Siirry pääsisältöön

Rauhallista Aasiassa yöllä. Biden ja Xi Jinping fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avaa tänään tasolla +0,3 % tai välillä [-0,1, 0,7] %.

Wall Street

Pörssiviikko päättyi vahvasti perjantaina, kun sijoittajat ostivat osakkeet nousuun torstain laskun jälkeen. Nasdaq-indeksin teknologiayritykset (+2 %) johtivat nousua, tiiviisti seurattuna S&P 500 -indeksin (+1,6 %) ja Dow Jonesin teollisuuskeskiarvoon (+1,2 %) kuuluvien yritysten osakkeiden noususta.

Olemme nyt marraskuun puolivälissä, joka on usein ollut positiivinen kuukausi Yhdysvaltojen osakemarkkinoille, erityisesti S&P 500 -indeksille. Viimeisen 20 vuoden aikana S&P 500 on noussut 70 %:ssa tapauksista marraskuussa, keskimäärin +1,5 %. Marraskuu voi kuitenkin tilastojen valossa olla myös volatiili kuukausi.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,3 prosenttia alhaalla maanantaiaamuna.

Tällä viikolla keskitytään pääasiassa Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiin suhteisiin, kun maiden presidentit (Biden ja Xi) tapaavat ensimmäistä kertaa yli vuoteen. Geopoliittiset jännitteet Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä vuonna 2023 ovat korkealla ratkaisemattomien konfliktien vuoksi. Tämä sisältää Kiinan sotilaallisen läsnäolon Etelä-Kiinan merellä, teknologiset edistysaskeleet ja jatkuvat kauppajännitteet Yhdysvaltojen kanssa.

Kauppajännitteet kärjistyivät vuonna 2018 ja ovat merkittävästi vaikuttaneet globaaliin kauppaan. Tuleva presidenttien tapaaminen voi viestiä mahdollisesta jännitteiden lieventämisestä, mikä voisi stabiloida osakemarkkinoita.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 80,68 dollaria tynnyriltä, laskien -0,5 prosenttia perjantain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 2,9 prosenttia samalla aikavälillä.
  • Yhdysvaltain dollari maksaa tällä hetkellä; 11,12 NOK, 10,91 SEK, 6,98 DKK ja 0,94 EUR, kun taas yksi euro maksaa; 11,9 NOK, 11,66 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 5,07, on korkeampi kuin kymmenen vuoden korko, joka on 4,66).
  • Yhdysvaltain pitkäaikaiset inflaatio-odotukset, mitattuna 10 vuoden Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,33 prosentissa, verrattuna Federal Reserven tavoitteeseen 2 prosenttia (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Moody’s, yksi maailman vaikutusvaltaisimmista luottoluokituslaitoksista, on äskettäin alentanut Yhdysvaltojen luottoluokitusta vakaasta negatiiviseksi politiikkojen kyvyttömyyden vuoksi käsitellä budjettialijäämää. Luottoluokituslaitos arvioi edelleen Yhdysvaltojen olevan AAA (korkein luottoluokitus), mutta tämä voi muuttua tulevaisuudessa.

Yhdysvaltojen luottoluokituksen alentaminen vakaa-negatiiviseksi voi johtaa useisiin pitkäaikaisiin seurauksiin, kuten maan lainakustannusten nousuun korkeampien korkojen vuoksi, joita lainanantajat vaativat suuremman riskin kompensoimiseksi. Tämä voi johtaa dollarin heikkenemiseen ja investointiluottamuksen laskuun, mikä voi vaikuttaa sekä julkisiin että yksityisiin investointeihin.

Tämä voi puolestaan pakottaa esiin poliittisia toimia budjetin kiristämiseksi ja voi hidastaa talouskasvua ajan mittaan vähentämällä investointeja ja kulutusta.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit