du också kapitalinkomstskatter, och inte heller mottagaren av gåvan behöver betala dem – så länge man har tålamod att behålla sina aktier i minst ett år. När mottagaren av gåvan har behållit aktierna i ett års tid, betraktas som anskaffningspris priset vid tidpunkten för donationen och det ursprungliga priset har inte längre någon betydelse. Om gåvomottagaren under tre år får gåvor till ett sammanlagt värde av mindre än 5000 euro av gåvogivaren, behöver mottagaren inte heller betala gåvoskatt. Du kan fylla i Nordnets gåvokort på den här sidan. Mer information om beskattningen av investerare och de rapporter som Nordnet erbjuder hittar du på Nordnets sida för skatteinformation.

Bonustips: har du en placeringsförsäkring annanstans än hos Nordnet? Ibland lönar det sig att byta.

Nordnet lanserade sin egna, riktigt flexibla placeringsförsäkring 2023. Om du från tidigare redan har en placeringsförsäkring hos en annan bank är det nu dags att med kritiskt öga granska försäkringens kostnadsstruktur. Speciellt om din nuvarande försäkring är på förlust är det lägligt att realisera den och byta ut den mot något mera förmånligt. Förlust inom placeringsförsäkring kan avdras från skatter under de följande 10 åren från att kapitalinkomst uppstår.

Placeringsförsäkringen beviljas av Nordnet Livsforsikring AS finsk filial. Nordnet Livsforsikring AS finsk filial säljer placeringsförsäkringar med hjälp av Nordnet Bank AB.

Observera: Vinster och förluster som gjorts med kryptovalutor beskattas på ett annat sätt än andra värdepapper. Via Nordnet kan du dock endast investera i instrument vars underliggande tillgång är bitcoin och andra kryptovalutor - alltså inte i själva kryptovalutorna, utan i instrument som följer deras utveckling. Då fungerar beskattningen av produkterna på samma sätt som för aktier och andra värdepapper. Observera att inget i denna artikel ska tolkas som en investeringsrekommendation. Hhistorisk och simulerad avkastning garanterar inte för framtida avkastning.

Öppna ett Nordnet-konto och hantera investerarens deklaration enkelt.Öppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Universitetsgatan 5, vån. 3 | 00100 Helsingfors