Siirry pääsisältöön

Uusia ennätyksiä Wall Streetillä. Tulokset ja työllisyysluvut keskiössä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tasolla +0,2 % tai välillä [-0,3, 0,7] %. Fokuksessa tänään tulosjulkistajat Nordea ja OmaSp.

Wall Street

Yhdysvaltalaiset pörssi-indeksit, Nasdaq-indeksi (+1,7 %) etunenässä, jatkoivat voimakasta nousuaan perjantaina. Nasdaq-indeksi päätyi kärkeen, hyvin tuettuna Metan (aiemmin FaceBook) yli 20 prosentin nousulla vahvojen neljännesvuositulosten jälkeen. Laaja S&P 500 nousi 1,1 prosenttia, Dow Jones Industrial Average seurasi perässä (+0,3 %).

Toisaalta pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustava Russell 2000 -indeksi laski 0,6 prosenttia. Tämä johtui Yhdysvaltojen non-farm payrolls -raportin yllättävän vahvoista luvuista, jotka työnsivät 10-vuotisen valtionvelan koron yli 4 prosentin jälleen. Pienemmät yritykset ovat yleisesti ottaen herkempiä korkomuutoksille kuin suurimmat yritykset, mikä selittää perjantaina nähtyjä liikkeitä.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,2 prosenttia alhaalla maanantaiaamuna.

Perjantain korkojen nousu Yhdysvalloissa säikäytti monia sijoittajia Aasiassa maanantaina. On luonnollista olettaa, että tämä vaikuttaa myös Euroopan pörsseihin tänään, mukaan lukien Pohjoismaiden markkinoihin. Nikkei 225 oli alueen harvoja valopilkkuja, kun taas Etelä-Korean Kospi-indeksi, jota Samsung Electronics dominoi, erottui laskun puolella.

Tuloskausi jatkuu tällä viikolla, mutta Yhdysvalloissa suurimmat yritykset (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta ja Tesla) ovat jo julkaisseet numeronsa. Näin ollen sieltä tulee vähemmän suuntaa antavia yrityksiä.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 77,69 dollaria barrelilta, laskien -0,3 prosenttia perjantain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 0,8 prosenttia samassa ajassa.
  • Kirjoitushetkellä 1 USD maksaa: 10,62 NOK; 10,51 SEK; 6,92 DKK ja 0,93 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,5 NOK; 11,33 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,42, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,07).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) kautta, ovat 2,21 prosentissa, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Tammikuussa Yhdysvalloissa luotiin 353 000 uutta työpaikkaa maatalouden ulkopuolella, mikä ylitti markkinoiden odotukset huomattavasti. Vahvat työllisyysluvut (US Nonfarm Payrolls) johtivat merkittävään korkojen nousuun, erityisesti tärkeän kymmenenvuotisen koron osalta.

Suuri kysymys on, tuleeko näiden lukujen pakottaa Federal Reserve pitämään korot korkealla pidempään kuin aiemmin oletettiin. Seuraava korkokokous Yhdysvalloissa on maaliskuussa, joten on olemassa useita tärkeitä makrotaloudellisia lukuja, joita korkokomitean jäsenten on otettava huomioon arvioissaan, erityisesti inflaatioluvut.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki