Siirry pääsisältöön

5 verovinkkiä sijoittajalle – hyödynnä ennen vuodenvaihdetta

Vuodenvaihteen lähestyessä on aika tehdä sijoitussalkulle vuosihuolto ja tarkistaa, kannattaako salkusta siivota pois tappiollisia sijoituksia. Alla viisi verovinkkiä, jotka kannattaa huomioida salkun huoltoa miettiessä!

Artikkelin voi myös kuunnella Nordnet Suomen Spotify-tililtä.

Woman working on laptop.jpg

Verovinkki 1: Tasapainota salkkusi verottomasti (AOT).

Oletko pitänyt kiinni voitollisista osakkeistasi koko vuoden? Nyt voi olla hyvä hetki tehdä pieni myynti, jos haluat vaikka tasapainottaa salkkuasi. Jos koko vuoden aikana myymiesi arvopaperien tai muun omaisuuden yhteenlasketut myyntihinnat ovat enintään 1 000 euroa, niin voittoa ei veroteta. Tuhannen euron myynnit voivat olla hyvä tapa realisoida voitollisia osakkeita vaikka joka vuosi ja täydentää näin pääomatulovirtaa salkussasi verotehokkaasti.

Pienten luovutusvoittojen verovapaus ei koske osakesäästötiliä (OST). Tuhannen euron sääntöä tarkasteltaessa siis ynnätään kaikki vuoden aikana tapahtuneet myynnit, eli mm. osake- ja rahastomyynnit, pois lukien mahdolliset osakesäästötilin sisällä tapahtuneet myynnit.

Verovinkki 2: Vähennä tappiot ja kulut (AOT ja OST).

Onko salkkuusi kertynyt tappiollisia osakkeita, joista haluaisit päästä jo eroon? Vuodenvaihteen lähestyessä niistä luopumista kannattaa harkita – siinäkin tapauksessa, että et olisi vuoden aikana myynyt vastaavaa määrää voitollisia osakkeita. Luovutustappiot saa nimittäin nykyään vähentää luovutusvoitoista viiden vuoden ajan. Kannattaa myös muistaa, että jos et pysty vähentämään kaikkea luovutustappiota luovutusvoitosta, voit vähentää sen mahdollisista muista pääomatuloistasi.

Jos haluat tarkistaa, miten paljon luovutusvoittoa tai -tappiota olet tehnyt tänä vuonna, näet sen sisäänkirjautuneena Nordnetin verkkopalvelun kohdasta Sivuni > 9A-raportti.

  1. Valitse ensin oikean yläkulman alasvetovalikosta tili/salkku, jota haluat tarkastella.

  2. Syötä sitten Alkaen ja Päättyen -kohtiin aikaväli, jota haluat tarkastella. Verotuksen näkökulmasta relevantit päivämäärät ovat tässä tapauksessa 1.1. ja tarkastelupäivämäärä.

  3. Kohdassa “Voitot/Tappiot valitut” näet, miten paljon kyseisessä salkussa on verotettavaa voittoa tai kertynyttä tappiota luovutusten osalta. Alla olevassa esimerkkikuvassa tappiota on kertynyt 2 590,80 EUR.

9a-esimerkkikuva-2.png

Verotuksessa voit vähentää luonnollisesti kaikki välittömästi sijoittamiseen liittyvät kulut, kuten välityspalkkiot ja mahdollisten kaupankäyntisovellusten maksut. Nordnet toimittaa verottajalle tiedot välityspalkkioista, joten ne näkyvät automaattisesti esitäytetyssä veroilmoituksessa. Myös ETF-kuukausisäästön palvelumaksun voi vähentää verotuksessa.

Välityspalkkioiden lisäksi voit vähentää myös epäsuoremmat kulut, kuten sijoituskirjallisuuden. Ammattimaiset sijoittajat voivat saada vähennyksiä myös työhuoneestaan, tietokoneestaan ja nettiyhteydestään. Kulujen omavastuuosuus on 50 €.

Myyntitappioita ei voi vähentää lainkaan, jos kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut hankintamenot ovat enintään 1 000 euroa ja kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushinnat ovat samalla yhteensä enintään 1 000 euroa.

Huomioi, että mahdolliset osakesäästötilin tappiot voit vähentää pääomatuloista vain sinä vuonna, jona osakesäästötili lopetetaan. Jos osakesäästötilin tappiota ei voida vähentää kokonaisuudessaan lopettamisvuonna, otetaan tappio huomioon pääomatulolajin tappiota vahvistettaessa. Pääomatulolajin tappio vähennetään seuraavan 10 verovuoden pääomatulosta sitä mukaa kun pääomatuloa syntyy. Katso myös: “Voinko sulkea osakesäästötilini, vähentää tappiot ja avata tilin uudelleen?”

Verovinkki 3: Muista hankintameno-olettama (AOT).

Hankintameno-olettama on Verottajan kädenojennus taitavalle sijoittajalle. Yksityishenkilö voi käyttää luovutusvoiton laskemiseen todellisen hankintahinnan sijaan hankintameno-olettamaa, jonka suuruus riippuu omistusajasta. Vähintään 10 vuotta omistetun omaisuuden hankintameno-olettama on 40 % ja alle 10 vuotta omistetulle omaisuudelle se on 20 % myyntihinnasta. Alle 10 vuotta omistetun omaisuuden verotettavaksi voitoksi jää näin ollen 80 % myyntihinnasta ja yli 10 vuotta omistetun omaisuuden voitoksi 60 %. Hankintameno-olettama hyödyttää siis sijoittajaa, jonka sijoitus on vähintään viisinkertaistunut alle 10 vuodessa tai vähintään kaksinkertaistunut yli 10 vuodessa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos verotuksessa käyttää hankintameno-olettamaa, ei omaisuuden myyntihinnasta voi vähentää omaisuuden ostamisesta tai myymisestä syntyneitä kuluja, kuten välityspalkkioita.

Huomioi myös, että osakesäästötilillä hankintameno-olettamaa ei voi hyödyntää. Tämä ei kuitenkaan tee osakesäästötilistä verotuksen kannalta arvo-osuustiliä huonompaa ratkaisua – lue lisää aiheesta täältä.

Verovinkki 4: Vähennä korkokulut (AOT).

Oletko käyttänyt vuoden aikana sijoituksissasi esimerkiksi Superluottoa? Sijoitustulojen hankkimiseen tarkoitettujen lainojen korot ovat vähennyskelpoisia pääomatuloverotuksessa. Kannattaa keväällä tarkistaa, että sijoituslainasi korot myös löytyvät veroilmoituksen oikeasta sarakkeesta, eli kohdasta, johon on merkitty tulonhankkimiseen tarkoitettujen lainojen korot.

Verovinkki 5: Lahjoita tuottoisat osakkeesi (AOT)

Osakkeita lahjaksi? Mikä ettei! Osakkeiden antaminen lahjaksi on paitsi tuottoisa ja trendikkäästi aineeton lahja, se voi olla myös oiva tapa saada vastaanottaja kiinnostumaan sijoittamisesta ja säästämisestä.

Lahjoittamalla hyvin tuottaneet osakkeesi vältyt myös pääomatuloveroilta, eikä lahjan saajakaan joudu niitä maksamaan – kunhan malttaa pitää osakkeensa vähintään vuoden. Kun lahjan saaja on pitänyt osakkeet vuoden ajan, hankintahinnaksi katsotaan lahjoitushetken hinta, eikä alkuperäisellä hinnalla ole enää merkitystä. Jos lahjan vastaanottaja saa lahjoittajalta kolmen vuoden aikana yhteensä alle 5000 euron arvosta lahjoja, vastaanottajan ei myöskään tarvitse maksaa lahjaveroa. Voit täyttää Nordnet-lahjakirjan tältä sivulta.

Lisätietoa sijoittajan verotuksesta ja Nordnetin tarjoamista raporteista löydät Nordnetin verotietosivulta.

Huomioi, että osakkeita ei voi lahjoittaa osakesäästötilille. Rahalahjoituksen voi kuitenkin tehdä sekä OST:ille että AOT:lle.

Bonusvinkki: Omistatko sijoitusvakuutuksen muualla kuin Nordnetissä? Joskus vaihtamalla paranee.

Nordnet lanseerasi oman, aidosti joustavan sijoitusvakuutuksensa vuonna 2023. Jos sinulla on entuudestaan sijoitusvakuutus muussa pankissa, nyt on aika tehdä kriittistä vertailua eli katsoa läpi kulurakenne, vertailla mihin kaikkeen voi sijoittaa, ym. Jos et ole tyytyväinen nykyiseen sijoitusvakuutukseesi, ja etenkin jos se sattuu olemaan tappiolla, nyt on otollinen aika realisoida se ja vaihtaa edullisempaan. Sijoitusvakuutuksen tappio on vähennettävissä seuraavan 10 vuoden aikana sitä mukaan kun pääomatuloa syntyy.

Sijoitusvakuutuksen myöntää Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike. Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike myy sijoitusvakuutusta Nordnet Bank AB:n avulla.

Huom: Kryptovaluutoilla tehtyjä voittoja ja tappioita koskee erilainen verotus kuin muita arvopapereita. Nordnetin kautta voit kuitenkin sijoittaa ainoastaan instrumentteihin, joiden kohde-etuutena bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat – et siis itse kryptovaluuttoihin, vaan niiden kehitystä seuraaviin instrumentteihin. Tällöin tuotteiden verotus toimii samaan tapaan kuin osakkeiden ja muidenkin arvopapereiden. Huomioi, että mitään tässä kirjoituksessa esitettyä ei tule tulkita sijoitussuositukseksi. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Avaa Nordnet-asiakkuus ja hoida sijoittajan veroilmoitus helposti.Avaa Nordnet-tili
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki