Siirry pääsisältöön

Jälleen vahva pörssiviikko takana. S&P 500 noussut 20 % tänä vuonna.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avaa tänään tasolla +0,3 % tai välillä [+0,0, 0,6] %.

Wall Street

Wall Streetillä oli jälleen vahva viikko, jota tukivat erityisesti Russell 2000 -indeksiin kuuluvat pienet ja keskisuuret yritykset, jotka nousivat uudet 3 prosenttia perjantaina. Laaja S&P 500 -indeksi sekä Nasdaq Composite nousivat 0,6 prosenttia, kun taas Dow Jones Industrial Average nousi 0,8 prosenttia. Viime viikkojen vahva osakekurssien nousu johtuu suurelta osin suotuisista korkoliikkeistä.

Markkinakorot ovat laskeneet jyrkästi viime kuukausina sijoittajien odottaessa, että korkohuippu Yhdysvalloissa ja euroalueella on saavutettu. Vaikka Federal Reserve -johtaja Jerome Powell on ilmaissut, että on liian aikaista puhua inflaatiotaistelun päättymisestä, sijoittajat ovat nojautuneet vuoden 2023 aikana saapuneisiin makrotalouden tietoihin.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin 0,2 prosenttia ylhäällä maanantaiaamuna.

Aasian sijoittajat suhtautuivat suhteellisen rauhallisesti maanantaina, huolimatta Wall Streetin noususta perjantaina. Kolmannen neljänneksen tulokausi on nyt päättynyt, ja tulevina viikkoina keskitytään suurelta osin makrotalouteen. Tämän perjantain aikana julkaistaan ‘kuukauden tärkeimmät avainluvut’, nimittäin Yhdysvaltain Non-Farm Payrolls.

Koska monet globaalit markkinat ovat tiiviisti kietoutuneet Yhdysvaltain talouteen (maailman suurin talous), Yhdysvaltain taloudellisten näkymien muutokset työllisyysraportin vuoksi voivat johtaa merkittäviin liikkeisiin maailman osakemarkkinoilla. Tämä sisältää suoria sijoituksia Yhdysvaltain osakkeisiin ja epäsuoria vaikutuksia globaalin taloudellisen luottamuksen ja riskinottohalukkuuden muutosten vuoksi.

Korot, valuutat ja hyödykkeet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 78,32 dollaria barrelilta, mikä on -3,1 prosenttia alhaisempi kuin perjantain tasot. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -4 prosenttia samalla ajanjaksolla.
  • 1 USD maksaa tällä hetkellä; 10,69 NOK, 10,4 SEK, 6,86 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,6 NOK, 11,3 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotisen koron, joka on 4,6, on korkeampi kuin kymmenen vuoden koron, joka on 4,25).
  • Yhdysvaltain pitkäaikaiset inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,22 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Sekä inflaatio, kasvu että työllisyysluvut Yhdysvalloissa ovat kehittyneet myönteisesti keskuspankin mandaattien suhteen, mikä on auttanut laskemaan markkinakorkoja viime aikoina sekä nostanut voimakkaasti osakemarkkinoita.

Federal Reserve, Yhdysvaltain keskuspankki, on kahden päämandatin alainen: edistää maksimaalista työllisyyttä ja varmistaa hintavakaus, yleensä pitämällä inflaation noin 2%:ssa. Nämä mandaatit vaikuttavat laajasti taloudelliseen kokonaisuuteen, mukaan lukien korkotasot, valuuttakurssit, hyödykehinnat ja osakemarkkinat.

Kun Fed säätää korkoja, se vaikuttaa suoraan taloudelliseen toimintaan muuttamalla lainakustannuksia. Tämä johtaa kuluttaja- ja yrityskäyttäytymisen muutoksiin, jotka puolestaan vaikuttavat valuuttakursseihin, hyödykehintoihin ja sijoituspäätöksiin osakemarkkinoilla. Näin ollen Fedillä on keskeinen rooli paitsi Yhdysvaltain talouden tasapainottamisessa myös globaalien taloudellisten suuntausten muovaamisessa.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki