Siirry pääsisältöön

Unohda osinkoyhtiöt – keskity megatrendeihin

Marraskuusta lähtien käsittelemme kuukausittain yhtä yhteiskunnan megatrendiä sijoittajan näkökulmasta. Megatrendit ovat suuria kokonaisvaltaisia ilmiöitä jotka muuttavat talouksien rakenteita. Teollistuminen ja urbanisaatio ovat tunnettuja, osittain jo toteutuneita megatrendejä. Esineiden internet (Internet of Things, IoT), väestön ikääntyminen ja kestävä kehitys ovat puolestaan vasta toteutumisvaiheessa olevia megatrendejä.

Ennustettavat megatrendit

Megatrendit jalkautumiseen kuluu useita kymmeniä vuosia. Ne ovat siksi hyvin ennustettavissa.  Toisaalta niiden merkitystä on helppo aliarvioida. Edellisen pitkän taantuman aikana (1966 – 1982), ne yritykset jotka tarjosivat osakkeenomistajilleen verrokkejaan parempaa tuottoa, tekivät sen kasvavan myynnin, eikä niinkään osinkojen tai EBIT:in muodossa. Taantumanaikaiseen myynnin kasvuun pystyivät vain megatrendejä menestyksekkäästi hyödyntävät yritykset.

Boston Consulting Group (BCG) on seurannut 78 megatrendin kehitystä vuodesta 2005 lähtien. 80 prosenttia näistä trendeistä jatkoi kasvuaan finanssikriisin aiheuttaman laman aikana. Megatrendeistä 23 jopa vahvistuivat. Esimerkiksi langattomien liittymien kasvu voimistui, kun puhelimen käyttäjät luopuivat langallisista liittymistään säästääkseen rahaa. Muita voimistuvia trendejä olivat sosiaalinen media, niin sanottu downshiftaus ja Kiinan nousu.

Osinko- vs. megatrendiyhtiöt

Monet pörssiyhtiöt ovat viime vuosina puolustelleet osingonmaksukykyään tuotantokapasiteettia ja henkilökuntaa leikkaamalla. Koska muitakaan tuottavia sijoituskohteita ei ollut, nämä Jukka Oksaharjunkin suosikkeihin kuuluvat ‘osinko-yhtiöt’ pitivät yleisen osakemarkkinakehityksen nousujohteisena läpi taantuman. Talouden syklin kääntyessä, monet näistä yhtiöistä joutuvat nyt investoimaan nouseviin korkoihin tuotantokapasiteetin, mutta myös kasvun palauttamiseksi. Tämä ei povaa hyvää tulevalle kehitykselle.

Megatrendin siivittämillä liiketoiminnoilla kasvu jatkuu usein läpi taantuman. Taloudellisen syklin käännyttyä nousujohteiseksi, tahti kiihtyy. Jos olet huolissasi viimevuosien taantumanaikaisista kurssinousuista, EKP:n määrällisestä elvytyksestä ja sen purkamisesta, geopoliittisista riskeistä ja tulevasta osakemarkkinakehityksestä, megatrendit saattavat olla mielenkiintoinen sijoitusvaihtoehto.

Megatrendi on omistajahyödylle sama kuin myötätuuli laivalle. Megatrendien hyödyntäminen yrityksen liiketoiminassa ei kuitenkaan ole helppoa. Esimerkiksi General Electric (GE) joutui muuttamaan organisaationsa ja sen painopistettä nopeasti kasvavien talouksien (RDE) suuntaan hyödyntääkseen siellä tapahtuvaa kasvua. Käytännössä tämä tarkoitti pienempiä, yrittäjämallisia paikallisia organisaatioita. Eli todella rajuja muutoksia ison, keskitetyn organisaation toimintatapaan.

Megatrendien hyödyntäminen

Kukaan ei kuitenkaan varmuudella pysty arvioimaan mikä yksittäinen yhtiö onnistuu hyödyntämään tiettyä megatrendiä menestyksekkäästi. Tietyn teeman mukaan sijoittava ETF rahasto voi silloin olla oiva apuväline riskin vähentämiseksi. ETF:n avulla saa hankittua läjän tiettyä megatrendiä hyödyntäviä yhtiöitä. Tällaiset ‘teeman mukaan’ sijoittavat ETF:t maksavat tavallisia ETF:iä enemmän, mutta parempi tuotto-odotus kattaa helposti muutaman prosentin kymmenyksen korkeammat kulut.

Toivottavasti tulet viihtymään tämän jäsennellymmän sisällön parissa. Keräämme kaiken megatrendeistä tuotetun sisällön tänne. Tulevien kuukausien aikana minun on tarkoitus käsittellä ainakin seuraavia megatrendejä:

  • Marraskuu: teknologia, robotiikka, tekoäly ja esineiden internet
  • Joulukuu: kaupungistuminen, Aasian nousu ja kuluttaminen
  • Tammikuu: väestön ikääntyminen ja terveysteknologia
  • Helmikuu: eettisyys, vastuullisuus ja ilmastokysymykset
  • Maaliskuu: uusiutuva energia, luonnonvarat ja raaka-aineet

Palaute, näkökohdat, lähdevinkit yms. ovat luonnollisesti enemmän kuin tervetulleita.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.11.2017 07:45

Toivottavasti lähtökohtasi on finanssimaailmasta lähtevät arviot eikä taas joku epärealististen elonmuskien pilvilinnojen jauhaminen. Juttunne rahapodissa joistain hävittäjistä ja sähköautoista ovat olleet joutavaa baaritiskiturinaa enkä minä jaksa siitä niin innostua.

Nimetön
Nimetön
03.11.2017 00:24

Kaipaisin marraskuun megatrendin kunniaksi Robo etf:fää saataville kuukausisäästökohteeksi. Robo Global Robotics and Automation Index ETF.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.11.2017 10:25

Valitettavasti tuo kuluttomat kuukausisäästämiskohdelistan päivittäminen on ilmeisen hankalaa. Yritin puoli vuotta saada StateStreetin Small Cap Value ETF:t sinne – tuloksetta… 🙁

Nimetön
Nimetön
03.11.2017 13:59

Hei,

Megatrendi ei kuitenkaan ole tae hyvästä tuotosta. Ensinnäkin tämä megatrendi on todennäköisesti jo osakkeen hinnassa. Toisekseen megatrendialalla kilpailu on kovaa ja moni yritys ehtii vielä kaatua. Näin kävi esimerkiksi lentokoneiden kanssa. Vaikka lentomäärät kasvoivat kovaa vauhtia, lentoalan osakkeilla ei saanut ylituottoa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.11.2017 21:07

Sama juttu rautatieyhtiöiden kanssa usa:ssa 1800-luvullako se oli, ja internet-yhtiöt vähän uudempi esimerkki. Ensimmäiset firmat menivät nurin, vasta pitkän ajaan kuluttua keksivät miten saada tuottoakin noilla. Sama kohtalo lienee kaikilla uusilla aloilla.

Nimetön
Nimetön
07.01.2018 19:27

Onko vuoden 2018 puolella mahdollisesti tulossa megatrendi ETF kk-säästökohteiksi?