Siirry pääsisältöön

Charlie Mungerin (1924–2023) muistolle

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tämän aamun raportissa haluan omistaa huomioni miehelle, jolla on ollut valtava vaikutus elämääni ja työhöni: Charlie Mungerille, joka valitettavasti menehtyi eilen 99-vuotiaana.

Vuonna 2015, Berkshire Hathawayn 50-vuotisjuhlassa, minulla oli suuri ilo tavata sekä Charlie Munger että hänen hyvä ystävänsä Warren Buffett.

Charlie Munger oli enemmän kuin loistava sijoittaja; hän oli filosofi ja mentori, ei vain Warren Buffettille, vaan myös kaikille, jotka kuuntelivat hänen sanojaan.

Yksi hänen vaikutusvaltaisimmista opetuksistaan, “Paras asia, jonka ihminen voi tehdä, on auttaa toista ihmistä oppimaan enemmän”, on ollut taustalla omistautumisessani herätä joka päivä kello 05.00 ja kirjoittaa tätä aamuraporttia 18 vuoden ajan!

Rooli Berkshire Hathawayssa ja vaikutus Warren Buffettiin

 • Varapuheenjohtaja: Charlie Munger toimi Berkshire Hathawayn varapuheenjohtajana. Yhtiötä johti Warren Buffett. Mungerin rooli oli ratkaiseva yhtiön sijoitusfilosofian ja -strategian muotoilussa.
 • Filosofinen vaikutus: Munger oli tunnettu merkittävästä vaikutuksestaan Buffettin siirtymisessä puhtaasta ‘arvosijoittamisesta’ filosofiaan, jossa ostetaan “upeita yrityksiä kohtuuhintaan”.
 • Pitkän aikavälin ajattelu: Mungerin sijoitusfilosofia korosti voimakkaasti pitkän aikavälin ajattelun ja kärsivällisyyden merkitystä, mikä sopi hyvin yhteen Buffettin omien periaatteiden kanssa.
 • Laadun korostaminen: Hän auttoi ohjaamaan Buffettia sijoittamaan yrityksiin, joilla oli vahvat kilpailuedut ja korkea laatu. Strategia, joka on osoittautunut erittäin menestyksekkääksi ajan myötä.
 • Henkilökohtainen vaikutus: Sijoitusstrategioiden lisäksi Mungerilla oli myös merkittävä henkilökohtainen vaikutus Buffettiin. Heidän ystävyytensä ja yhteiset arvot sekä liiketoiminnassa että elämässä olivat perusta yhdelle liike-elämän historian menestyksekkäimmistä kumppanuuksista.

Kymmenen Charlie Mungerin parasta opetusta

 1. “Paras asia, jonka ihminen voi tehdä, on auttaa toista ihmistä oppimaan enemmän.” – Tietämyksen ja oppimisen merkityksestä.
 2. “Ei sen ole tarkoitus olla helppoa. Kuka tahansa, joka pitää sitä helppona, on typerä.” – Haasteista sijoittamisessa ja liike-elämässä.
 3. “Ota yksinkertainen idea ja ota se vakavasti.” – Perusperiaatteisiin keskittymisestä.
 4. “Jos jatkat oppimista koko ajan, sinulla on valtava etu puolellasi.” – Jatkuvan oppimisen tärkeydestä.
 5. “Tunnusta todellisuus, vaikka et pitäisi siitä – erityisesti silloin, kun et pidä siitä.” – Todellisuuden hyväksymisen tärkeydestä.
 6. “On huomattavaa, kuinka paljon pitkän aikavälin etua ihmiset, kuten me, olemme saaneet yrittämällä olla johdonmukaisesti ei-tyhmiä, sen sijaan, että yrittäisimme olla erittäin älykkäitä.” – Tyhmyyden välttämisen arvosta yrittäessä olla äärimmäisen älykäs.
 7. “Älä koskaan, ikinä mieti jotain muuta silloin, kun sinun pitäisi miettiä insentiivejä.” – Insentiivien eli kannustimien voimasta.
 8. “Saadaksesi sen, mitä haluat, sinun täytyy ansaita se, mitä haluat.” – Ponnistelujen ja palkkion välisestä suhteesta.
 9. “Ainoa asia mitä mitä haluan tietää, on missä tulen kuolemaan, joten tiedän olla menemättä sinne.” – Humoristinen näkökulma riskien välttämiseen.
 10. “Pyri olemaan joka päivä nukkumaan mennessäsi hieman viisaampi kuin olit herätessäsi.” – Päivittäisestä henkilökohtaisesta kasvusta ja kehityksestä.

Charlie Mungersin elämä ja työ jatkavat epäilemättä monien sukupolvien sijoittajien, ajattelijoiden ja yrittäjien inspiroimista. Hänen viisautensa ja oivalluksensa ovat ajattomia, ja hänen perintönsä elää edelleen monien elämien kautta, joihin hän on vaikuttanut.

Tärkeä huomio: Alla olevat tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avaa tänään tasolla +0,0 % tai välillä [-0,4, 0,4] %.

Wall Street

Aasia

 • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin alas -0,5 prosenttia keskiviikko aamuna.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

 • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 81,34 dollaria barrelilta, 0,5 prosenttia ylöspäin tiistain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 0,6 prosenttia samana aikana.
 • 1 USD maksaa tällä hetkellä; 10,62 NOK, 10,3 SEK, 6,78 DKK ja 0,91 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,7 NOK, 11,34 SEK ja 7,45 DKK.
 • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,71, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,28).
 • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuoden Breakeven Inflation Rate (T10YIE) -indeksillä, ovat 2,22 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki