Siirry pääsisältöön

Indeksirahastot ja indeksisijoittamisen ABC

Indeksirahastot ympäri maailman

Mitä indeksirahastolla tarkoitetaan?

Tärkeä jako sijoitusrahastojen välillä liittyy siihen, onko rahasto aktiivisesti vai passiivisesti hoidettu. Aktiivisen rahaston salkunhoitaja pyrkii valitsemaan oikeita arvopapereita oikeaan aikaan rahaston sijoitusstrategian mukaisesti. Passiivinen rahasto puolestaan pyrkii seuraamaan mahdollisimman tarkasti ennalta valittua indeksiä. Kyseessä on siis indeksirahasto, joka sijoittaa rahaston varat vertailuindeksin mukaisesti osakkeisiin.

Indeksi voi olla esimerkiksi Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta seuraava OMXH25 tai USA:n suurimpia yhtiöitä seuraava S&P 500. Esimerkiksi jos rahasto seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä, se sijoittaa samoihin yhtiöihin kuin mitä indeksi seuraa.

Indeksirahastoille ei siis tehdä aktiivista osakevalintaa, vaan indeksirahasto ostaa osakkeita samassa suhteessa kuin miten ne ovat painotettuina indeksissä. Indeksirahastoissa on tyypillisesti hyvin matalat kulut tai ne ovat jopa kuluttomia, sillä aktiivista rahastosalkun hoitoa ei käytännössä ole. Passiivisuuden idea on saavuttaa vähäisin kuluin markkinoiden keskimääräinen tuotto markkinoiden keskimääräisellä riskillä.

→ Tutustu Nordnetin palvelusta löytyviin indeksirahastoihin

ETF:t eli pörssilistatut indeksirahastot

ETF-rahastot eli pörssinoteeratut rahastot ovat tyypillisiä indeksirahastoja. Kaikki indeksirahastot eivät kuitenkaan ole ETF-rahastoja.

Indeksiä mahdollisimman tarkasti seuraavaa ETF-rahastoa kutsutaan indeksiosuusrahastoksi. ETF:t toimivat kuin tavanomaiset rahastot, mutta ne on noteerattu pörssissä kuten osakkeet. Kun sijoitat ETF:ään, näet sen heti salkussasi, toisin kuin perinteisiin rahastoihin sijoitettaessa.

Ylivoimainen enemmistö ETF:istä on passiivisia. Niitä ei siis hoideta aktiivisesti eikä niillä ole salkunhoitajaa. Poikkeuksia löytyy esimerkiksi ETF:istä, jotka eivät sijoita suoraan osakkeisiin, vaan korko-, hyödyke- ja kiinteistömarkkinalle.

→ Tutustu kaikkiin Nordnetin palvelusta löytyviin ETF:iin tai katso ETF-sijoitusideoita

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi on innokas indeksisijoittamisen puolestapuhuja. Tutustu Martinin suosikki-indeksirahastoihin tästä. Sekä noteeraamattomiin indeksirahastoihin että ETF:iin on mahdollista myös kuukausisäästää Nordnetissä. Lue lisää kuukausisäästämisestä ja laita säästösi rullaamaan automatisoidusti!

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit