Vastuullinen sijoittaminen puhuttaa sijoittajien somessa

Vastuullinen sijoittaminen puhuttaa nykyisin niin keskustelupalstoilla kuin mediassakin. Myös Sharevilleen on syntynyt yli 300-henkinen keskusteluryhmä, jossa etsitään eettisesti kestäviä sijoituskohteita. Shareville-käyttäjä Ka-ching on kyseisen ryhmän ylläpitäjä. Kysyimme Ka-chingiltä hänen omista taustoistaan ja sijoitusharrastuksestaan.

Kerrot profiilikuvauksessasi olevasi vihreä sijoittaja, jolla on vihreä salkku. Kerro hieman lisää taustatietoa itsestäsi!

Sijoittajan vihreys tarkoittaa sitä, että lähdin liikkeelle hyvin pienillä tiedoilla, nollasta. Olen media-alan freelancer, koulutukseltani taiteen maisteri. Vieläkään en ole opetellut tulkitsemaan osakkeiden tunnuslukuja. Enemmänkin yritän miettiä, mitä maailmassa tapahtuu ja miten se voisi heijastua pörssiin.

Salkun vihreys oli tavoitteeni, kun ostin ensimmäiset osakkeeni. Halusin sijoittaa rahojani niin, että voisin iloita firmojen menestyksestä paitsi taloudellisista syistä, myös syvemmällä tasolla. Ilmastonmuutos huolettaa minua suuresti. Sitä on pakko hillitä, jos aiomme pitää maapallon ihmiselle siedettävänä paikkana. Käytännössä se tarkoittaa siirtymistä uusiutuviin energianlähteisiin, ja uskon, että niistä löytyy hyviä sijoituskohteita.

Muutenkin ihmisten ympäristötietoisuus on lisääntynyt. Viime aikoina olen miettinyt, mitä muovien tilalle tulee vaikkapa pakkausmateriaaleissa. Jotain tullaan tekemään merten suojelemiseksi, mutta kuka siitä hyötyy?

Mikä sai sinut aloittamaan sijoittamisen?

Minulla oli tilillä vähän ylimääräistä, ja ajattelin että on parempi sijoittaa ne jonnekin kuin makuuttaa tilillä. Lähdin liikkeelle pienillä summilla, ja nousukauden aikana oli helppo iloita kertyvästä rahasta.

Aivan ensimmäiseksi googlasin tuulivoiman markkinajohtajan, ja sitä kautta löysin Vestasin, joka nousi ihan käsittämätöntä vauhtia. Hain myös sähköautojen valmistajia ja löysin Teslan, joka ei ollut vielä suuren yleisön tiedossa Suomessa. Tein pari muutakin onnekasta hakuammuntaa, mutta tietysti virheitäkin.

Suurin mokani tähän mennessä on ollut sellaisen tilanteen syntyminen, että minun oli pakko myydä iso osa salkkuni sisällöstä, ja vieläpä todella huonoon aikaan. Toisaalta salkku oli pahan päivän varalle tehty, mutta kyllä se kirpaisi.

Shareville-salkkusi ei ole kirjoitushetkellä kovin hajautettu – omistuksia on vain kolme. Avaa hieman tarkemmin sijoitusstrategiaasi!

Jossain vaiheessa salkussani oli pienillä summilla ehkä viittätoista osaketta, jolloin tilanne alkoi muistuttaa rahastosäästämistä. Olin valmis ottamaan enemmän riskiä. Sitten jouduin taloudellisiin hankaluuksiin. Yksi iso työkeikka peruuntui ja minun oli pakko ruveta myymään. Myin melkein kaiken muun paitsi Teslan, johon uskoin vielä vakaasti.

Tällä hetkellä osakeharrastukseni on uudessa nousussa. Tavoitteena on löytää vielä muutama osake, mutta en usko, että palaan pikkusummilla haalimiseen.

Ka-chingin Shareville-salkun suurimmat sijoitukset:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Olet Eettinen sijoittaminen -keskusteluryhmän ylläpitäjä. Miten huomioit vastuullisuuskysymykset omissa sijoituksissasi?

Teen kiinnostavista firmoista jonkin verran taustatutkimusta hakemalla netistä. Hylkään sellaiset kohteet, joita esimerkiksi ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet. Haluaisin sijoittaa mahdollisimman vastuullisesti, mutta en tiedä, olenko aina edes onnistunut siinä. Minusta se on hyvä pitää tavoitteena, koska sijoittajilla on todellista valtaa.

Sijoitatko jotakin tiettyä tavoitetta varten?

Eläkepäivien turvaksi, jos vaikka nykyinen eläkejärjestelmä on purettu siihen mennessä. Toivon, että minun ei enää olisi taloudellisista syistä pakko myydä.

Mitä olet tähän mennessä oppinut sijoittamisesta? Jaa vinkkisi muille aloitteleville sijoittajille!

Kaikkien säästöjen ei kannata olla osakkeissa kiinni, ettei ole pakko myydä pahimman kurssiromahduksen hetkellä. On hyvä olla jonkinlainen puskuri arkipäivän harmien varalta, ja sijoitettava raha on sitten sellaista, jonka voi vaikka hävitäkin. Eikä kannata ostaa ja myydä tiuhaan tahtiin, kärsivällisyys palkitaan.

Ka-chingin Shareville-salkun kehitys:


Lue lisää Shareville-widgeteistä

Katso myös:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.02.2018 10:22

Teslan kanssa on syytä olla vastuullinen omien rahojen käytön suhteen.

Nimetön
Nimetön
05.02.2018 11:31

Teslan kanssa kannattaisi vähän tutustua niihin yrityksen tunnuslukuihin. Arvostustaso on kova, yhtiö hinnoiteltu kaukaiseen tulevaisuuteen. Jos Tesla jonain päivänä tekee voittoa, nykyinen arvostus voi olla perusteltu. Voiton tekemisestä ei ole toistaiseksi mitään merkkejä.

Suomesta löytyy hyviä Cleantech alan yrityksiä, kannattaa tutustua niihin, arvostuksia ei ole hypetetty kuuhun vaikka potentiaalia olisi.