Siirry pääsisältöön

Tyyntä ennen myrskyä? Fed fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon Helsingin pörssin avaavan tasolla +0,1 % tai välillä [-0,3–0,5] %.

USA

Johtavat Yhdysvaltain indeksit (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA ja RUSSELL 2000) laskivat keskimäärin -0,2 prosenttia eilen.

Enphase Energy Inc (4,2 %), Mosaic Co (3,4 %), ETSY Inc (3 %), olivat S&P 500 -indeksissä voittajien kärjessä. Intel Corp (-4,3 %), Walt Disney Co (-3,6 %), Freeport-McMoRan Inc (-3,4 %), päätyivät häviäjien joukkoon.

Suurin osa sijoittajista odottaa nyt jännittyneinä päivän Federal Reserven korkopäätöstä. On luonnollista olettaa, että maailman osakemarkkinoiden liikkeet tulevat olemaan merkittävämpiä korkopäätöksen jälkeen. Vaikka on suuri todennäköisyys, että Fed pitää korot ennallaan, keskuspankin viestintä voi silti heilauttaa osake-, korko-, valuutta- ja raaka-ainemarkkinoita suuntaan tai toiseen. Instacart oli eilen huomion kohteena, kun yhtiöllä oli ensimmäinen kaupankäyntipäivänsä (IPO). Yhtiön osakkeet päätyivät 12 prosentin nousuun.

IPO, eli “Initial Public Offering”, on prosessi, jossa yksityinen yritys muuttuu julkiseksi yritykseksi tarjoamalla osakkeitaan ensimmäistä kertaa myytäväksi yleisölle. Tämä on monille yksityisille yrityksille tärkeä virstanpylväs, koska se antaa heille pääsyn pääomaan julkisilta sijoittajilta. Varat, jotka kerätään IPO:n kautta, voidaan käyttää kasvuun liittyviin aloitteisiin, kuten tutkimukseen ja kehitykseen, markkinointiin ja uusille markkinoille laajentumiseen.

AASIA

Suurimmat Aasian indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,4 prosenttia alhaalla keskiviikkoaamuna.
Aasian pörssit ovat laskussa aamutunteina, joten sieltä ei ole tulossa vetoapua tänään. Fedin päivän korkokokouksen lisäksi sijoittajat ovat kiinnostuneita myös kehittyvistä geopoliittisista suhteista.

Geopoliittiset jännitteet ovat aina vaikuttaneet osakemarkkinoihin, joskus dramaattisin vaikutuksin. Historiallisia esimerkkejä ovat kylmä sota, Lähi-idän öljykriisit, 9/11-iskut, Irakin sota, globaali finanssikriisi, Venäjän Krimin liittäminen, Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota, Covid-19-pandemia ja jännitteet Pohjois-Korean ympärillä.

Tällaiset jännitteet voivat luoda sekä markkinahäiriöitä että sijoitusmahdollisuuksia. Ne voivat aiheuttaa lyhyen aikavälin volatiliteettia, mutta myös tarjota mahdollisuuksia pitkän aikavälin kasvuun, jos jännitteet vähenevät tai ratkeavat. Sijoittajille on tärkeää ymmärtää näitä dynamiikkoja voidakseen navigoida usein arvaamattomilla markkinoilla.

Korkot, valuutat ja raaka-aineet

Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 93,46 dollaria per tynnyri, mikä on -1,8 prosenttia alhaisempi kuin tiistain tasoilla. Maakaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -3 prosenttia samassa ajanjaksossa. 1 USD maksaa kirjoitushetkellä; 10,79 NOK, 11,17 SEK, 6,98 DKK ja 0,94 EUR. 1 EUR maksaa; 11,5 NOK, 11,93 SEK ja 7,45 DKK. Yhdysvaltojen korkokäyrä on käänteinen, koska kaksivuotinen korko, joka on 5,09, on korkeampi kuin kymmenen vuoden korko, joka on 4,36. Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) -indeksillä, ovat 2,37 prosenttia.

Öljyn hinta on korjannut hieman viimeisen puolen vuorokauden aikana huolimatta lisääntyneestä pelosta tarjonnan puristumisesta. Globaali öljyn tarjonta on ollut rajoitettu vuonna 2023 OPEC+:n koordinoimien leikkausten vuoksi. Jos Iran kuitenkin solmii uuden ydinvoimasopimuksen Yhdysvaltojen kanssa, öljyn tarjonta todennäköisesti kasvaa.

Iranin ja Yhdysvaltojen välinen suhde on ollut jännitteinen, erityisesti Iranin ydinohjelman ympärillä. Yhdysvallat vetäytyi ydinvoimasopimuksesta (JCPOA) Iranin kanssa vuonna 2018, mikä johti lisääntyneisiin pakotteisiin ja jännitteisiin. Presidentti Biden on ilmaissut halunsa palata jonkinlaiseen ydinvoimasopimukseen, mutta neuvottelut ovat olleet haastavia.

Uusi sopimus voisi potentiaalisesti lisätä globaalia öljyn tarjontaa ja siten lieventää korkeita öljyn hintoja. Geopoliittinen dynamiikka ja molempien maiden sisäpoliittiset olosuhteet voivat vaikuttaa uuden sopimuksen mahdollisuuteen. On epävarmaa, onko uusi ydinvoimasopimus lähitulevaisuudessa tulossa, vaikka öljyn hinnat nousisivatkin erittäin korkeiksi.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit