Siirry pääsisältöön

Sijoittaminen vaatii hyvää vatsaa ja henkistä lujuutta

Nimimerkki Ryokale on sijoittajataipalettaan aloitteleva pitkän tähtäimen arvosijoittaja. Nyt hän jakaa oman sijoittajatarinansa. Lue, kuinka Ryokale pääsi vauhtiin sijoittamisessa ja kuinka hän tavoittelee tuottoja nykyisin.

Mikä sai sinut aloittamaan sijoittamisen?

Noin kaksi vuotta sitten havahduin siihen, että rahaa alkoi kuin itsestään jäämään säästöön. Tästä sain kipinän miettiä vakavammin taloudellista tilaani ja tulevaisuutta.

Myös mediassa esillä olleet negatiiviset uutiset eläkejärjestelmästämme saivat minut ajattelemaan, että ehkä voisin itsekin tehdä jotain enemmän kuin säästää sukanvarteen ja odotella epävarmana eläkkeen riittävyyttä tai eläkeiän nousua.

Sijoittamisen parista minut oli aika hyvin peloteltu pois, koska olin lukenut ja kuullut lähinnä negatiivisia juttuja pörssikeinottelijoista ja miten sijoittamalla tavalliset ihmiset ainoastaan menetävät rahansa.

Koulussakaan sijoittamista ei oikein opetettu, mutta päätin kuitenkin selvittää miten homma toimii.

Lähdin pankkiiriliikkeen sijoitustapaamiseen, mutta en saanut sieltä kaipaamaani selkeyttä. Koin tarvitsevani paljon enemmän tietoja mahdollisimman hyvien päätösten tekemiseen näin tärkeästä asiasta.

Aloin lopulta opiskelemaan itsenäisesti sijoittamista. Mitä enemmän opiskelin, sitä enemmän koin sijoittamisen minulle sopivaksi tavaksi turvata tulevaisuuttani ja laittaa säästöt kunnolla töihin.

Samalla ihmettelin ja olin hieman harmissanikin siitä, etten ollut aloittanut jo paljon aikaisemmin sijoittamaan. Tällä hetkellä katse on kuitenkin vahvasti suunnattu kohti tulevia vaikutusmahdollisuuksia.

Mielenkiintoista ja jatkuvaa oppimistahan tämä näyttää olevan, ja tällä tiellä sitten ollaan jo toista vuotta.

Tutustu Ryokaleen salkkuun tarkemmin tästä.

Mitkä ovat tärkeimmät kriteerisi sijoituskohteiden valinnassa?

Kaikkein tärkeimpänä pidän yrityksen liiketoiminnan ymmärtämistä ja sitä kuinka yritys tuottaa voittoa, sekä tietenkin hyviä tulevaisuudennäkymiä.

Lähden kuitenkin liikkeelle tunnusluvuista, koska niitä on nopeinta käydä läpi suuriakin määriä ja niiden pitää olla kunnossa. Minulla on pitkä ja kasvava lista erilaisia tunnuslukuja, joista etsin yrityksen vahvuuksia ja heikkouksia.

En ole ehdoton, mutta etsin mahdollisimman hyvin tärkeinä pitämiini tunnuslukuihin sopivia yrityksiä, joiden liiketoimintaa ja tulevaisuudennäkymiä alan kartoittamaan tarkemmin.

Etsin yrityksiä, jotka maksavat hyvää ja vakaata osinkoa tuloksestaan, sekä pystyvät myös tulevaisuudessa kasvattamaan tulostaan ja sitä kautta osinkoaan.

Indeksisijoituksissa tärkeintä ovat matalat kulut ja joko strateginen sopivuus salkkuun tai se, että indeksistä saa mahdollisimman hyvällä hajautuksella markkinoiden keskituoton.

Kuinka hajautat sijoituksiasi?

Matalakuluiset ETF:t, joissa on mahdollisuus kuukausisäästöön, sekä Nordnetin Superrahastot ovat mielestäni hyviä ja kustannustehokkaita, mikäli haluan myös helposti hajautusta salkkuuni.

Pyrin myös osakepoiminnoilla hakemaan lisähajautusta, mutta osakepoimintojen ensisijainen rooli on kuitenkin tuoda salkkuuni indeksejä parempaa tuottoa.

Liian iso hajautus laskee tuotto-odotuksia, joten yritän panostaa koko ajan enemmän yritysten tuntemiseen, jotta en hajauttaisi liikaakaan.

Sijoituskohteiden hyvä tuntemus vähentää tarvetta hakea turvaa hajauttamisesta. Osakepoimijan pitää myös uskaltaa poiketa riittävän selvästi indekseistä, koska muutenhan voisi ihan yhtä hyvin sijoittaa pelkästään indekseihin ja säästää todennäköisesti myös kuluissa.

Lue lisää Shareville-widgeteistä

“Sijoittaminen vaatii henkistä lujuutta”

Suhtaudun viimeaikaisiin osakekurssien heilahteluihin aika rauhallisesti, vaikka eihän tappiolla oleminen edes paperilla hyvältä tunnu. Kaikkea ei voi kuitenkaan lukea kirjoista ja tappiolla oleminen on arvokas kokemus jokaiselle aloittelevalle sijoittajalle, koska vasta silloin todella näkee ja tuntee, kuinka siihen kykenee suhtautumaan.

Sijoittaminen vaatii hyvää vatsaa ja henkistä lujuutta, jotta ei tekisi hätiköityjä päätöksiä, joita joutuu todennäköisesti myöhemmin katumaan.

Olen myös tietoisesti pitkän sijoitushorisonttini takia ainakin toistaiseksi ajatellut sijoittaa pelkästään osakkeisiin ja jättänyt salkun kurssikäyrää tasoittavat korot ja kullan pois, joten olen senkin takia henkisesti paremmin varautunut isompiin kurssiheilahteluihin.

Miten olet hyödyntänyt Sharevilleä sijoittamisessa?

Sharevillestä on ollut etenkin alussa suuri apu, kun pääsin heti ensimmäisiä oikeita sijoituspäätöksiä miettiessäni kurkistamaan, miten kokeneemmat sijoittajat ovat rakentaneet salkkujaan ja miten hyvin ne ovat tuottaneet.

Saan myös ajoittain sijoitusideoita muilta käyttäjiltä ja ehkä jossain määrin ostosignaalejakin. Shareville on myös auttanut minua ymmärtämään paremmin erilaisia sijoittajia ja sitä, miksi koen oman tapani sijoittamiseen toimivaksi juuri minulle.

Lisäksi laskupäiviin on ollut helpompi totutella, kun on saanut huomata samaa tapahtuvan enemmän tai vähemmän kaikille muillekin.

Vinkkisi muille sijoittajille?

  • Laiskana tai ehkä paremminkin järkevänä sijoittajana sijoita laajoihin ja tunnettuihin indekseihin minimoiden kulut.
  • Jos mielenkiintoa ja riskinottohalua riittää, opiskele mahdollisimman laajasti sijoittamista, mikäli haluat valikoida kokonaan tai osittain yksittäisten yritysten osakkeita. Tällöin sinulla pitää olla tarpeeksi tietoa ja aikaa seurata markkinoita, jotta kykenet tekemään itsenäisiä ja tuottoisia päätöksiä.
  • Korkeat tuotot eivät tipu syliin, vaan niiden eteen pitää nähdä vaivaa ja tehdä riittävä määrä taustatyötä.
  • Opettele hinnoittelemaan osakkeita ja arvioimaan tulevaisuuden kasvunäkymien vaikutus tuotto-odotukseen. Muuten onnistuneet sijoituspäätökset ovat liikaa muiden mielipiteiden, fiilisten ja onnen varassa.
  • Kattavilla tiedolla voit saavuttaa toistettavissa olevia tuloksia ja uskallat tarttua rohkeammin hyviin ostotilaisuuksiin silloin kun muut pelkäävät eivätkä kykene tekemään vaikeita päätöksiä tai tiedä mitä pitäisi tehdä.
  • Jos et osaa kunnolla hinnoitella osakkeita, et tiedä mitä niistä kannattaa maksaa ja milloin on hyvä ostopaikka. Et voi kunnolla hallita sijoituspäätöksiisi liittyviä riskejä, jos et ole ensin selvittänyt millaisia ainakin suurimmat niistä ovat.

Lue lisää sijoittajatarinoita täällä:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
10 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
07.03.2016 10:48

” Koulussakaan sijoittamista ei oikein opetettu”

Minä muistan silloin pienenä koulussa, että meille pörssiä verrattiin vedonlyöntiin ja sanottiin ettei siinä ole mitään erilaista.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.03.2016 12:11

Olin onnekas kun koulussa 1970 luvulla opetettiin sijoitusasioita ja muutenkin talousoppeja. Kiitos opettaja Reino Riikosen. Silloin jo kehotettiin ottamaan asioista selvää itse ja analysoimaan yrityksen tulostietoja. Kiinnostukseni sijoittamiseen virisi jo silloin eikä ole yhtään kaduttanut.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.03.2016 21:21

Suomessa opetus näyttää painottuvan yrittämisen ympärille ja kyllähän yrittäjiäkin tarvitaan. Silti sijoittamistakin pitäisi opettaa ihan kunnolla edes yksi kurssi, jossa ehdittäisiin käydä keskeiset asiat läpi ja vielä jotenkin niin, että siitä voisi saada kipinän opiskella itse lisää.

Harmillista, että näin tärkeä aihe on opettajasta kiinni tai ehkä vielä todennäköisemmin laadituista opetussuunnitelmista nykyään. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja ei ole minuakaan kaduttanut tähän opiskeluun käytetty aika.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.03.2016 23:08

Itse opiskelin yläasteella valinnaisena kaupallisia aineita ja meillä oli jopa “sijoittamisharjoitus”, jossa kokeiltiin millaista on pörssisijoittaminen. Jokaiselle 10 000 euroa rahaa ja päivän lehdestä katsottiin kurssit. Sitten muutaman seuraavan viikon aikana katsottiin miten oltiin pärjätty. Esimerkiksi sellaiset tekijät kuin sijoitushorisontti ja osingot jäivät kokonaan opetuksen ulkopuolelle. Kun tuota muistelen, niin en yhtään ihmettele miksi ihmiset pitävät sijoittamista juurikin vedonlyöntiin rinnastettavana nollasummapelinä.

En kuitenkaan täysin allekirjoita sitä, että koulussa pitäisi opettaa sijoittamista. Ei se kuitenkaan kaikille ihmisille ja tuloluokille sovi. Enemmän keskittyisin siihen oman talouden hallintaan, joka yhä useammalla tuntuu olevan hukassa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.03.2016 18:03

Väittäisin että sijoittaminen sopii nykypäivänä lähes jokaiselle tuloluokalle pitkäaikaissäästämisen yhtenä muotona. Jos ottaa esimerkiksi nämä Nordnetin tarjoamat superrahastot, pistää niihin muutaman kympin silloin tällöin, niin mikäs sen parempaa säästämistä tulevaisuuteen pienituloisellekin. Eikä vaatisi kovin syvällistä tuntemusta sijoitusmaailmasta jos se oppi olisi annettu jo koulun penkillä.

Nimetön
Nimetön
07.03.2016 12:16

Onko vinkkejä, mistä kirjoista sijoittamisen tunnuslukujen laskemista ja arviointiperusteita voisi opiskella?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.03.2016 12:21

P.S. Englannin kieliset teokset käyvät myös mainiosti

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.03.2016 21:08

Hei En osaa oikein mitään tiettyjä kirjoja suositella omakohtaisen kokemuksen kautta, koska itse opettelin nuo jutut lukemalla ihan kaikkea mahdollista lähinnä internetistä ja muodostamalla sitten näistä tiedoista omat näkemykseni eri tunnusluvuista ja niiden jatkojalostuksesta arviointiprosessissa. Lähestyin asiaa noin, jotta sain samalla läpileikkauksen erilaisista mielipiteistä näiden tunnuslukujen ympärillä ja sijoittamisen mahdollisuuksista sekä erilaisista strategioista. Tältä pohjalta olen sitten lähtenyt rakentamaan omaa systeemiäni, johon poimin mielestäni hyviä ideoita sitä mukaa kun opin lisää ja hion menetelmääni paremmaksi. Aina on varaa parantaa. Opit kyllä aika nopeasti tärkeimmät tunnusluvut ja niihin liittyvät laskelmat, mutta siinä kohtaa tiedät vasta samat asiat kuin markkinatkin. Vaikein osuus… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
08.03.2016 10:43

Teksti on kuin Nordnetin omaa mainoskäsialaa, vai onko.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.03.2016 17:01

Morjens

Ihan omia mielipiteitäni tuossa vaan on ja kaikki on kyllä perusteltavissa laajemminkin. Näin lyhyeen haastatteluun ei vaan voi mahduttaa kaikkea. Ja toki on varmaan ihan luonnollistakin, että käytän erilaisia Nordnetin tarjoamia palveluita, kun kerran tänne halusin salkkuni avata.

Sharevillen puolella voi tulla juttelemaan lisää ja toteamaan itse, että täällä nimimerkin takana on tosiaan ihan riippumaton piensijoittaja, joka yrittää vaan saada rahansa tuottamaan parhaalla mahdollisella tavalla.