Siirry pääsisältöön

Aasia hakee suuntaa. Wall Street uuteen nousuun.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avaa tänään tasolla +0,0 % tai välillä [-0,4, 0,4] %.

Wall Street

Nasdaq-indeksi (+0,9 %) johti jälleen kerran Wall Streetin nousua, suurten teknologiajättien kuten Applen, Microsoftin, Nvidian ym. avustamana. Laaja S&P 500 -indeksi (+0,3 %) ja Dow Jones Industrial Average (+0,2 %) nousivat myös, kun taas Russell 2000 -indeksi laski 0,3 prosenttia.

Nasdaq-indeksi on noussut tänä vuonna kokonaiset 30 prosenttia, mikä on kaksinkertainen S&P 500:n 14 prosentin nousuun verrattuna. Dow Jones -indeksin nousu on sitä vastoin ollut vaatimattomampi 3 prosenttia. Historiallisesta näkökulmasta ei ole epätavallista nähdä eroja suurten indeksien suorituskyvyssä, koska ne edustavat markkinoiden eri segmenttejä ja koostuvat erityyppisistä yrityksistä.

Esimerkiksi teknologiasektori voi kokea poikkeuksellista kasvua yhden vuoden aikana, mikä ajaa Nasdaq-indeksin paljon korkeammalle kuin S&P 500:n ja Dow Jonesin. Toisinaan, kuten taloudellisina taantumakausina, sijoittajat saattavat siirtää varojaan vakaampiin yrityksiin, joilla on vankka tulos ja osinko, mikä voi hyödyttää S&P 500:aa ja Dow Jonesia.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) päätyivät keskimäärin muuttumattomiksi keskiviikkoaamuna.

Vaikka useimmat pörssi-indeksit Yhdysvalloissa ja Euroopassa ovat osoittaneet nousua vuonna 2023, vain harvat ovat tehneet niin Aasiassa. Japanin Nikkei 225 -indeksi erottuu selvästi 23,5 prosentin nousullaan tähän mennessä tänä vuonna, kun taas Hongkongin Hang Seng -indeksi on laskenut 11 prosenttia.

On luonnollista olettaa, että heikko kehitys Kiinan taloudessa on yksi pääsyistä alueen pörssikehitykseen. Suuri kysymys onkin, palaavatko kasvuimpulssit Kiinassa pian vai eivät.

Kiinan taloudella on kriittinen rooli Aasian pörssikehityksessä, pääasiassa siksi, että maan massiivinen talous on syvästi integroitunut alueeseen kaupan, investointien ja tuotantoketjujen kautta. Mikä tahansa taloudellinen heilahtelu Kiinassa voi siis johtaa suoriin ja merkittäviin vaikutuksiin aasialaisilla markkinoilla, vaikuttaen vienti- ja tuontiriippuvaisiin maihin, sijoittajien luottamukseen ja riskinottohalukkuuteen sekä aiheuttaen valuuttakurssien heilahteluja.

Lisäksi Kiinan politiikalla ja teknologisilla innovaatioilla voi olla kauaskantoisia seurauksia alueelliselle ja globaalille taloudelle, mikä korostaa entisestään maan merkitystä koko Aasian pörssi-indekseille.

Korot, valuutat ja hyödykkeet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 81,53 dollaria barrelilta, laskien -1,4 prosenttia tiistain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 0,8 prosenttia samassa ajassa.
  • Kirjoitushetkellä 1 USD maksaa; 11,19 NOK, 10,93 SEK, 6,98 DKK ja 0,94 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 12 NOK, 11,68 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltojen korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,94 on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,58).
  • Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10 vuoden rikkoutumisen inflaatioasteella (T10YIE), ovat 2,39 prosentissa, verrattuna Federal Reserve’n 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Öljyn hinta jatkoi laskuaan tiistaina ja käydään nyt kauppaa lähellä 80 dollaria barrelilta. Huoli kysynnän vähenemisestä ja tarjonnan kasvusta on myötävaikuttanut hintojen laskuun. Uudet tiedot Yhdysvaltojen Petroleum Institute’lta osoittavat, että öljyvarastot Yhdysvalloissa nousivat merkittävästi viime viikolla, mikä on negatiivinen indikaattori öljyn hinnalle.

Raportit Yhdysvaltojen Petroleum Institute’lta (API) ovat välttämättömiä öljymarkkinoille, koska ne tarjoavat toimijoille käsityksen maailman suurimman öljynkuluttajan tarjonnan ja kysynnän dynamiikasta. Tieto öljyvarastojen tilasta voi paljastaa kulutustrendejä ja signaloida mahdollisia muutoksia öljyn hinnassa. Odotettua korkeammat varastotasot voivat viitata alhaisempaan kysyntään tai ylitarjontaan, mikä usein johtaa hintojen laskuun.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit