Siirry pääsisältöön

Onko perintövero tarpeellinen?

perintövero

Perintövero alkaa kansainvälisesti olla eilispäivän verotusmuoto. Yhdelläkään naapurimaallamme ei enää ole tätä veroa, joka monella tavalla ei vastaa toimivan veron määritelmää. Verovelvollisella eli perijällä ei useinkaan ole todellista veronmaksukykyä ja lisäksi veron ajoitus on täysin sattumanvarainen ja ennalta arvaamaton.

Perintö, johon ei päästä käsiksi esimerkiksi kolmannen osapuolen hallintaoikeuden vuoksi tai joka ei ole realisoitavissa järkevin ehdoin, voi siten muodostua perilliselle lähes ylipääsemättömäksi taloudelliseksi taakaksi. Muun muassa näistä syistä käynnistettiin 6.11.2017 kansalaisaloite lahja- ja perintöveron poistamiseksi. Mikäli aloite saa 6.5.2018 mennessä vaadittavat 50.000 kannatusilmoitusta, eduskunnan on pakko käsitellä kysymystä. Vaikka keskusteluun lienee odotettavissa myös ideologista painolastia, tosiasioihin perustuva analysointi perintöveron tarpeellisuudesta on enemmän kuin tarpeen.

Perintöveron poisto ei kuitenkaan tarkoita, että verotus kevenisi. Esimerkiksi Ruotsissa perintövero on korvattu ikuisella myyntivoittoverolla. Verovelvollisen on kuitenkin helpompi selviytyä velvoitteistaan saadessaan rahaa, joten perintöveron poistossa on kyse lähinnä ajankohdasta, jolloin vero erääntyy maksettavaksi.

Keskiviikkona 28.2.2018 aloitteella oli noin 27.500 kannatusilmoitusta. Aloitteeseen pääsee tästä.

Kim Lindström perintöverosta

Kim Lindström käsitteli toissapäivänä perintöveroa kolumnissaan Kauppalehdessä seuraavalla tavalla:

Sattumalta kuulin verkossa käynnistetystä kansalaisaloitteesta perintöveron poistamiseksi. Kannatusilmoituksia saattaa hyvinkin kertyä riittävästi toukokuun alkuun mennessä, jolloin asia tulee eduskunnan käsittelyyn. Tosiasioihin perustuva keskustelu perintöverosta ilman ideologista kiihkoa olisikin paikallaan.

Maailmalla suhtautuminen perintöveroon on muuttunut varaukselliseksi. Useat maat ovat luopuneet verosta. Naapureistamme Virolla ei ole perintöveroa, Ruotsi luopui siitä vuonna 2005, Venäjä 2006 ja Norja 2014. Veron säilyttäneistäkin maista harva verottaa yhtä pieniä perintöjä kuin Suomi.

Kuten verotuksessa usein, Suomi kulki pitkään muihin verrattuna vastavirtaan. Kataisen hallitus kiristi perintöverotusta lähes vuosittain vuodesta 2011. Vasta viime vuonna osa kiristyksistä poistettiin.

Perintöveroon liittyy ongelmia. Sen ajoitus on kuolemien takia ennalta arvaamaton. Inhimillisistä syistä Ruotsi vapautti vuoden 2004 tsunamiuhrien omaiset perintöverosta. Muutenkin veronmaksukyky on tipotiessään, kun perhe menettää elättäjänsä tai alaikäiset lapset vanhempansa.

Valtaosa perinnöistä koostuu asunnoista ja asuinkiinteistöistä. Perillinen, jolla ei ole runsaita käteisvaroja, voi joutua myymään kotinsa veron vuoksi. Perinnöstä ei ole iloa, mikäli hallintaoikeus on toisella. Usein verosta selviää vain pankkilainalla.

Suurtenkin perintöjen kohdalla perintövero voi olla kohtuuton. Harva perii vain käteisvaroja ja pörssiosakkeita. Valtaosa perinnöistä on vaikeasti myytävissä. Vaikka pakkomyynti onnistuisi, se vaatii surevalta omaiselta aikaa, vaivaa ja tinkimistä hinnasta. Perinnöstä tulee taloudellinen taakka, ellei sitä voi tai saa myydä.

Perheyrityksille perintövero voisi olla jopa kuolinisku. Tosin lievennykset sukupolvenvaihdoksissa helpottavat tilannetta.

Ruotsissa ajatellaan, että veronmaksukyky syntyy perillisen myydessä perittyä omaisuutta. Perintövero on siis korvattu myyntivoiton verotuksella, mikä vastannee useimpien verovelvollisten oikeustajua.

Suomen perintöveroa pääsee toki pakoon, kun taloudellinen intressi on suuri. Tästä on useita tunnettuja esimerkkejä. Kannustaminen veropakolaisuuteen ei kuitenkaan voi olla maamme edun mukaista. Aikoinaan ilmiö yltyi Ruotsissa niin mittavaksi, että syntyi merkittävää kansantaloudellista vahinkoa. Sosialidemokraattiselle hallitukselle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin luopua sekä varallisuus- että perintöverosta.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
19.03.2018 10:30

Ruotsalaiset ovat tunnetusti talousasioissa suomalaisia valovuosia edellä. Kun Suomella on ollut tapana kopioida pienellä viiveellä kaikki asiat Ruotsista, niin kopioidaan tämä, oikeasti järkevä asiakin.

Nimetön
Nimetön
04.03.2018 09:42

Perinnöstä voi luopua, mutta silloin perimysoikeus, perintöosuus ja vero siirtyy perijän lapsille

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.03.2018 04:51

Jos koko suku katsoo perinnön vastaanottamisen liian kalliiksi/vaivaloiseksi voi kaikki kieltäytyä perinnön vastaanottamisesta jolloin perintö siirtyy valtion riesaksi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.03.2018 01:15

Tuo varmaan helpottaakin kovasti puolisonsa menetettyään yksin jääneen yksinäisen vanhemman asemaa, kun annetaan vielä kotikin valtiolle.

Kyse ei ole niinkään prosenttiluvuista, vaan siitä, mitä Lindströmit kirjoituksessaan sanoivatkin: olisi kohtuullisempaa verottaa todellista saantoa sen realisoituessa eikä kuviteltua saantoa etukäteen.

Uskon sinun olevan eri mieltä heti kun olet maksanut jo ensi vuoden verosi etukäteen.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.03.2018 07:18

On se vaan niin,että jostakin se valtionkin on saatava tuloja kun ei sitä rahaa tule mistään taikaseinästä.
Nämä samat hemmot jotka vonkuu perintöverosta itkee yhtä paljon kun joutuu maksamaan tulo,yritysveroja tai nyt ylipäänsä mitään veroja
Osalla kansasta ei ole veronmaksu kykyä lopuilla ei ole siihen halua ja sen kyllä huomaa esimerkiksi Suomen instrafruktuurin kunnosta.

Nimetön
Nimetön
01.03.2018 01:48

Usein eniten perintöverosta itkee luonnollisesti ne joilla perintöä on eniten tulossa.
Heille tiedoksi että perinnön vastaanottamisesta voi kieltäytyä jolloin perintöveroa ei tule maksettavaksi.
Itse kyllä selviän omasta tulevasta noin 3000-4000 euron perintöverosta, joten minun puolesta ei tarvitse kerätä nimiä mihinkään aloitteisiin.

Nimetön
Nimetön
28.02.2018 14:07

Useimmissa tapauksissa myyntivoiton vero on suurempi kuin perintövero. Silloin perintöverosta voi hyötyä arvostamalla perityn omaisuuden käypään arvoon, maksamalla siitä perintöveron ja myymällä sen pois (myyminen tosin kannattaa vasta vuoden kuluttua, ettei hankintamenoon liittyvä veroansa laukea). Myyntivoittoa ei silloin tule ja vaikka vähän tuleekin eli myyntihinta > perintöveroarvo, asia hoituu veron oikaisuvaatimuksella.

Perintöverolle on tietenkin vain yksi, mutta poliittisesti riittävä syy, joka ei liene kenellekään epäselvä. Ns demokratia ja alvariinsa eteen tulevat vaalit pitävätkin perintöveron voimassa, vaikka joku osoittaisi laskelmin, että rikkaita voidaan kurittaa tehokkaammin korvaamalla perintövero myyntivoiton verolla.