Siirry pääsisältöön

S&P 500 +20 % pohjilta. FED fokuksessa tällä viikolla.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Pohjoismaiset pörssit tänään?

Uskomme Oslon pörssin avautuvan -0,4 % tai vaihteluvälillä [-0,6, -0,2] %
Uskomme Tukholman pörssin avautuvan flättinä tai vaihteluvälillä [-0,2, 0,2] %
Uskomme Kööpenhaminan pörssin avautuvan 0,2 % tai vaihteluvälillä [0, 0,4] %
Uskomme Helsingin pörssin avautuvan -0,1 % tai vaihteluvälillä [-0,3, 0,1] %.

Yhdysvaltain johtavat indeksit (S&P 500, NASDAQ ja DJIA) nousivat perjantaina keskimäärin 0,1 prosenttia.

Wall Streetin osakkeet jatkoivat nousuaan perjantaina, joskin maltillisesti. Nasdaq-indeksi nousi vielä 0,2 prosenttia, jota seurasivat S&P 500 ja Dow Jones -indeksi, jotka molemmat nousivat 0,1 prosenttia. On syytä huomata, että S&P 500 on noussut 20 prosenttia pohjaltaan, jota edelsi -25 % lasku huipuilta. Yli 20 prosentin nousun viimeaikaisista pohjista katsotaan merkitsevän härkämarkkinoiden alkua. Toisin sanoen näyttää siltä, ​​että S&P 500 on käynyt läpi täyden syklin huipulta (karhumarkkinoiden alku) alaspäin (karhumarkkinoiden loppu) ja sitten takaisin ylös (härkämarkkinoiden alku). Muista kuitenkin, että nämä termit eivät ole tarkkoja luonnonlakeja, vaan pikemminkin peukalosääntöjä, joita markkinaosapuolet käyttävät kuvaamaan markkinatunnelmaa.

Nasdaq-indeksiin kuuluvien yritysten nousijoiden joukossa olivat Tesla Inc (4,1 %), Adobe Inc. (3,4 %) ja Advanced Micro Devices Inc (3,2 %). Laskijoita olivat mm. Enphase Energy Inc (-3,8 %) Old Dominion Freight Line Inc (-3,4 %) ja Charter Communications Inc (-2,3 %).

Aasian suurimmat indeksit (NIKKEI 225, HANG SENG ja SHANGHAI CSI 300) ovat laskeneet keskimäärin -0,2 prosenttia maanantaiaamuna.

Aasian pörssien kehityksellä voi olla merkittävä vaikutus Euroopan markkinoihin useista syistä. Ensinnäkin Aasia edustaa merkittävää osaa maailmantaloudesta ja monilla eurooppalaisilla yrityksillä on laajat kauppasuhteet alueen kanssa. Siksi Aasian taloudelliset muutokset voivat vaikuttaa näiden yritysten tulokseen ja siten osakekursseihin. Myös Aasian pörssiviikko alkoi maanantaina rauhallisesti, joten sieltä alueelta ei ole tänään luvassa vetoa. Nikkei 225 (Japani) nousi 0,2 prosenttia, kun taas Hang Seng -indeksi (Hongkong) ja Shanghai CSI 300 (Kiina) ovat hieman laskussa aamutunneilla.

Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 73,71 dollarissa tynnyriltä, ​​mikä on -3,3 prosenttia alempi perjantain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 0,4 prosenttia samalla ajanjaksolla.

Öljyn hinta, samoin kuin dollari, ovat heikentyneet viime päivinä. Sekä dollarin että öljyn hinnan heikkenemisellä voi olla useita myönteisiä vaikutuksia maailmantalouteen. Halvempi dollari voi tehdä amerikkalaisista tuotteista ja palveluista halvempia ulkomaisille ostajille, stimuloida Yhdysvaltojen vientiä ja keventää velkataakkaa maissa, joissa on paljon dollarimääräistä velkaa. Samanaikaisesti öljyn hinnan lasku voi lisätä kuluttajien ostovoimaa, vähentää inflaatiopaineita ja alentaa yritysten tuotantokustannuksia erityisesti maissa, jotka ovat öljyn nettotuojaa. On kuitenkin tärkeää huomata, että molemmilla näillä kehityksillä voi olla myös kielteisiä seurauksia erityisistä talousolosuhteista ja maan roolista globaalissa taloudessa johtuen.

Yksi USD maksaa nyt 10,77 NOK, 10,84 SEK, 6,94 DKK ja 0,93 EUR, kun taas USA:n 2 ja 10 vuoden korot ovat vastaavasti 4,61 ja 3,75 prosenttia.

Keskiviikkona Fed pitää korkokokouksen, joka vaikuttaa monin tavoin rahoitusmarkkinoihin lähipäivinä. Markkina ennakoi, että USA:n ohjauskorko, Fed Funds Rate, pidetään entisellään tässä ja ehkä seuraavassakin kokouksessa. Myös yield curve (tuottokäyrä) Yhdysvalloissa on edelleen käänteinen. Tuottokäyrä voi kääntyä useista syistä, mutta usein niin käy, kun keskuspankki nostaa lyhyitä korkoja hidastaakseen inflaatiota. Tämä voi johtaa siihen, että sijoittajat odottavat talouden hidastuvan tulevaisuudessa ja ovat siten valmiita hyväksymään matalampia korkoja pitkällä aikavälillä. Jotta käänteinen tuottokäyrä muuttuisi jälleen normaaliksi, tulevaa taloudellista toimeliaisuutta ja/tai inflaatiota koskevissa odotuksissa on oltava muutos. Mikäli keskuspankki laskee lyhyitä korkoja tai jos talousindikaattorit viittaavat talouskasvun vahvistumiseen tulevaisuudessa, voi tämä aiheuttaa pitkien korkojen nousun suhteessa lyhyisiin korkoihin, mikä palauttaisi normaalin, ylöspäin nousevan tuottokäyrän.

→ Tilaa Nordnetin aamukirje

Tärkeä huomio: Tämän tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit