Siirry pääsisältöön

Yhä useammalla naisella on varaa uudelleenkouluttautua, irtisanoutua työstä tai lähteä suhteesta

28 %:lla naisista on tarpeeksi omia säästöjä tehdäkseen elämässä isomman muutoksen, kuten irtisanoutua työstä tai erota suhteesta. Taloudellisesti itsenäisten naisten osuus on kasvussa. Joka kolmas turvaa eläkettään säästämällä ja sijoittamalla.

Nordnetin aktiivisista asiakkaista naisia on 38 % ja osuus on kasvanut vuosittain. Vuonna 2022 asiakkuuden avanneista 43 % oli naisia. Nordnetin suosituimmalla rahastolla, Nordnet Indeksirahasto Suomella, on jo yli 100 000 naissijoittajaa.

Tiedot käyvät ilmi Nordnetin kansainvälisen naistenpäivän alla tuottamasta tutkimuksesta ja omista tilastoista.

Yhä useammalla naisella on omia säästöjä

Kysyimme* suomalaisilta kokevatko he, että heillä on tarpeeksi omia säästöjä tehdäkseen elämässäään isomman muutoksen, kuten irtisanoutua työstä tai erota suhteesta. Elämänmuutos voi olla myös uudelleenkouluttautuminen.

Naisista 28 % vastasi ”Kyllä”. Määrä on suurempi kuin vuonna 2022, jolloin 24 % naisista kertoi omaavansa tällaisia säästöjä. Vuonna 2020 luku oli 23 %.

Naisten määrä, joilla on tarpeeksi omia säästöjä elämänmuutoksen tekemiseen, on kasvanut viime vuosina. Tämä on ilahduttavaa. Yhä useammat ymmärtävät oman talouden tärkeyden. Se voi lisätä sekä turvallisuutta että vapauden tunnetta ja mahdollistaa mielekkään elämän.

Miehistä isompiin elämänmuutoksiin säästöjen avulla on varautunut hieman isompi joukko, 31 %. Vuonna 2022 luku oli 30 %. Miesten kohdalla ei ole siis tapahtunut yhtä suurta kehitystä kuin naisilla.

Koetko, että sinulla on tarpeeksi omia säästöjä tehdäksesi elämässäsi isomman muutoksen, kuten irtisanoutua työstä tai erota suhteesta?

NainenMiesYhteensä
Kyllä28 %31 %29 %
Ei60 %56 %58 %
En ole varma12 %14 %13 %

Joka kolmas suomalainen turvaa eläkettään säästämällä ja sijoittamalla

Yli kolmasosa (35 %) suomalaisista on varautunut eläkepäiviin säästämällä ja/tai sijoittamalla oman työeläkekertymän tai yrittäjän YEL-vakuutuksen lisäksi (vuonna 2022: 32 %). 23 % suomalaisista aikoo tehdä näin tulevaisuudessa (2022: 24 %).*

Naisista eläkepäiviin säästämällä ja/tai sijoittamalla on varautunut 31 % (vuonna 2022: 27 %). 26 % ei ole vielä varautunut, mutta aikoo tulevaisuudessa (sama % v. 2022).

Tulot putoavat yleensä isosti, kun palkka vaihtuu eläkkeeseen, vaikka takana olisi pitkäkin ura. Työeläkelaskurilla voi laskea arvion omasta työeläkkeestä. Jos tulos ei miellytä, lukua voi saada ylöspäin kolmella tavalla. Yksi vaihtoehto on etsiä paremmin palkattu työ, toinen on uran pidentäminen ja kolmas eläkkeen täydentäminen sijoittamalla.

Girls just want to have funds

Nordnet Suomen yli 522 000 aktiivisesta asiakkaasta naisia on 38 % ja miehiä 62 %. Vuoden 2020 alussa naisia oli asiakaskunnasta 34 %. Vuoden 2022 aikana asiakkuuden Nordnetiin avanneista 43 % oli naisia, mikä tarkoittaa yli 25 000 uutta naissijoittajaa. Joinain kuukausina uusista asiakkaista naisia on ollut lähes yhtä paljon kuin miehiä, esimerkiksi tammi- ja helmikuun aikana uusista asiakkaista 47 % oli naisia.

Naiset valitsevat sijoitussalkkuunsa miehiä useammin rahastoja. Naisten osuus Nordnetin asiakaskunnasta on reilu kolmannes, mutta Nordnetissä rahastoja omistavista sijoittajista naisia on 46 % ja miehiä 54 %. Nordnetin suosituin rahasto on Nordnet Indeksirahasto Suomi, jolla on jo yli 205 200 omistajaa. Heistä naisia on 49 % eli rahastolla on yli 100 000 naissijoittajaa. Näyttää siltä, että “girls just want to have funds”.

Naistenpäivän osakeinspiraatio

Koostimme Nordnet-sovelluksen seurantalistasivulle naisten suosituimmat osakkeet. Lista sisältää Nordnet Suomen naisasiakkaiden top-osakkeet omistajien lukumäärän mukaan. Avaa Nordnet App ja napauta silmäkuvaketta alareunassa. 

Blogikirjoituksen kuvassa on Nordnet Suomessa työskenteleviä naisia – meitä on henkilöstöstä 45 %.

*Kyselytutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö YouGov ajalla 24.–26.2.2023. Kyselyyn vastasi 1004 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Aiemmat tilastot:

Neljänneksellä naisista on säästöjä eläkepäiville tai isomman elämänmuutoksen tekemiseen (2022)

Naisten ryntäys osakemarkkinoille jatkuu (2021)

Naiset miehiä parempia osakepoimijoita (2020)

Naissijoittajat takovat pörssissä reipasta ylituottoa (2019)

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki