Siirry pääsisältöön

Ei vetoapua Aasiasta tänään.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon Helsingin pörssin avaavan tasolla -0,2 % tai välillä [-0,6, 0,2] %.

Yhdysvallat

Johtavat indeksit Yhdysvalloissa (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA ja RUSSELL 2000) laskivat keskimäärin -0,2 prosenttia eilen.

ON Semiconductor Corp (3,2%), Broadcom Inc (2,6%), Factset Research Systems Inc (2,1%), olivat kärjessä yritysten joukossa, jotka kuuluvat S&P 500 -indeksiin. Norwegian Cruise Line Holdings Ltd (-7,4%), Paramount Global (-5%), Tesla Inc (-4,2%), olivat listan pohjalla.

Pörssit ympäri maailmaa, erityisesti Nasdaq-indeksi, nousivat merkittävästi vuoden 2023 alussa, mutta vauhti hidastui kesäkuukausina. Jää vielä nähtäväksi, onko vuoden 2023 pörssipäätös yhtä vahva kuin sen alku. Sanonta “kuten tammikuu menee, niin menee loppuvuosi”, tunnetaan “tammikuuilmiönä” ja se juontaa juurensa 1970-lukuun ja viittaa ajatukseen, että osakemarkkinoiden kehitys tammikuussa voi ennustaa sen kehitystä loppuvuoden ajan.

Historiallisesti tämä teoria on usein osoittautunut todeksi: tammikuu toimii indikaattorina markkinatunnelmalle loppuvuoden ajaksi. On kuitenkin tärkeää huomata, että poikkeuksiakin on, ja vaikka jotkut uskovat, että ilmiö voisi liittyä sijoittajan psykologiaan tai institutionaalisiin sijoitusjaksoihin, ei ole konkreettista taloudellista järkevyyttä, joka tukisi sitä. Siksi sijoittajien ei pitäisi perustaa päätöksiään yksinomaan tähän havaintoon.

Talous- ja sijoitusmaailmassa on monia tunnettuja sanontoja, jotka ohjaavat sijoittajien päätöksiä. “Osta halvalla, myy kalliilla” neuvoo sijoittajia ostamaan osakkeita, kun hinta on alhainen ja myymään, kun se on korkea. “Trendi on ystäväsi” kehottaa seuraamaan markkinasuuntaa, kun taas “Älä vastusta Fediä” varoittaa toimimasta vastoin Yhdysvaltojen keskuspankin rahapolitiikkaa. “Härät tekevät rahaa, karhut tekevät rahaa, siat teurastetaan” kuvaa, kuinka optimistiset ja pessimistiset sijoittajat voivat ansaita rahaa, mutta ahneet voivat kärsiä suuria tappioita. Lopuksi “leikkaa tappiot ja anna voittojesi juosta” neuvoo sijoittajia vähentämään tappioita myymällä aikaisin ja antamaan voittojen kasvaa.

Aasia

Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat laskeneet keskimäärin -0,4 prosenttia maanantaiaamuna.

Aasian pörssit laskevat aamutunneilla, joten apuja ei ole saatavilla kyseiseltä alueelta tänään. Japanilainen Nikkei 225 on yksi harvoista positiivisista poikkeuksista. Japanilainen pääindeksi, yhdessä amerikkalaisen Nasdaq-indeksin kanssa, on vuoden selvä voittaja 25 prosentin nousulla. Tämä on voimakkaassa kontrastissa Hongkongin Hang Seng -indeksin kanssa, joka on laskenut kymmenen prosenttia samana aikana.

Nikkei 225 ja Hang Seng -indeksit ovat merkittäviä osakeindeksejä Japanista ja Hongkongista. Kun Nikkei 225 antaa laajan kuvan Japanin monista teollisuudenaloista, kuten teknologiasta ja autonvalmistuksesta, Hang Seng painottuu voimakkaasti rahoitus- ja kiinteistösektoreihin, heijastaen Hongkongin roolia globaalina rahoituskeskuksena.

Politiikan näkökulmasta Japani on vakaasti demokraattinen perustuslaillinen monarkia, kun taas Hongkong, huolimatta historiallisesta autonomiastaan “yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteen mukaisesti, on kokenut kasvavaa kiinalaista vaikutusta, mikä on vaikuttanut investointi-ilmapiiriin. Molempia indeksejä kuitenkin vahvasti määrittävät maailmanlaajuiset taloudelliset trendit maiden kansainvälisen altistumisen vuoksi.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on tällä hetkellä 92,05 dollaria barrelilta, laskien -0,9 prosenttia perjantain tasoista. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 0,6 prosenttia samana aikana.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä; 10,75 NOK, 11,12 SEK, 7 DKK ja 0,94 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,4 NOK, 11,84 SEK ja 7,46 DKK.
  • USA:n korkokäyrä on kääntynyt (kaksivuotinen korko, joka on 5,11, on korkeampi kuin kymmenen vuoden korko, joka on 4,46).
  • USA:n pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuoden Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,37 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen.

Vaikka USA:n korkokäyrä on edelleen kääntynyt, inversio on hieman vähentynyt Federal Reserven viimeisen kokouksen jälkeen. USA:n korkokäyrä näyttää valtionobligaatioiden korkojen suhdetta eri maturiteeteissa ja on keskeinen taloudellisten odotusten indikaattori.

Normaalisti viettävä käyrä viittaa taloudelliseen kasvuun, kun taas käänteinen käyrä on usein ennustanut taantumia. Se kuvastaa myös markkinanäkemyksiä tulevasta rahapolitiikasta ja luottoriskistä. Jopa pienet muutokset tässä käyrässä ovat kriittisiä, koska ne voivat osoittaa muutoksia markkinanäkemyksissä tulevista taloudellisista olosuhteista ja antavat varhaisia varoituksia mahdollisista taloudellisista muutoksista. Korkokäyrän seuraaminen tarjoaa siksi arvokasta näkemystä sijoittajille ja päätöksentekijöille.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit