Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.
Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.
Roger Berntsenillä on omistusosuuksia seuraavissa tässä raportissa mainituissa yhtiöissä: Advanced Micro Devices Inc.
Arvioin, että Helsingin pörssi avautuu tasolla +0,2 tai asettuu välille [-0,6, 0,2] %.
Maailman osakemarkkinat
- Yhdysvaltain pääindeksit (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA ja RUSSELL 2000) laskivat keskimäärin 0,8% eilen.
- S&P 500 Volatiliteetti-indeksi nousi 0,2 pistettä 17,4:ään.
- Parhaiten menestyneet S&P 500 -indeksin yhtiöt: Super Micro Computer Inc (6,9%), First Solar Inc (6,9%), Advanced Micro Devices Inc (6,4%).
- Heikoimmat: State Street Corp (-7,3%), Agilent Technologies Inc (-5,9%), BlackRock Inc (-5,9%).
- Eurostoxx 600 laski eilen -0,4%, ja johtavat pohjoismaiset pörssi-indeksit (OMXS30, OBX, OMXH25 ja OMXC20) laskivat keskimäärin 0,4%.
- Suurimmat Aasian indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat laskeneet keskiviikkoaamuna keskimäärin 0,2%.
Strategiset signaalit Washingtonista nostavat AI-osakkeita – mutta paljastavat myös Yhdysvaltojen Akilleen kantapään
AI-osakkeet saivat tiistaina merkittävää nostetta, kun Trumpin hallinto ilmoitti helpotuksista kehittyneiden puolijohteiden vientirajoituksissa Kiinaan. Nvidia ja AMD nousivat uutisen myötä vastaavasti 4% ja 6,4%. AI-kilpailu on hyvin resurssi-intensiivistä ja perustuu kehittyneen laitteiston, erityisesti GPU:iden ja erikoissirujen, saatavuuteen.
Markkinat tulkitsevat tilanteen mahdolliseksi teknologisen kilpailun tasapainotukseksi maailman kahden suurimman talouden välillä. Vastineeksi joustavammasta siruviennistä odotetaan Yhdysvalloille parempaa pääsyä Kiinan kriittisiin raaka-aineisiin – erityisesti harvinaisiin maametalleihin, joita tarvitaan kaikkeen mikrosiruista puolustusteollisuuteen. Tämä on myönteistä koko AI- ja datakeskusarvoketjulle. Samalla se korostaa USA:n haavoittuvuutta strategisten panosten saatavuudessa.
Yhdysvallat on jo pitkään yrittänyt vähentää riippuvuuttaan kiinalaisista raaka-aineista. Silti Kiina hallitsee yhä suurinta osaa harvinaisten mineraalien louhinnasta ja jalostuksesta globaalisti. Tämä on tehnyt raaka-ainehuollosta geopoliittisen pullonkaulan. Kiina on rakentanut koko arvoketjun – kaivostoiminnasta jalostukseen – vuosikymmenten ajan. Vastaavan rakentaminen lännessä vie aikaa, vaatii pääomia ja kohtaa usein ympäristöllisiä ja poliittisia esteitä.
On luonnollista olettaa, että Yhdysvaltain viranomaiset käyttävät sekä diplomatiaa että investointeja varmistaakseen pitkän aikavälin raaka-ainesaannin maailmanlaajuisesti. Todennäköisesti myös strategiset kumppanuudet EU:n kanssa vahvistuvat, ja tulevat mineraalilöydöt Pohjoismaissa ja Baltiassa voivat olla osa laajempaa yhteistyötä, jolla turvataan tekijöitä, joiden merkitys länsimaiselle teknologiaylivoimalle on suuri. Ehkäpä juuri tässä on Trumpin päätavoite meneillään olevissa tulli- ja tullineuvotteluissa EU:n kanssa.
Korot, valuutat ja raaka-aineet
- Öljyn (Brent Blend) hinta on nyt 68,8 USD barrelilta.
- 1 USD maksaa tällä hetkellä: 10,24 NOK; 9,71 SEK; 6,43 DKK ja 0,86 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,9 NOK; 11,28 SEK ja 7,46 DKK.
- USA:n korkokäyrä on normalisoitunut (kaksivuotiskorko 3,95 on matalampi kuin kymmenvuotiskorko 4,48).
- Pitkän aikavälin inflaatio-odotukset USA:ssa (10-Year Breakeven Inflation Rate, T10YIE) ovat 2,41%, kun Federal Reserven tavoite on 2%.
- Kullan (Gold Spot) hinta on 3336,6 USD/troy-unssi (3% kaikkien aikojen huipusta).
Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.
Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
Voit seurata analyytikko Berntsenin sijoituksia Nordnetin sosiaalisessa sijoitusverkostossa, Sharevillessä.
→ Ota Berntsenin salkku seurantaan
Tämä menee “tykätyksi” heti vaan avaamalla, vaikka ei sydänsymbolia klikkaisi. Näin saa ainakin tykkäyksiä.
Se johtuu siitä, että käytämme nykyään yhtä ja samaa blogipohjaa joka päivä, eli eilisen sisältö korvataan tänään julkaistulla uudella materiaalilla. Tällöin myös vanhat tykkäykset ja kommentit jäävät näkyviin. Syynä ovat hakukoneoptimointiin liittyvät syyt: Berntsenin kirjoitukset ovat lähes aina aikaan sidottuja ja tietyn päivän tapahtumia käsitteleviä, minkä vuoksi niitä ei kannata kerryttää tänne Nordnet Blogiin.
Miksi nykyään ei enää pääse lukemaan esimerkiksi edellisen päivän juttua, vaikka yrittäisi tulla siihen sähköpostin linkin kautta? Nyt kaikki jutut ovat ”samalla” sivulla ja vanhat kirjoitukset häviävät. Toisin oli vielä jokin aika sitten.
Tämä tehdään käytännön syistä. Minulla on kuitenkin suunnitelmissa tehdä oma laskeutumissivu aamuraportille, jossa olisi myös arkisto. Kiitos palautteestasi.
Otsikossa lukee että isku Iraniin syöksytti öljyn hinnan ja nuoli osoittaa alaspäin. Otsikko on täysin harjaanjohtava suhteessa siihen mitä artikkelissa lukee ja mitä todellisuudessa tapahtui.
Kiitos palautteesta. Olemme ottaneet sen huomioon ja harkitsemme jatkotoimia. Yksi vaihtoehto voisi olla käyttää toisenlaisia kuvia, jotka tukevat tekstiä kokonaisuudessaan paremmin eikä muodosta riskiä, että lukijaa johdetaan harhaan.
Olemme käyttäneet nuolikuvia (ylös-, alas- tai vaakasuoraan osoittava nuoli) ilmaisemaan kotimaisen pörssin suunnan. Ne pohjautuvat Berntsenin aamukatsausten arvioihin siitä, mille tasolle Helsingin pörssi todennäköisesti avautuu.
/Alicia Nordnet
Jeesus-kristus… Tuo otsikko…
Nyt opettelemaan suomen kieltä.
“SYÖKSY” on alaspäin tapahtuvaa toimintaa. “SYÖKSY” ei voi olla nousua. Jos käytätte konekääntäjää, niin tarkastakaa nyt edes ihan perustasolla nuo tekstit.
-Toim. huom.
Kiitos palautteesta! Tämän voi kyllä laittaa suomenruotsalaisuuden, eli minun, piikkiin. Sanakirjan mukaan “syöksy” voi tarkoittaa myös “rusa” (kun puhutaan hinnoista esim. “rusa i pris”, vapaa käännös: hinnat nousevat rajusti), ja se mielikuva minulla oli mielessä otsikkoa kirjoittaessani.
Tajuan kuitenkin nyt, että suomen kielessä “syöksy” viittaa useimmiten jyrkkään laskuun, joten sanavalinta oli tässä epäsopiva.
/Alicia Nordnet
En löytänyt Nvidiasta sanaakaan, vaikka otsikko niin mainosti.
Alla NVIDIA-katsaus toissapäivältä (21.5.): Nvidia, tekoäly ja uusi teollinen infrastruktuuri Jensen Huang – Nvidian perustaja ja toimitusjohtaja – on tällä viikolla hallinnut uutisotsikoita Computex-messuilla Taiwanissa. Nvidia ei ole enää pelkkä teknologiayhtiö. Siitä on tullut uuden teollisen järjestelmän tukipilari. Sijoittajille tässä on useita tasoja, jotka kannattaa ymmärtää – ei vain pinnallisesti, vaan syvällisesti. Nvidian innovaatiot ja uusi arvoketju Nvidia aloitti vuonna 1993 graafisten prosessorien niche-yrityksenä. Nykyään se on maailman arvokkain yhtiö. Jo se on vaikuttavaa – mutta todellista merkitystä on sillä, miten tämä kasvu pohjautuu rakenteellisiin muutoksiin maailmantaloudessa. Siinä missä aiemmat yhtiöt kasvoivat omistamalla jakelun, öljyn, maan tai pankit, Nvidia kasvaa… Lue lisää >>