Siirry pääsisältöön

Suomalaisten into eläkesäästämiseen Euroopan alhaisinta

Vain kolmannes suomalaisista säästää eläkettä varten lisäeläketuotteilla, uutisoi Finanssiala joulukuussa 2023. Suomalaisten into eläkesäästämiseen on Euroopan alhaisinta. Tieto perustuu vakuutusalan eurooppalaisen kattojärjestön Insurance Europen selvitykseen, johon osallistui 15 eurooppalaista maata.

Kyselyyn osallistuneiden muiden maiden keskiarvo on lähestulkoon Suomen tuloksen peilikuva, sillä kyselyyn osallistuneista eurooppalaisista naapureistamme 61 % hyödyntää vapaaehtoisia eläkesäästötuotteita. Myös Nordnetin ja YouGovin yhteistyössä tuottama tutkimus viime vuodelta vahvistaa havainnon.

Suomen alhainen tulos verrattuna eurooppalaiseen keskiarvoon ei yllätä, kun muistelee vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin tehtyjä muutoksia. Verotukseen ja eläkkeen nostomahdollisuuksiin tehtyjen muutosten taustalla on ollut muun muassa ajatus siitä, että vapaaehtoisten eläkevakuutusten nostoiän ei toivottu koittavan ennen kuin lakisääteinen eläke tulee maksuun. Tämänhetkisten uusien sopimusten aikaisin nostomahdollisuus 70 vuoden iässä on kuitenkin jo niin epähoukutteleva, että ei ihme, ettei sopimuksia juuri tehdä.

Kaikkien 2000-luvulla tehtyjen muutosten jälkeen he, joilla sopimuksia on, saavat lisäeläkkeensä maksuun puolenkymmenen eri sopimusehdon ja laskutoimituksen perusteella. Lukuisat muutokset ja ehtojen kirjo eivät ole hankalia ainoastaan kuluttajalle, mutta myös vakuutusyhtiöille. Monenlaisten eri sopimusversioiden himmeliä on haastavaa hallinnoida. Raskas hallinto tuo mukanaan myös lisäkuluja, jotka loppujen lopuksi näkyvät kuluttajalle kasvavien palkkioiden muodossa.

Vapaaehtoisille eläkevakuutuksille olisi nyt tilausta.

Tällä hetkellä itselleen työeläkettä kartuttavan sukupolven ammatillinen arki poikkeaa vahvasti vuosikymmenien takaisesta.

  • Työurat ovat muuttuneet ja kiinnittyminen yhden työnantajan palvelukseen vuosikymmeniksi on harvinaista.
  • Pätkätyöt, freelancer-status ja mikroyrittäjyys ovat yleistyneet.
  • Työikäisten arjen fokuksessa on enää harvemmin paksu eläkepussi.
  • Elämä on nyt, työstä otetaan paussia ja oma identiteetti saattaa rakentua tehtävistä, joista ei edes kerry ansiotuloa.

Omaehtoinen vaurastuminen ja sitä myötä myös eläkevuosien kassan kartuttaminen on yhä useammalle nuorelle ja työikäiselle mahdollista. Se koetaan henkilökohtaiseksi asiaksi, josta myös halutaan olla vahvasti itse vastuussa.

Yksilöllinen eläkevakuutus on loppujen lopuksi ainoastaan omanlaisensa sopimuksellinen raami sille kuuluisalle maailman kahdeksannelle ihmeelle, korkoa korolle -ilmiölle. Pitkäaikaissäästäminen kannattaa aina, on valitsemasi sopimusmalli mikä tahansa. Samalla kun odottelemme uutisia lisäeläkesektorin uudistuksista, kannattaa tutkia mitä muita vaihtoehtoja löytyy oman eläkekassan kartuttamiselle.

Sijoitusvakuutus vaihtoehtona pitkäaikaissäästämiseen.

Yksi erinomainen vaihtoehto ovat sijoitusvakuutukset. Pitkäaikaissäästäminen sijoitusvakuutukseen on vaivatonta, voit nostaa tai laskea sopimuksesi riskitasoa helposti vuosien mittaan ja tehdä osanostoja, kun on tarve. Kuoltuasi sopimukseen jääneet säästöt maksetaan haluamallesi edunsaajalle henkivakuutuskorvauksena. Jos haluat tutustua sijoitusvakuutuksiin paremmin, vieraile sivulla nordnet.fi/sijoitusvakuutus.

Nordnet Sijoitusvakuutus on markkinoiden joustavin sijoitusvakuutus. Siinä on maltillinen kulurakenne ja laaja valikoima vakuutukseen liitettäviä sijoituskohteita.

TARJOUS! 15.1.–29.2.2024 sijoitusvakuutuksen minimialkutalletus on vain 1 000 € (norm. 5 000 €).

Sijoitusvakuutuksen myöntää Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike. Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike myy sijoitusvakuutusta Nordnet Bank AB Suomen sivuliikkeen avulla.

Kaisa Alamäki
Kaisa Alamäki

Kirjoittaja toimii Nordnetin norjalaisen henkivakuutusyhtiön Suomen sivuliikkeen johtajana.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Elämä opettaa
Elämä opettaa
15.01.2024 17:00

Ei täällä kannata säästää eläkettä varten. Tulevaisuudessa eläkettä saavat ne joilla ei ole varallisuutta. Sniiduilija säästäjät ja sijoittajat joutuvat toteamaan hukanneensa koko elämänsä varautuessaan johonkin, minkä köyhä Pena saa joka tapauksessa – Pena vaan on nauttinut asioista läpi elämän.

Pena
Pena
Vastaa  Elämä opettaa
15.01.2024 17:39

Pena ei saa sijoitusvakuutuksen sisältämiä säästöjä eikä voi siirtää verotusta myöhemmäksi. Sijoitukset kuoren sisällä eivät ole säästäjän omaisuutta ennen sv-tilin lopettamista. Näin ollen ne eivät näy ulospäin ennen tilin lopettamista. Mietipä kumpi nauttii lopulta enemmän?!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki