Siirry pääsisältöön

Sijoittaja, huomioi nämä kolme kriteeriä tuloskaudella

Pörssissä arvostustasot kolistelevat ylärimaa 2010-luvulla koetun tuhdin nousun jälkeen. Näin on etenkin, jos kurssitasojen korkeutta haarukoidaan keskuspankkien kanuunapotkulla ampumien nykytulosten sijaan keskimääräisillä.

Arvosijoittaja etsii alihintaisia osakkeita suhteuttamalla kurssitason yritystoiminnan reaalimittariin. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi osakkeen hinta suhteessa yrityksen tulokseen (p/e), myyntiin (p/s), tasearvoon (p/b), kassavirtaan (p/fcf) tai osinkoon (d/p).

Reaalitekijät tulisi kuitenkin arvioida normalisoituina, ei monivuotisen elvytyksen huipusta. Vuorovesi vaihtuu vielä. Koska nykykurssit huimaavat normalisointiharjoituksen jäljiltä, tulee ostokriteeristöä täydentää.

”Osta matalien tunnuslukujen osakkeita” on vasta ensimmäinen kolmipyörän tukipisteistä. Tällä ostoslistalle suodattuvat tilastollisesti seulaan jääneet halvat osakkeet. Kahdella tuloskauteen liitettävällä täydennyskomponentilla osumatarkkuus voi parantua.

Ensimmäinen lisä on kasvu. Arvokasta on se, joka ei näy vielä toteumassa. Arvosijoittajakin haluaa kasvua, mutta ilman preemiohintaa. Osakkeen ei tarvitse kirkua halpuutta, jos tulevan kasvun myötä yhtiön kestävä arvo kasvaa.

Toinen lisä on laatu. Bisneksen vallihauta estää kilpailijoiden invaasiota. Ennustettava tulosura nojaa jatkuviin tuloihin yli suhdanteiden. Korkea pääoman tuottokyky osoittaa laadun ja tehon. Vuolas vapaa kassavirta vähentää tarvetta velkaantumiseen, ollen samalla osinkojen lähde ja omien osakkeiden takaisinostojen mahdollistaja.

Hyvä yritysjohto on rehellinen, osaava ja pitkäjänteinen omistaja-arvon kasvattaja. Se allokoi pääoman tuottaviin hankkeisiin – kuten rahastonhoitaja. Vahva tase auttaa haukkaamaan kilpailijat edullisesti, jos myrsky nousee.

Korkean laadun yhtiössä kassavirrat ovat olemassa vielä vuosien jälkeen. Sen sijaan kilpailueduton yhtiö voi saada valtion omistajaluetteloonsa.

Yhdistämällä arvostustason, kasvun ja laadun sijoittaja löytää avaimet taloudelliseen riippumattomuuteen.

Turvamarginaalin suuruus riippuu bisneksen kasvuvauhdista ja riskitasosta. Mitä enemmän on kasvua, sitä vähemmän tarvitaan turvamarginaalia. Mitä enemmän löytyy laatua, sitä vähemmän kaivataan turvamarginaalia.

Entä sitten makrotalous? Seuraavan kvartaalin sääennusteilla ei ole merkitystä, mutta ilmastotyypin muutoksella tai merenpinnan nousulla on. Arvioi toimialan ansaintamallin pysyvä muutos, mutta älä luule joka kurvia kaupantekopaikaksi.

Kurssiheilunta ei ole suurin riski. Pääoman pysyvä menetys on. Se toteutuu, kun bisneksen arvo romahtaa kasvun tai laadun petettyä. Yleensä asiat ovat hyvin silloin, kun osinko on asteittain kasvava ja tulokseen nähden kestävä.

ARVOGURU-UUTUUSKIRJAA NYT SAATAVILLA

Kirjan hinta on 29,90 euroa (sisältäen alv:n ja postikulut Suomessa). Arvoguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös yhtenä vaihtoehtona osana sijoituskirjapakettia, joka pyynnöstä sisältää signeerauksen. Arvoguru on 237-sivuinen ja kovakantinen. Se on painettu Suomessa Hansaprintillä.

TILAA ARVOGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
15.05.2018 00:43

Cost of “services” of intermediaries Intermediaries have tightly entangled production chains. Today goods need to pass 5 to 10 intermediaries before reaching out to consumers. At each stage, intermediaries charge fees for their “services”. Of course, some really do useful work: for instance, intermediaries find sale of products or solve legal issues. But the majority of agents does nothing useful; it only takes part in the production chains, hands products over and receives their percentage. One of the most important problems facing modern society is reducing the number of useless intermediaries (ideally, excluding them entirely). Goods should not get worse… Lue lisää >>