Siirry pääsisältöön

Sparandet är en gemensam hobby för familjen Sten-Heinonen

Petra Sten-Heinonen är 43 år och bor i Vasa. Vid sidan av sitt arbete som lärare och tolk för talhandikappade brinner hon för sparande och investeringar. Så pass mycket att hon för några år sedan startade Instagramkontot @singelmammansparar och nuförtiden även är en aktiv medlem i Nordnet Female Network. I denna artikel kan du läsa om Petras sparresa, hur gnistan till sparande sprakade igång och hur det går nu. En viktig grundpelare i Petras sparande har varit att engagera hela familjen och att med hjälp av olika konkreta exempel visa sina barn att sparande lönar sig i det långa loppet. Den som väntar på något gott…

Läs artikeln på finska här.

Att spara tillsammans med barnen är riktigt roligt. Då barnen var mindre var det svårare att förklara och lättare att göra konkret. Vi hade t.ex. en spargris som hette “Semester”. I den satte vi mynt och samlade ”glasspengar” till Thailand. Då förstod barnen att glassen kommer, men först lite senare under vår semesterresa. Då lär de sig att man inte kan få allt med en gång utan ibland måste man vänta på det roliga. Ett bra sätt att engagera barnen är att rita t.ex. en palm som är indelad i olika sektioner. Varje gång vi samlat t.ex. 100 € så får barnen färglägga en del av palmen. Då ser de att sparandet går framåt men lär sig igen att det inte kommer genast. Ett annat alternativ är om man säljer något hemma, t.ex. kläder som blivit för små, så kan man lägga undan en del av vinsten som sedan går till besparingarna.

”Barnen kan lätt tycka att 2000 €, det är ju massor med pengar. Men då man förklarar vad allt pengarna ska räcka till går det upp ett ljus för dem.”

Det är viktigt att ha en öppen dialog om pengar med barnen. Då de blir äldre så kan man gå från att ha färglagt en palm till att förklara om vad olika saker och ting kostar och hur man skapar inkomst, t.ex. hur mycket en vuxen får i lön och vad allt lönen ska räcka till. Barnen kan lätt tycka att 2000€, det är ju massor med pengar. Men då man förklarar vad allt pengarna skall räcka till går det upp ett ljus för dem. Och då börjar de förstå att boende, mat, el, bensin och annat verkligen kostar en hel del. Att pengar har värde är något som bör läras ut, annars finns risken att man växer upp med tanken om att “pengar växer på träd”.

Familjen Sten-Heinonen spelar hellre med varandra än mot varandra då de sparar för att uppnå familjens gemensamma mål.

Barnen har tyckt att det är roligt att spara, speciellt när de var yngre. Nu när de är äldre så har de själva tagit initiativ till att spara till olika saker. Min son köpte nyligen ett par skor han ville ha. Då sparade han pengar han fått av mor-och farföräldrar samt hjälpte till med att klippa gräs för att fortare få ihop beloppet. Så gjorde vi även en deal: om han läser 30 minuter under en viss period så betalar vi föräldrar resten åt honom. På det sättet fick han skorna och extra läsning, två flugor i en smäll.

Ett litet frö började gro – sparandet som hobby

I samband med min skilsmässa 2018 blev ekonomin viktigare än någonsin. Jag gick från att vara del av en familj om fyra till att bli singelmamma med allt vad det innebär. Jag hade en ganska låg lön och behövde plötsligt tänka till kring allt från vad jag skulle köpa till om jag kunde bo kvar i radhuset. Intresset för ekonomi och sparande växte och jag började betrakta det som en hobby. Jag köpte en anteckningsbok och skrev ner alla inkomster och utgifter, något jag gör än idag. Det blir tydligt vad jag lägger mina pengar på och jag ställer mig ofta frågan; behöver jag verkligen det här? I den här vevan startade jag också mitt Instagramkonto @singelmammansparar där jag ger spartips och delar med mig av utvecklingen på mina investeringar.

Med en lång investeringshorisont kan du sitta stilla i båten fast det stormar

Min investeringsstrategi har från början varit att köpa och behålla. Sitta still i båten när det stormar. Om det går dåligt på börsen så går jag helt enkelt inte in och tittar så mycket utan lägger bara in mer pengar. “Köp och glöm” är mitt motto. Hittills har jag varit nöjd med detta beslut. En fond som jag tidigare hade har jag sålt bort, den hade dyr avgift och egentligen så minns jag inte varför jag valde den från första början. Den gick länge väldigt dåligt och sedan bestämde jag mig för att lägga pengarna i en passiv globalfond från Nordnet i stället. Men desto större ändringar har jag inte gjort i min portfölj under årens lopp. Eftersom jag oftast har relativt små summor att investera, så är passiva fonder mina favoritprodukter.

Summan jag sparar per månad varierar mycket, men ofta landar det någonstans mellan 10 och 25 procent av min nettolön. Jag har som mål att spara cirka 200 euro i månaden. Jag sparar i långsiktiga fonder och resten går till ett buffertsparande i syfte att täcka utgifter resor, bilreparationer med mera. Tanken är att ge en guldkant till framtiden, eftersom jag har ett relativt lågavlönat arbete, vet jag redan nu att pensionen inte kommer att bli särskilt stor.

Vad sparar familjen till?

I vår familj är det mest resor vi sparar till. Jag sparade även länge till en ny bil och nu har jag äntligen köpt den. I något skede måste jag dock igen börja spara till ny bil, eftersom bilar oftast är ganska dyra. På det här sättet, genom att spara under en ganska lång tid på förhand så undviker jag att ta lån för ett bilköp. För tillfället sparar vi igen till en resa till Thailand. Vi älskar alla tre Thailand, dess värme och underbara klimat. Vi är väldigt nära målet nu, så pass att resan redan är bokad. Vi har även sparat till en kort sommarlovsresa och lagt undan en del pengar till sommaren för spontanroligheter.

Drabbas inte av panik

Och julen ska vi inte glömma. Den kommer varje år, med både glädje och kostnader. Bästa tipset är att redan i januari börja lägga undan en summa pengar varje månad på ett skilt konto. När december kommer så finns pengarna där till julklapparna. Detta tillämpar jag även med till exempel fakturor som kommer mer sällan. Om en faktura som kommer en gång per år kostar 500 €, delar jag den summan på 12 månader. Då lägger jag undan 41,66 € varje månad och undviker panik och stress då fakturan väl kommer. Sist men inte minst gäller det att vara förutseende och ha koll på inkomster och utgifter. Ställ dig själv följande frågor: Vad kommer in varje månad? Hur mycket pengar lägger jag på restaurangbesök, mat och kläder? När man är medveten om sin privatekonomi är det enklare att genomföra förändringar. Det kommer man väldigt långt med!

Jag tycker det är superroligt med privatekonomi och sparande och delar gärna med mig åt andra. Om helst en person får en ahaa-upplevelse av något jag berättar och kan förbättra sin ekonomi på något sätt så blir jag så otroligt glad. Att budgetera är inte tråkigt, det skapar möjligheter för framtiden.

Petra Sten-Heinonen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki