Siirry pääsisältöön

Shoppailija lähti osakemarkkinoille – lue Jenni84:n tarina

Vaikka emme paljasta Sharevillessä nimimerkillä Jenni84 esiintyvän jäsenen henkilöllisyyttä, pääset Nordnetin markkinointikoordinaattorin Saran kanssa kurkistamaan millainen nainen nimimerkin takaa löytyy. Sara haastatteli Jenni84:ää, joka vaihtoi shoppailun sijoittamiseen ja on siitä lähtien kasvattanut salkkuaan hyvällä menestyksellä. Jenni84 kertoi meille, miten hän päätyi sijoittamisen pariin ja kuinka hän käyttää Sharevilleä.

Mikä sai sinut aloittamaan sijoittamisen?

Olin noin vuosi sitten matkoilla Keski-Euroopassa. Kävimme eräällä viinitilalla ja innostuimme tilaamaan viinejä kotiimme. Lähetin yhdelle sukulaiselleni viestin, jossa vitsailin että minun oli tarkoitus ostaa itselleni synttärilahjaksi laukku tai trenssi, mutta menetinkin kaikki rahani viiniin. Sukulaiseni ei lähtenyt vitsiin lainkaan mukaan, vaan kysyi minulta totisena, että olisiko kuitenkin fiksumpaa ostaa vaikka viini- tai laukkufirman osakkeita. Hänen viestinsä sai minut ajattelemaan, ja jatkaessamme matkaa toiseen eurooppalaiseen kaupunkiin päätin, että en ostakaan matkalta laukkuja tai takkeja, vaan ostan ensi töikseni osakkeita kun palaan kotiin.

Vaikka olen käynyt korkeakoulun, ei minulla ole mitään kaupallisen alan koulutusta. Ensimmäiset sijoitukseni onnistuivat, mikä jätti positiivisen fiiliksen sijoittamista kohtaan. Seuraavaksi kiinnostaisi hajauttaa sijoituksia maantieteellisesti, ainakin Yhdysvaltoihin ja Saksaan.

Jos näen osakkeeni arvon laskevan niin ajattelen usein, että jos olisin ostanut osakkeiden sijaan tonnin käsilaukun, olisin varmasti hävinnyt tonnin. Silloin pienet kurssiheilahtelut eivät enää tunnu niin merkityksellisiltä.

Harrastuksen vaihto on kohdallasi kannattanut. Miten valitset osakkeita?

Olen onnistunut ostamaan monia osakkeita hyvään aikaan. Tuurilla on varmasti osuutta asiaan, mutta olen tyytyväinen salkkuni kehitykseen. Valitsen osakkeita lukemalla osakekeskusteluja netistä ja tutkin osakekurssin muutoksia. Sitten odottelen osakekurssin putoamista ja ostan, kun hinta on laskenut määrittelemälleni tasolle. Hyvä osinkotuotto on myös minulle tärkeää. Vuosikertomusten lukemisesta en ole innostunut.

En sijoita sellaisiin yhtiöihin, jotka eivät sovi arvomaailmaani. Esimerkiksi turkisyhtiöt tai ydinvoimayhtiöt eivät pääse salkkuuni. Yritän myös luottaa intuitiooni. Asiantuntijakaan ei välttämättä pärjää satunnaisotannalle.

Olen myös tehnyt virheitä, esimerkiksi kun myin osakkeita paniikissa Ukrainan kriisin alkaessa. Jälkeenpäin ajateltuna olisi vain kannattanut odottaa kriisin laantumista, mutta toisaalta minulle on tärkeää, että minun ei tarvitse stressata sijoituksistani. Sijoittaminen on minulle harrastus, enkä halua menettää yöuniani sen takia.

Jennin salkku Sharevillessä:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Sijoitatko jotain tiettyä tavoitetta varten?

Sijoitan pitkällä aikavälillä. En tiedä tuleeko sukupolveni saamaan eläkettä tulevaisuudessa, vaikka sitä nyt maksammekin. Säästän siis eläkepäiviäkin varten, mutta myös muita tulevaisuuden tilanteita varten, kuten esimerkiksi jos joskus jään äitiyslomalle. En halua silloin stressata rahasta, ja sijoitukseni antavat taloudellista turvaa.

Minulla on myös muita tavoitteita sijoittamisessa. Tavoittelen salkun kasvattamista tiettyyn summaan ja lisäksi on tiettyjä osakkeita ja maantieteellisiä alueita, joille haluan sijoittaa.

Mihin käytät Sharevilleä?

Opin paljon lukemalla Sharevillen keskusteluja ja aloittamalla niitä itse. Sharevillestä saan tukea sijoituspäätöksille, ja markkinoiden liikkeistä on mukava keskustella ja spekuloida muiden sijoittajien kanssa.  Shareville auttaa minua myös aktivoitumaan ja toimii eräänlaisena muistutuksena sijoittamisesta. Olen myös saanut itseluottamusta sijoittamiseen, kun näen toistenkin pohtivan sijoituksiaan. Sharevillessä pysyn mukana ajankohtaisissa asioissa, sillä uutisvirrasta voin helposti lukea, mikä nyt on tapetilla.

Oletko saanut vinkkejä tai ideoita sijoittamiseen muilta Sharevillen käyttäjiltä?

Seurailen etenkin sitä, mitä muut sanovat omistamistani osakkeista. Myönnän, että olen joskus aika vietävissä ja uskon ehkä liian helposti muiden kommentteja. Viime aikoina olen alkanut seuraamaan TeliaSoneran osaketta Sharevillen keskustelujen vuoksi. Muiden käyttäjien kommentit auttavat etenkin, kun on kyse ulkomaisista yhtiöistä, joita ei välttämättä tunne itse niin hyvin.

Kerro lopuksi vielä vinkkisi muille sijoittajille?

Go for it! Itsekin kypsyttelen sijoituspäätöksiä pitkään, mutta paras keino oppia on aloittaa sijoittaminen. Lue joku helppo sijoitusopas ja lähde kokeilemaan. Osta jonkun vakaan yhtiön osakkeita varovaisesti pienellä summalla ja opiskele rauhassa. Toinen vinkkini liittyy osinkoihin; oma sääntöni on, että osinkorahoja ei saa törsätä! Osingot käytetään aina osakkeisiin.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
9 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.02.2015 20:15

Jep jep sitä ostellaan osakkeita kurssimuutosten perusteella seuraten keskusteluja. Suosittelen perehtymään itse yhtiöihin ja miettimään mistä ne tulonsa saavat. Noh tuurilla ne laivatkin seilaavat ja aina sijoitustoiminnassa tarvitaan myös pieni pala onnea.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
17.02.2015 18:28

Tottakai kannattaa tutustua yrityksiin. Koen kuitenkin, että kaltaisillani nuorilla naisilla on melko korkea kynnys alkaa sijoittaa osakkeisiin. Koetaan, että pitää tietää kaikesta kaikki, ennen kuin uskalletaan edes kokeilla. Onneksi en lukenut sinun kommenttiasi enen kuin itse aloin sijoittaa. Silloin varmaan olisi mennyt vielä toiset kymmenen vuotta, etten kuin olisin ollut valmis ja tarpeeksi perehtynyt aloittamaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.02.2015 09:29

Loistava vastaus, Jenni!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.02.2015 11:02

Jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä ja -pahansa. Mutta eipä me Jenni84 provosoiduta eikä dissaajista lannistuta. Jatketaan vain sinnikkäästi eteenpäin. Tuuri, tuuli, perehtyminen, Shareville – kaikki neuvot kelpaavat kyllä. Olen tosi ylpeä sinusta ja itsestäni!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.08.2015 20:13

Joku viisas neuvoi, että osta vain sellaista mitä ymmärrät. Sen perusteella en voisi ostaa koskaan mitään.. Kuitenkin minulla on tällä hetkellä 54 t€ salkku. Pääosin “mutulla” ostettu. Yritän minäkin lukea keskusteluja ja olen ostanut tunnettuja, hyviä yhtiöitä. Osa ollut lottolappuja, joissa lopputulos hyvä. Tärkeintä mielestäni on, että sijoittaa ylimääräistä rahaa ja luottaa omiin päätöksiin. Tsemppiä Jenni! Olet hyvällä tiellä

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.11.2017 17:46

Lähdin rohkeasti kans sijoittamaan. Ei voi odottaa liian kauan.

Seurasin Nordnetin vinkkejä ja mun 500€:n alkusijoitus käytännössä meni palvelumaksuihin.

Nordnetissä on mekanismeja näiden alkajien puhdistamiseksi. Joten eipä kannata hötkyillä.

Nimetön
Nimetön
20.02.2015 03:24

Ehdottoman fiksu liike Jenni, onnittelut päätöksestäsi ja menestystä sijoittamiseen! Olethan Troolissa? Jos et vielä niin tule mukaan!

Nimetön
Nimetön
07.02.2017 20:41

Itse käyn ulkomaalaisella sivustolla osakekauppaa penny stock aloitin puolivuotta sitten 1000.00e ja tähän mennessä olen tehnyt noin 120k voittoa.

Nimetön
Nimetön
10.11.2017 17:43

Kuinka paljon olet jo lahjoittanut Nordnetin palvelumaksuihin?
Teiniä tais välittäjä pöräyttää.