Hoppa till huvudinnehållet

Lär dig de viktigaste nyckelbegreppen inom investering

Det är enkelt att lära sig de viktigaste begreppen i investeringsväg genom att bekanta sig med ordförrådet inom ämnet. Investeringsvärlden vimlar nämligen av termer som den som inte är så insatt i saken inte förstår ett dugg. Vad är till exempel ETC, ETF och ETN för något? Vad är skillnaden mellan Fill and Kill- och Fill or Kill-ordrar? Vad betyder emittentrisk? Nedan hittar du de viktigaste begreppen med beskrivning för en Nordnetkund.

etf-nimet-fb.jpg

Aktiv fond

Fondens portföljförvaltare följer och reagerar enligt marknadssvängningar och prisförändringar med målet att nå bättre avkastning än vad indexet skulle ge. Förvaltningskostnaderna kan vara höga men meningen med dem är att kompensera med kvalitet och med aktiv förvaltning. Motsatsen till en aktiv fond är en passiv fond som också kan kallas indexfond.

Bear

“Bear market”, det vill säga björnmarknad, är ett känt begrepp inom finansbranschen och beskriver en situation där aktiekurserna faller.

Bull

“Bull market”, det vill säga tjurmarknad, är ett känt begrepp inom finansbranschen och åsyftar en situation där aktiekurserna stiger.

Emerging markets

Emerging markets (EM) åsyftar tillväxtmarknader som enligt MSCI:s definition  nuförtiden består av 27 länder. Till exempel Brasilien, Argentina, Kolumbien. Grekland, Polen, Ryssland, Sydafrika, Turkiet, Kina, Indien, Indonesien och Taiwan avses vara tillväxtmarknader. Via den här länken hittar du idéer till att investera i tillväxtmarknader.

ETC

ETC, det vill säga Exchange Traded Commodity syftar till en börsnoterad råvara såsom guld, silver eller palladium. Här kan du få investeringsidéer om ETC:er (i kommersiellt samarbete med WisdomTree).

ETF

ETF, det vill säga Exchange Traded Fund, syftar till en börsnoterad fond. ETF:erna kombinerar både aktiers och fonders positiva egenskaper eftersom ETF:erna fungerar som vilka som helst fonder men är börsnoterade på samma sätt som aktier.

Du kan diversifiera med låga kostnader och på så sätt minska riskerna med ditt investerande. De administrativa avgifterna är i regel betydligt lägre än fonderna. Handel med ETF:er händer på börsen, så du kan köpa och sälja ETF:er i realtid. Se ETF-investeringsidéer här.

ETN

Certifikat, såsom Bull and Bear-produkter, hör till ETN-produkter (Exchange Traded Note). Certifikatets kursutveckling följer en förutbestämd formel. EN ETN kan ha en förutbestämd slutdag för investeringen. Alternativt kan investeringshorisonten vara oändlig.

Fill and Kill

Med Fill and Kill avses en ordertyp där ordern går igenom endast om vissa villkor uppfylls. Ordern läggs i enlighet med de uppställda köpvillkoren (kvantitet och prisnivå) så långt som möjligt. Därefter försvinner den från marknaden. Villkoret kan endast ställas på en dag och endast under börsens öppettider.

Fill or Kill

Fill or Kill är en ordertyp med villkor som genomför hela uppdraget eller annullerar det i sin helhet omedelbart. Villkoret kan endast ställas på en dag och endast under börsens öppettider. Läs mer om ordervillkoren här.

Future

Börsnoterat derivatavtal som förbinder sig till att köpa eller sälja dess underliggande tillgång vid en viss tidpunkt i framtiden till ett pris som kommit överens vid avtalstidpunkten.

Förvaringsarvode

Ett arvode för förvaltning av fonden som fondbolaget automatiskt drar från fondandelens värde varje värderäkningsdag. Arvodet debiteras alltså inte separat utan ingår i fondandelens värde. Förvaltningsarvodenas inverkan syns också i fondernas utvecklingstal och -grafer. När du granskar avkastningskurvan för en viss fond märker du att den minskade effekten av förvaltningsavgiften redan har tagits hänsyn till i beräkningarna.

Indexfond

En indexfond strävar efter att följa ett på förhand valt index så noggrant som möjligt. Indexet kan till exempel OMXH25, de 25 mest handlade aktierna på Helsingforsbörsen, eller S&P 500 som följer USA:s största bolag. Om fonden följer till exempel OMXH25-indexet placerar fonden i samma bolag som indexet följer.

Det görs alltså inget aktivt aktieval för indexfonderna utan indexfonden köper aktier i samma proportion som det finns i dess index. Indexfonderna har vanligtvis mycket låga kostnader eller är till och med kostnadsfria eftersom det i praktiken inte finns någon aktiv fondportföljförvaltare för dem. Idén är att med minimala kostnader uppnå marknadens genomsnittliga avkastning med marknadens genomsnittliga risk. Bekanta dig mer med Nordnets egna indexfonder.

Portföljbelåning (d.v.s. handelskredit)

Med portföljbelåning, det vill säga handelskredit, avses en kredit där du lånar pengar och använder innehaven i din portfölj som säkerhet för krediten. Med hjälp av portföljbelåning kan du förbättra dina avkastningsmöjligheter och betala dina aktieköp först på clearingdagen (T+2) utan ränta påföljder. Krediten fungerar som en reservkassa för aktieköp eller för något annat ändamål du vill ha. Läs mera om portföljbelåning.

Räntefond

Räntefonder placerar sina tillgångar i ränteinstrument som kan vara kort- eller långfristiga räntepapper som emitterats av stater, banker eller företag, beroende på fondens placeringspolicy. Förväntningarna på avkastning och risknivå för olika typer av räntefonder kan variera mycket. Läs mer om räntefonder som Nordnet erbjuder.

Månadssparande

Månadssparande är ett enkelt sätt att spara. Fördelen med att spara varje månad är att man sprider risken i tid när man sparar en jämn summa varje månad – så slipper man tänka på om det är rätt tid att investera just nu. När kurserna är låga får du fler fondandelar och när kurserna är höra får du färre. Du undviker problemet med tajming genom att månadsspara och kan dessutom spara helt automatiskt. Läs mer om månadssparande och börja spara varje månad.

Large Cap

Enligt Nasdaq OMX Nordic är Large Cap ett företag med ett marknadsvärde på över en miljard euro. I skrivande stund hör till exempel NesteKone och Sampo till Large Cap-bolag.

Emittent

Med emittent avses en institution som ger ut ett värdepapper. För börsnoterade aktier är emittenten bolaget självt. När det gäller certifikat är emittenten ofta en stor bank. Till exempel är Nordea Bank Abp emittenten av Nordnet Markets-produkter.

Emittentrisk

Med emittentrisk avses risken för att emittenten går i konkurs och i så fall innebär det att investeraren kan förlora det investerade kapitalet helt.

Marknadsgarant

Med marknadsgarant avses en instans har förbundit sig till att ge bindande köp- och säljerbjudanden för ett visst investeringsinstrument eller för en viss råvara. Marknadsgaranter ökar likviditeten på marknaden och drar nytta av marginalen mellan köp- och säljerbjudanden.

Mid Cap

Enligt Nasdaq OMX Nordics klassificering är bolag med ett marknadsvärde på över 150 miljoner men under en miljard euro Mid Cap. Till exempel de finländska bolagen PonsseFinnair och Raisio avses vara Mid Cap till sin storlek.

Avkastning på eget kapital

Ur investerarens synvinkel är en av de viktigaste siffrorna avkastning på eget kapital, på engelska ROE (return on equity). ROE är en mätare som beskriver avkastningen på aktieägarnas förmögenhet i börsbolagets balansräkning under en granskningsperiod, vanligen på årsnivå.

Avkastning på eget kapital illustrerar börsbolagets förmåga att sköta de kapital som ägarna investerar i företaget, det vill säga hur mycket avkastning det egna kapitalet har genererat under året. Läs mer om nyckeltal.

Aktiefond

Aktiefonder investerar i, som namnet antyder, i aktier. Historiskt sett har aktiemarknaden gett bäst avkastning på lång sikt. På kort sikt kan aktiefondernas värde gå upp och ner, till och med kraftigt. Bekanta dig med Nordnets aktiefonder här.

Utdelning (s.k. “dividend”)

Utdelning är en vinstandel som bolaget delar ut till sina aktieägare. Utdelning kallas i finländsk kontext ofta även dividend. Finländska bolag betalar vanligtvis utdelning en gång om året medan till exempel bolagen i USA ofta betalar utdelning kvartalsvis eller till och med varje månad. Bekanta dig närmare med utdelning och hitta utdelningsidéer via den här länken.

P/B-tal

Med hjälp av P/B-talet är det möjligt att ställa aktiepriset i relation med bolagets bokföringsmässiga balansvärde. Det är fråga om ett börsbolags relationstal mellan balansräkningen med marknadsvärde och balansräkningen med bokföringsvärde.

P/B-talet handlar om värderingen av ett börsbolags s.k. balanssubstans (price/book value). Värdet av denna siffra kan beräknas på grundval av följande faktorer;

  • P = Aktiekurs

  • B = Balansräkningens eget kapital dividerat med antalet aktier. Eget kapital per aktie

  • P/B = Aktiens börskurs / Eget kapital per aktie

P/E-tal

P/E-talet anger hur många år det tar för bolaget att betala tillbaka det nuvarande aktiepriset via nettoresultatet av sin affärsverksamhet. P/E-talet beräknas genom att dividera bolagets aktiekurs (P) med resultatet per aktie som intjänats av affärsverksamheten (EPS). Det går också att dividera marknadsvärdet (P), det vill säga bolagets alla aktier, med bolagets absoluta nettoresultat (E), det vill säga pengamässiga resultat. Läs mera om nyckeltalen via den här länken.

Blankning

Med blankning avses det när man säljer aktier som man inte äger vid tidpunkten för försäljningen. Avkastningsförväntningen på blankning bygger på antagandet om att aktiekursen sjunker mellan försäljnings- och köptidpunkten. Eventuell avkastning utgörs av skillnaden mellan försäljnings- och inköpspriset minus kostnaderna för handels- och aktielånet. Läs mera om blankning och se vilka aktier som kan blankas här.

Small Cap

Enligt Nasdaq OMX Nordics klassificering avses företag med ett marknadsvärde på högst 150 miljoner euro vara Small Cap-företag. I skrivande stund hör till exempel finländska NoHo PartnersApetit och Raute till kategorin Small Cap.

Stop Loss

Stop Loss är en automatisk kontrollfunktion i Nordnets webbservice som hjälper investeraren att begränsa sina förluster eller att ta hem vinster när det inte går att övervaka marknaden själv. Stop Loss-order aktiveras först när aktiekursen når den nivå som investeraren på förhand definierat. Stop Loss-funktionen kan användas för både köp- och säljorder, både för fallande och stigande kurser. Funktionen är endast tillgänglig för aktier, inte till exempel för hävstångsprodukter. Läs mer om Stop Loss-order här.

TER

TER är en förkortning av engelska uttrycket Total Expense Ratio. TER är en viktig siffra för investeraren och anger fondens totala kostnader som en procentandel av det genomsnittliga kapitalet. TER har hänsyn till förvaltningsavgifter och -kostnader, räntor, skatter och många andra kostnader samt handelskostnader (courtage) för köp och försäljning av värdepapper.

Blandfond

Med blandfond avses fonder som investerar i både aktier och räntebärande värdepapper. Fondens regler tillsammans med marknadssituationen avgör i vilken proportion fonden kommer att ha aktier och ränteplaceringar. Bekanta dig med Nordnets blandfonder här.

Börja spara i aktier och fonderÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Universitetsgatan 5, vån. 3 | 00100 Helsingfors