Siirry pääsisältöön

Vakaudesta kasvuun?

Vuosituhannen vaihteen it-kuplan puhkeamisen johdosta 2000-luvun alku oli menetettyä vuosikymmentä pörssissä, varsinkin indeksitasolla. Vasta keväällä 2013 S&P 500 -osakeindeksi ylitti kurssitason, joka saavutettiin jo maaliskuussa 2000. Tarkastelen tässä merkinnässä Yhdysvaltain keskeisen osakeindeksin historiallista kehityskaarta vuodesta 1958 nykypäivään, jona markkina noteerataan käytännössä kaikkien aikojen ennätykseensä.

Yhdysvalloissa osakemarkkinoiden yleiskehitystä kuvaavan S&P 500 -indeksin pisteluku on tänään 2594. Se vastaa kaikkien aikojen ennätystasoa.

Nykyisen nousutrendin voidaan katsoa alkaneen maaliskuussa 2009, keskellä niin sanottua finanssikriisiä, jota on yleisesti pidetty reaalitalouden pahimpana pudotuksena sitten 1930-luvun suuren laman. Viimeisten reilun kahdeksan vuoden ajan indeksi on noussut miltei yhtäjaksoisesti, kun keskuspankit ovat osin riistäneet sijoittajilta vaihtoehtoiset järkevän tuoton kohteet elvyttämällä taloutta (pörssin kautta). Samalla myös yhtiöiden tulokset ovat toipuneet finanssikriisin pohjilta, mutta eivät joka yhtiön kohdalla läheskään samaa tahtia osakekurssien kanssa – arvostustasot ovat siis monin paikoin kohonneet selvästi.

Seuraavassa on listattu S&P 500 -indeksin historiallisia ennätysnoteerauksia. Lisäksi samassa on esitetty aikajärjestyksessä päivämäärät, jolloin indeksi rikkoi ensi kerran tasapisteitä.

50 pistettä: 30. syyskuuta 1958
100 pistettä: 4. kesäkuuta 1968
200 pistettä: 21. marraskuuta 1985
400 pistettä: 26. joulukuuta 1991
800 pistettä: 12. helmikuuta 1998
1600 pistettä: 3. toukokuuta 2013

2594 pistettä: 8. marraskuuta 2017 (nykytilanne)

Aineiston mukaan S&P 500 -indeksin keskimääräinen vuosituotto aikavälillä 1958–2016 on toteutunut noin 6,8 prosentin tasolle ennen osinkoja. Lukema on historiallinen, eikä siitä voi vetää johtopäätöksiä tulevasta.

Seuraavassa on listattu S&P 500 -indeksin historiallisia kaksinkertaistumisaikoja. Sulkeissa on ilmoitettu tarkasteluajanjakson keskimääräinen vuosituotto ennen osinkoja.

50–100 pistettä: 9 vuotta ja 9 kuukautta (vuosituotto 7,4 prosenttia)
100–200 pistettä: 17 vuotta ja 5 kuukautta (vuosituotto 4,1 prosenttia)
200–400 pistettä: 6 vuotta ja 1 kuukausi (vuosituotto 12,1 prosenttia)
400–800 pistettä: 6 vuotta ja 2 kuukautta (vuosituotto 11,9 prosenttia)
800–1600 pistettä: 15 vuotta ja 3 kuukautta (vuosituotto 4,7 prosenttia)

Laskelmista ei ole mahdollista tehdä kurssiennusteita, vaan ne itse asiassa kuvaavat sitä, miten vaikeaa tulevaisuuden ennustaminen on historiallisesta datasta. Nousujaksot tuntuvat olevan hyvin erilaisia keskinäisessä vertailussa. Nykyinen kahdeksanvuotinen nousu näyttää olevan poikkeuksellisen pitkäkestoinen ja varsin jyrkkäkin, sillä alkuvuoden 2009 indeksin pistetasosta S&P 500 on käytännössä jo yli kolminkertaistunut. Toteutunut kurssimuutos itsessään ei tietenkään ole tae tulevasta.

Henkilökohtaisesti haluaisin nähdä pörssiyhtiöiden investoivan paria viimeisintä vuotta reippaammin tulevaisuuden kasvuunsa, koska aikanaan pörssin indeksikehityksen ainakin hetkellisesti laantuessa merkittävin paine osakkeisiin kohdistunee p/e-lukujen kautta. Silloin lähinnä tuloskasvu voi “pelastaa” yksittäisten yhtiöiden kurssikehityksen.

Jos tuloksista jaetaan viime kevään tapaan lähes 80 prosenttia osinkoina, eivät kasvun eväät ole välttämättä riittävät investointien laahatessa. Yhtiö- ja toimialakohtaisia eroja ja ominaispiirteitä tulee tietysti huomioida pääoman tehokkaassa käytössä.

Erityisesti siinä skenaariossa, että seuraavaa yleistä kurssilaskua kiihdyttäisi osakkeille vaihtoehtoisten matalariskisten korkotuottojen kasvu, ei pörssissä viime vuosien tapaan todennäköisesti enää palkittaisi osinkojen ja tulosten vakaudesta, vaan tehokkaimmaksi laskuvarjoksi muodostuisi kannattava kasvu.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Laatuguru-uutuuskirja esittelee laatuyhtiöstrategian kantavat periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

TILAA LAATUGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Laatuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana neljän sijoituskirjan pakettia, joka sisältää signeerauksen tai omistuskirjoituksen.

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Blogi ei ole kehotus käydä kauppaa – sen harkitsee ja siitä päättää jokainen itse omalla vastuullaan. Kaikille ei välttämättä sovi osakesijoittaminen lainkaan. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: CRANIO. / Foter / CC BY-ND

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit