Hoppa till huvudinnehållet

När ska man sälja aktier?

Det talas mycket om att köpa aktier, hitta bra placeringsobjekt och tajma inköp, men när lönar det sig att sälja aktier – eller lönar det sig någonsin? I den här artikeln kommer vi att gå igenom fem situationer där det är värt att överväga att sälja sina aktier.

Woman working on laptop.jpg

1. Det ursprungliga investeringsbeslutet visar sig vara felaktigt eller fakta förändras

I en ideal värld skulle alla investeringsbeslut vara noggrant genomtänkta och granskade ur många olika perspektiv. Men så är det inte alltid i verkligheten.

Ibland tar dock artens beroendeframkallande karaktär med sig och köpbeslutet baserar sig på en snabbt suddig analys som gjorts förhastat i ruset. När premisser om ett potentiellt investeringsobjekt är positiva, blir det lätt att leta efter endast informationssmulor som bekräftar presumtionen och ignorera eventuella varningstecken. En närmare bekantskap med bolaget och beaktande av olika synpunkter kan få sinnet att förändras, och då är en viktig fråga - erkänner man ett amatörmässigt fel och säljer aktierna eller håller man fast vid en investering i hopp om en liten lycka i form av en kursuppgång? Jag brukar säga att det första alternativet är mer förnuftigt, eftersom det är bättre att se dum ut på kort sikt än att drabbas av dåliga investeringsbeslut på lång sikt.

Även om själva investeringsbeslutet är förnuftigt, går allt inte nödvändigtvis som planerat. Regulationen kan ge överraskande vändningar i bolagets affärsverksamhet, konkurrensfördelarna kan tyna bort eller tillväxttakten kan stanna vid förväntningarna. När ett företag inte längre kan förverkliga de förväntningar som låg till grund för investeringsbeslutet eller om investerarens kriterier för investeringsobjektet inte längre uppfylls, är det klokt att erkänna sina förluster och sälja aktierna. För att citera John Maynard Keynes“When the facts change, I change my mind – what do you do, sir?”

2. Betydande företagsomstruktureringar

Stora företagsarrangemang är alltid förknippade med egna utmaningar som kan förändra placeringshistorien väsentligt. De organiska tillväxtmöjligheterna är inte alltid tillräckliga för att uppfylla bolagens tillväxtmål, varvid man strävar efter att uppnå tillväxt genom företagsförvärv. Målet med företagsköpen bör alltid vara att öka ägarvärdet, men få företagsarrangemang lyckas helt som förväntat och tyvärr förstörs ägarvärdet i företagsarrangemangen i stället för att öka det.

Vid företagsköp känner säljaren i allmänhet sitt företag bättre än köparen och köpesumman kan bli ofördelaktig för köparen, då en ännu kännbar premie slås över marknadsvärdet eller det gällande värdet. De planerade synergieffekterna förverkligas inte nödvändigtvis i den planerade skalan eller tidtabellen och det är alltid svårt att samordna två olika företagskulturer. Det kan ske stora förändringar i bolagets affärsverksamhet och strategi i samband med stora företagsomstruktureringar, så det lönar sig för investeraren att noga följa situationen och vara beredd att sälja sina aktier om situationen kräver det.

Detsamma gäller även situationer där ett bolag som finns i investerarens portfölj själv blir föremål för ett uppköpserbjudande. Situationen kan ge en utmärkt plats att hoppa av – speciellt om bolaget köps till ett pris som är högre än det verkliga värdet som investeraren uppskattar.

3. Den ursprungliga investeringsidén har förverkligats

Det finns investeringsstrategier för nästan alla starter. En del av strategierna kräver mer aktiv handel, medan andra bara sällan behöver sälja. Om placeringsbeslutet ursprungligen har grundat sig på ett värderingsavdrag som senare har upplösts och det inte finns någon egentlig tillväxtpotential, är det förnuftigt att sälja aktierna. Det lönar sig till exempel inte nödvändigtvis att investera i kraftigt cykliska aktier, såsom Outokumpu, enligt köp- och hållprincipen, utan eventuella intäkter baserar sig på rätt tidsbestämda köp och försäljningar.

På motsvarande sätt kan företag som skapar kvalitetsvärde från kvartal till kvartal och år efter år sitta kvar längre utan ständig stress för att identifiera en lämplig försäljningsplats. Till exempel Revenio har bultande sina aktieägares plånböcker i jämn takt – investeraren har bara behövt hålla fingrarna utom räckhåll för försäljningsknappen.

4. För högt värderad

Det lönar sig också att överväga försäljning om aktien blivit för högt värderad. Det är dock bra att komma ihåg att enbart en höjning av aktiekursen i sig inte är en särskilt bra orsak att sälja aktier. Det är också viktigt att skilja mellan en ökning av aktiekursen och en ökning av värderingen. Om resultatet stiger i samma förhållande som aktiekursen, förblir de resultatbaserade värderingskoefficienterna oförändrade.

Inte ens höga värderingsfaktorer betyder alltid att det lönar sig att avstå från aktierna. Många av dagens superstjärnebolag har under nästan hela sin historia sett dyra ut i ljuset av värderingsfaktorerna, men ändå belönat sina ägare generöst. Resultattillväxten i snabbt och lönsamt växande bolag kan också ta igen de förhöjda värderingsnivåerna snabbt och i bästa fall kan investeraren njuta av både resultat och värderingskoefficienter samtidigt.

Men det är inte alltid värt att acceptera en hög uppskattning. I avsaknad av tillväxtutsikter och betydande konkurrensfördelar är till exempel P/E 25 mycket svårt att motivera. I en sådan situation lönar det sig att överväga att sälja innehaven, eftersom det kan leda till en rask kursnedgång när värderingskoefficienterna börjar sjunka och resultatet stampar på stället.

5. Det finns annan användning för pengarna

Man bör aldrig i onödan störa ränta på ränta-effekten, men i slutändan är syftet med placeringen oftast att samla förmögenhet för att förverkliga drömmar, för större anskaffningar eller till exempel för pensionsdagar. När tiden är inne är det också tillåtet att njuta av placeringens frukt och då kan det bli aktuellt att sälja aktierna. Det lönar sig ändå att sträva efter att investera i en situation där man aldrig blir tvungen att sälja sitt innehav, eftersom timingen i en tvångssituation ofta har en tendens att vara sämsta möjliga.

När ska man då sälja sina aktier?

Ofta tas vinsterna ut snabbt, men man är beredd att hålla de förlustbringande placeringarna i portföljen tills man får minst av sina egna investeringar. Långsiktighet är visserligen bra för investeringar, men den olyckliga sanningen är att det aldrig kommer att bli en vändning till det bättre för alla bolag. Därför är ett bättre alternativ ofta att rensa ogräset, men låta de vackraste blommorna blomma. Det lönar sig dock inte nödvändigtvis att sälja placeringar som är på förlust enbart på grund av att aktiekursen sjunker, utan det är bra att ha en orsak som anknyter till bolagets affärsverksamhet eller andra omständigheter som nämns i denna artikel i bakgrunden.

Det är också bra att komma ihåg att om man inte uttryckligen vill lyfta portföljens kontantvikt, bör man efter aktieförsäljningen alltid hitta en annan minst lika god (eller gärna bättre) avkastningsförväntning i stället för aktien. Det är mycket lättare sagt än gjort. Till den här soppan tilläggs också effekten av eventuella skattepåföljder, om försäljningen gäller välproducerade aktier (på värdeandelskontot).

Om du vill plocka aktier till din portfölj själv, men minimera besväret med timing, rekommenderar jag starkt att du fokuserar på kvalitetsbolag. Högkvalitativa bolag skapar ständigt ägarvärde, då tiden ligger på investerarens sida. Tyvärr finns det också de bolag på marknaden som närmast förstör ägarvärdet och timingens betydelse för köp och försäljning blir kritisk.

Det som presenteras här är inte och ska inte tolkas som en uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper. Investeraren ska basera sina investeringsbeslut på sin egen uppskattning och ta i beaktande sina egna målsättningar och ekonomiska situation. Det finns alltid risker förknippade med investering och finansiella instrument. Observera att historisk och simulerad avkastning inte garanterar framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan stiga och sjunka. Det finns en risk att du inte får tillbaka det investerade kapitalet.

Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Universitetsgatan 5, vån. 3 | 00100 Helsingfors