Siirry pääsisältöön

Miten saavuttaa taloudellinen riippumattomuus?

Taloudellinen riippumattomuus on asia, josta moni haaveilee. Aihe on itse asiassa niin suosittu, että Sharevillen viidenneksi aktiivisin keskusteluryhmä on pyhitetty sille.

Myös nimimerkki Nokipallo sijoittaa saavuttaakseen taloudellisen riippumattomuuden ennen 40 ikävuotta. Nyt hän kertoo oman sijoittajatarinansa. Lue, millainen sijoittaja Sharevillen nimimerkin Nokipallo takaa löytyy, mikä sai hänet aloittamaan ja kuinka hän sijoittaa.

Moi Nokipallo, kerro itsestäsi!

Olen alle kolmekymppinen tradenomi. Työskentelen talouden asiantuntijatehtävissä ja olen mediaanituloinen reilun kolmen tonnin palkallani.

Säästän kuukausittain noin puolet palkastani, jolla kasvatan varallisuuttani. Pääsääntöisesti sijoitan säästöni osakkeisiin.

Mikä sai sinut aloittamaan sijoittamisen?

Monen muun tavoin isoimman sijoituskipinäni sain Robert Kiyosakin kirjasta: Rikas isä, köyhä isä. Olen lukenut paljon myös talousblogeja, jotka ovat nostaneet kiinnostustani sijoittamiseen.

Korolle korkoa laskelmat olivat varmaan viimeinen niitti, tajusin, että olisi suorastaan typerää olla sijoittamatta säästöjään. En näe tekeväni 40 vuoden uraa nykyajan pirskaleisilla työmarkkinoilla, enkä muutenkaan halua olla palkkatöistä riippuvainen elämäni terveimpien vuosien ajan.

Noin vuosi sitten sain rohkeuteni kerättyä, avasin tilin Nordnetiin ja siirsin tilille kaikki säästöni. Halusin saada rahani työskentelemään puolestani ja saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden.

Olen katunut ainoastaan sitä, etten aloittanut jo paljon aikaisemmin. Sijoittamisesta on tullut minulle intohimoinen harrastus ja uskon siitä olevan hyötyä myös työelämässä.

Miten valitset osakkeita?

Tavoitteeni on tehdä ylituottoa ja parhaita kohteita tähän ovat kasvu- ja käänneyhtiöt. Ne muodostavat salkkuni ytimen.

Analysoin mahdollisen sijoituskohteen viimeisimmän osavuosikatsauksen. Osake on usein hinnoiteltu saatavilla olevien lukujen mukaisesti, joten tässä vaiheessa on syytä suunnata katse tulevaisuuteen.

Lasken osakkeelle oman tavoitehintani, joka usein perustuu tekemääni ennusteeseen yrityksen loppuvuodesta ja sen kehityksestä. Päivitän ennustetta sitä mukaan, kun uutta tietoa tulee saataville.

Yritän ostaa osaketta alle tavoitehintani nostaakseni tuottojen todennäköisyyttä. Perustelen sijoituspäätökset itselleni numeroin, joten en lähde helposti yleiseen panikointiin.

Mikäli ennusteeni osuvat kohdalleen, niin osakkeiden arvo nousee ja pienempien yhtiöiden kohdalla arvonnousu on usein päätä huimaavaa.

Tähän mennessä suurin osa sijoituksistani on osoittautunut kannattaviksi, mutta olen tehnyt myös sijoitusvirheitä. Tärkeää on pystyä myöntämään itselleen virhearvio ja minimoida mahdolliset tappiot.

Tutustu Nokipallon salkkuun tarkemmin Sharevillessä.

Nokipallon salkun sisältö:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Kerro vinkkisi muille sijoittajille!

  1. Ihmiset valehtelevat, mutta numerot kertovat totuuden. Kannattaa opetella lukemaan yhtiöiden tulos- ja taselaskelmaa ja perustelemaan sijoituspäätökset itselleen numeroin.
  2. Ei kannata sijoittaa yritykseen, jonka toiminnasta ei ymmärrä mitään.
  3. Kaikki tekevät virheitä. Hyvät oppivat virheistään, mutta parhaimmat oppivat myös muiden tekemistä virheistä.

Bonusvinkki: Kannattaa hakea Nordnetin edullista luottoa heti, eikä huomenna. Luottoa ei ole pakko käyttää, mutta se on hyvä olla olemassa!

Mihin käytät Sharevilleä?

Seuraan lähes päivittäin Sharevillessä käytävää keskustelua. Tykkään vaihtaa ajatuksia muiden sijoittajien kanssa ja keskustella sijoituskohteista.

Yksi Sharevillen parhaista puolista on se, että kaikkien salkut ovat nähtävillä, tämä vähentää tehokkaasti trollausta.

Keskustelun taso on Sharevillessä yleisesti korkea ja aloittelijat otetaan hyvin huomioon.

Olen saanut Sharevillen kautta paljon ajateltavaa ja oppinut uutta. Varmasti palvelun käytöllä on ollut vaikutusta myös sijoituspäätöksiini. Shareville tekee sijoittamisesta hauskempaa ja yhteisöllisempää.

“Tavoitteeni on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus”

Tavoitteeni on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus ennen kuin täytän neljäkymmentä vuotta. Tavoitetta ei ole helppo saavuttaa, se vaatii jatkuvaa säästämistä ja sijoittamista.

Laskin, että nykyisellä tuottotasollani pystyisin maksamaan jo kolmen vuoden säästämisen ja sijoittamisen jälkeen kaikki kuluni pelkällä arvonnousulla. Tuottotaso tuskin pysyy aina näin korkealla, mutta suunta on oikea.

Tavoitteeni ei ole kiveen hakattu, tarvittaessa muutan tavoitetta elämäntilanteeni mukaan. Elämästä pitää myös nauttia, toistaiseksi en ole tuntenut jääväni paitsi mistään.

Nokipallon salkun tuotto:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Muita sijoittajatarinoita voit lukea tästä:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
10 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.09.2016 08:31

Hyvä teksti! Itse tähtään samaan mutta kasvavilla osingoilla.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.09.2016 13:47

Osakkeen kurssi droppaa osingon irtoamisen yhteydessä lähes järkiinsä enemmän kuin mitä osinko on, kannattaisi mieluummin myydä osakkeet edellisenä päivänä ja ostaa takaisin halvemmalla

Nimetön
Nimetön
24.09.2016 17:50

Sinulla on siis sama tavoite kun minulla, ja molempia kaduttaa, kun emme aloittaneet aiemmin! Tämä lienee yleisin katumuksen aihe, on sitten kyse asuntosijoittajamisesta, osakesijoittamisesta tai muuten vaan säästämisestä.

Mitä sanoisit kanssasi samoilla palkkatasolla olevalle n. 50 vuotiaalle henkilölle, jonka mielestä palkasta ei voi jäädä mitään käteen, koska hän asuu yksin? Olisi kuulemma eri asia jos olisi toinen palkkapussi taloudessa. Ei kuulemma pysty säästämään edes 50 e/ kk.

Mahtavaa, että löytyy uusia nuoria ihmisiä, jotka ovat ymmärtäneet, että elämä on muutakin kun palkkatyötä 50 v ja siitä välittömästi hautaan. Tsemppiä projektiisi!

Nimetön
Nimetön
25.09.2016 22:55

Eihän tämä henkilö ole vielä edes ehtinyt sijoittaa, jos hän avasi tilin “noin vuosi sitten”. Katsotaan viiden vuoden päästä miten meni. Tämä teksti on vielä tasolla “fantasia sijoittamisesta”. Jokaisella aloittelevalla sijoittajalla on lukemattomia fantasioita miten juuri hän tulee tekemään onnistuneet sijoitukset ja vain taivas on rajana 🙂

Nimetön
Nimetön
26.09.2016 14:15

Hyvin sanottu itselläkin on tavoite saavuttaa taloudellinen riippumattomuus ja myös kadun syvästi etten aloittanut sen tavoittelua osakemarkkinoilla jo paljon paljon aikaisemmin.

Nimetön
Nimetön
26.09.2016 14:27

Sijoitus omaan terveyteen, tukiverkostoihin ja harrastuksiin joita vielä vanhuksena voi harrastaa antaa taattua korkoa. Rahojen laskeminen voi tuntua kivalta, mutta yksin ja sairaana aika tylsää pidemmän päälle. Mutta Nordnet on hyvä lafka 🙂

Nimetön
Nimetön
26.09.2016 14:47

Onneksi ymmärsin jo nuorena (22 vuotiaana), etten palkkatyöllä halua elättää itseäni ja perhettäni. Tavoitteena saavuttaa taloudellinen riippumattomuus jo ennen 40 vuotiaana ja siihen minulla ei ole epäilystäkään.

Suosittelen kaikille ihmisille varsinkin nuorille lukemaan Robert Kiyosakin kirioja. Uskaltakaa tekemään virheitä, sillä niistä OPPII!!

Nimetön
Nimetön
28.09.2016 10:34

Mielenkiintoista olisi tietää, miten kirjoittaja suhtautuu niihin tutkimuksilla todettuun tosiasioihin, ettei osakekursseja pysty ennustamaan ja että aktiivinen sijoittaja häviää pitkällä aikavälillä passiiviselle indeksisijoittajalle. Toistaiseksi kirjoittajalla on mennyt hyvin, onnittelut, mutta saa nähdä miten 5, 10 tai 20 vuoden päästä.

Nimetön
Nimetön
05.02.2017 23:50

Erittäin mielenkiintoinen juttu! Hienoa nähdä, että muitakin nuorempia henkilöitä tavoittelee taloudellista riippumattomuutta. Olisi mukava saada muiltakin taloudellista riippumattomuutta tavoittelevilta henkilöiltä kirjoituksia tänne Nordnetblogeihin, koska moni minunkin lisäkseni, pitää aiheesta blogia.

Nimetön
Nimetön
17.10.2017 16:24

Hyvä kirjoitus! Itselläkin hieman samankaltaisia tavoitteita vaikka en aiokaan täysin työelämästä poistua vaikka taloudellisen riippumattomuuden saavuttaisinkin! Itse aloitin sijoittamaan lähes kaksi vuotta sitten 25 vuotiaana ja harmittaa myös, että en tiennyt aloittaa aikaisemmin.