Siirry pääsisältöön

Sijoittajaisä laskettelee, fanittaa Yodaa ja säästää lapsille

Mikä yhdistää seuraavia kolmea asiaa: laskettelu, osakesäästäminen lapsille ja Star Wars -elokuvista tuttu Master Yoda? Kysytäänpä asiaa sijoittavalta perheenisältä, Stockmasterilta.

Nimimerkki Stockmaster on yksi sosiaalisen sijoitusverkoston Sharevillen seuratuimmista suomalaiskäyttäjistä: miehen osakesalkulla on yli 1200 seuraajaa.

Millainen mies nimimerkin ja Yoda-profiilikuvan takana oikein on? Otimme selvää!

Kerro itsestäsi!

Olen reilu 40-vuotias kolmen tytön isä Helsingistä. Osakesijoittamisen kipinä iski minuun jo 10-vuotiaana saadessani osakkeita mummoltani joululahjaksi. Teininä tein kauppoja pankkikonttoreissa, opiskeluaikana meklarin kautta, mutta vasta online-osakekauppa 1990-luvun lopulla sai intohimoni rahoitusmaailmaan syttymään toden teolla.

Nykyään työskentelen rahoitusalalla. Olen onnellisessa asemassa, sillä olen saanut tehtyä harrastuksestani ammatin.

Vapaa-ajalla olen intohimoinen laskettelija ja voisin viettää kaiken vapaa-aikani rinteessä sukset jalassa. Rakastan elokuvia ja hyvää ruokaa. Mökkeilen ja matkustelen maailmalla paljon perheen ja ystävien kanssa.

osakesäästäminen lapsille

Sijoitatko jotain tiettyä tavoitetta silmällä pitäen?

Sijoittaminen on minulle enemmänkin elämäntapa. Pyrin toki säästämään myös pahan päivän varalle ja ehkä siitä jää jotain jaettavaksi myös jälkipolville.

Oman salkkuni lisäksi hoidan perheeni salkkuja, jotka pääsääntöisesti mukailevat oman salkkuni sisältöä, mutta kyllä niistä löytyy sellaisiakin instrumentteja ja omaisuusluokkia, joita omassa salkussani ei ole.

Avasin lapsilleni tilit jo ennen nimien antamista. Osakesäästäminen lapsille on ollut siitä lähtien epäsäännöllisen säännöllistä. Vaikka minulla on jo nyt taloudellisesti asiat melko hyvällä tolalla, haluaisin voida jonain päivänä aidosti sanoa olevani taloudellisesti riippumaton.

Eläkeikä ei minulla häämötä vielä ihan lähivuosina ja senkin jälkeen uskon tekeväni jotain työtä – vaikkapa vapaaehtoistyötä. Taloudellinen riippumattomuus mahdollistaisi sen, että voisin läheisteni kanssa tehdä sitä, mistä nautimme, eikä työtä tarvitsisi tehdä vain sen takia, että rahat riittäisivät elämiseen.

Stockmasterin salkun tuotto:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Miten valitset sijoituskohteesi?

Pidän itseäni small cap ja mid cap -osakkeisiin mieltyneenä kasvusijoittajana, joka ei pelkää riskinottoa. Ajoittain riskit näyttäytyvät karuina, sillä varsinkin pienissä yhtiöissä kurssiliikkeet voivat olla joskus rajuja.

Ajoittain käytän hyödykseni myös velkavipua. Siihen tarkoitukseen Nordnetin Superluotto alhaisine korkoineen on ollut tervetullut lisä. Osingot ovat toki tervetulleita, mutta osakepuolella sijoittamisen pääpaino on minulla arvonnousussa.

Valitsen sijoituskohteikseni usein yhtiöitä, joihin uskon ja panostan niihin reilusti. Sen lisäksi salkkuihin eksyy ajoittain myös muutamia pienempiä osake-eriä, joista osaa en voi perusteella millään muulla kuin tunteella, sillä ns. järkevät ”osta halvalla” -arvostuskertoimet saattavat olla pilvissä.

Osakkeiden lisäksi perheeni salkuista löytyy sijoituksia myös mm. rahastoihin, listaamattomiin yhtiöihin, kiinteistöihin ja vertaislainoihin. Keskustelen sijoituksista ystävieni kanssa, luen analyysejä ja tutkin numeroita yhtiöiden takana.

Ajoittain löydän kauppakohteita myös käymällä läpi erilaisia fundamentti- tai muiden lukujen pohjalta rakennettuja top-listoja.

Stockmasterin salkun sisältö:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Mihin käytät Sharevilleä?

Luen Sharevillestä muiden sijoittajien kommentteja ja ajoittain osallistun keskusteluun itsekin. Seuraan myös muutamien hyväksi katsomieni sijoittajien peliliikkeitä.

Käytän myös Sharevillen mobiilisovellusta. Se ilmoittaa minulle tekstiviestin tavoin, kun joku seuraamani sijoittaja tekee kauppoja. Näin ollen pystyn halutessani reagoimaan nopeasti saatuihin signaaleihin.

Seuraan myös muutoksia Sharevillen parhaiden sijoittajien kaupoista ja omistuksista koostetuilla Sharevillen Relax -top listoilla.

Mitä antaisit vinkiksi aloitteleville sijoittajille?

Tärkein päätöksesi on, että aloitat sijoittamisen ja sijoitat vain kohteisiin, jotka ymmärrät. Jukka Oksaharjun sanoin: ”Sijoittaminen on maratonia, ei pikajuoksua”.

Vaurautta luodaan harvoin yhdessä yössä. Älä siis laita osakeruletissa kaikkea yhden kortin varaan äläkä yritä tuplata panostasi kerralla, vaan pyri kasvattamaan varallisuuttasi pitkäjänteisesti.

Sijoitettavalla summalla ei ole väliä. Etene pienin askelin ja hajauta sijoituksesi useampaan kohteeseen. Jos summa on pieni, aloita rahastoilla, joissa on pienet kulut. Jos sijoitat käyttäen ETF:iä tai perinteisiä rahastoja, valitse kasvuosuuksia, jotka eivät maksa tuottoja ulos. Näin ollen varasi kasvavat koko ajan korkoa korolle.

Kun pääomasi kasvaa ja sinulla on enemmän aikaa seurata sijoituksiasi, voit siirtyä yksittäisiin osakesijoituksiin. Suosi kannattavia ja hyvämaineisia, toimialallaan vahvoja yhtiöitä, jotka maksavat osinkoa ja pyrkivät jatkuvasti kasvattamaan sitä. Sijoita saamasi osingot uudelleen markkinoille. Muista, että hyviä sijoituskohteita löytyy myös ulkomailta.

Velkaa ei tarvitse pelätä, kunhan sen pitää järkevissä rajoissa ja huolehtii omasta riskienhallinnastaan. Esimerkiksi Nordnetin Superluoton 0,99% korko ei kuulosta minusta pahalta. Kannattaa myös lukea sijoitusalan blogeja ja kirjallisuutta. Hankkiudu muiden sijoittamisesta ymmärtävien seuraan ja ime heiltä vinkkejä.

Ja lopuksi: älä tee, kuten minä teen, sillä joskus yltiöpäisestä riskinotosta rangaistaan voimakkaalla kurssilaskulla. Sijoita siis vain niin isoilla summilla kuin olet valmis häviämään.

Parhaassa tapauksessa maltillinen riskinotto kurssien noustessa voi olla kuitenkin erittäin palkitsevaa.

Nimimerkkisi ja profiilikuvasi viittaavat Star Warsin hahmoon Master Yodaan – miksi? 

Rakastan elokuvia ja olin nuorena poikana suuri Star Wars -fani. Olen nähnyt ensimmäisen, alkuperäisen Tähtien sodan varmaan 40 kertaa. Yoda oli suuri jedimestari, joka koulutti uusia jediritareita. Kun mietin nimimerkkiä, mieleeni tuli heti pieni mutta sisukas Yoda, joka viisaudellaan ja taidoillaan koulutti oppipoikiaan uusiksi mestareiksi. Toivon, että joku seuraajistani löytäisi myös inspiraatiota kaupoistani ja menestyessään saisi onnistumisen tunteita.

May the Force be with You – Always!

– Stockmaster

Stockmasteria ja yli 120 000 muuta sijoittajaa voit seurata Nordnetin sosiaalisessa sijoitusverkostossa Sharevillessä.

Lue myös muut sijoittajatarinat:

Opi ETF-sijoittamisen salat 10 päivässä – liity maksuttomalle verkkokurssille.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.01.2017 17:35

Mielenkiintoinen juttu joka sisältää paljon hyviä vinkkejä sijoittamiseen.