Siirry pääsisältöön

Miten rakennetaan tuottoisa osinkosalkku?

 
Miten rakennetaan tuottoisa osinkosalkku? Miten osinkoihin keskittyvä sijoitusstrategia toimii? Tässä blogikirjoituksessa haemme vastauksia näihin kysymyksiin.
 

Osinkosalkku ja osinko-osakkeet

Aloitetaanpa aivan alusta. Mitä ovat osinko-osakkeet?
Osinko-osakkeina pidetään sellaisten yhtiöiden osakkeita, joiden omistajia palkitaan vähintään kerran vuodessa osingoilla. Osingot puolestaan ovat se osa yhtiön tuloksesta, joka jaetaan osakkeenomistajille ulos. Osingot ovat siis eräänlaista korkoa sijoitukselle, jonka sijoittaja on tehnyt osakkeisiin.
 

Miten osinkosijoittajat eroavat muista sijoittajista?

Osinkosijoittajat eroavat muista sijoittajista siinä, että he pyrkivät ennen kaikkea maksimoimaan salkkuunsa tulevan osinkotulon. He eivät siis niinkään pyri hyödyntämään kurssinousuja myymällä omistamiaan osakkeita kalliilla, vaan he ostavat ja pitävät osakkeita salkuissaan jopa vuosia. Osinkosijoittajat kiinnittävät erityistä huomiota omistamiensa yhtiöiden kilpailukykyyn ja tuloskuntoon.

Osinkosijoittajat kysyvät: Onko omistamani yhtiö vielä kannattava vuosienkin päästä, niin että tulevaisuudessakin osinkotuotto on turvattu? Osinkosijoittamista voisi siis verrata esimerkiksi asuntosijoittamiseen: Se on pitkäjänteistä, ja huomio kiinnittyy enemmän asunnon kunnon ylläpitämiseen ja hyviin vuokralaisiin kuin asuntojen hintojen päivittäiseen heilahteluun.
 
raha osinkosalkku
 
Yhtiön jakaman osingon määrää suhteutettuna osakkeen hintaan kutsutaan osinkotuotoksi. Esimerkiksi Helsingin pörssin osakkeiden keskimääräinen osinkotuotto on tätä kirjoitettaessa noin 4 %. Helsingin pörssiin tehdylle 10 000 euron sijoitukselle voisi siis tänä päivänä odottaa noin 400 euron vuotuista brutto-osinkotuottoa.
 
Lue lisää osinkosalkun kivijalan rakentamisesta Jukka Oksaharjun blogikirjoituksesta.
 

Osinko-osakkeet vastaan muut osakkeet

Monet pitävät osinkosijoittamisessa etenkin siitä, että osinkoihin keskittyvä strategia “vapauttaa” sijoittajan osakemarkkinoiden heilahtelujen tuomasta epävarmuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että vakaasti osinkoa maksavaa yhtiötä omistava sijoittaja saa sijoitukselleen tuottoa varmuudella osinkojen verran, riippumatta siitä miten yhtiön osakekurssi heilahtelee.

Jos sijoittaja omistaisi vain yhtiöitä jotka eivät maksa osinkoa, niin vuosien saatossa osakekurssien nousuna kerrytetty tuotto voisi periaatteessa yhdessä päivässä pyyhkiytyä pois, pörssikurssien romahtamisen seurauksena.
 

Osinkosijoittamisen sosiaalinen ulottuvuus

Mihin osinkosijoittajan sitten kannattaisi sijoittaa, jotta osinkotuotot olisivat vuolaat ja vakaat? Vastauksia voi hakea vaikkapa sosiaalisesta sijoitusverkostosta Sharevillestä, missä osinkosijoittajat jakavat toisilleen ajatuksia ja sijoitusvinkkejä.
 
Tässä esimerkiksi kaksi osinkosijoittamiseen keskittyvää, aktiivista Shareville-jäsentä, joita kannattaa seurata:
 

Lue lisää Shareville-widgeteistä

 
Lue myös RJW:n ja Ryokaleen haastattelut Nordnet Blogissa.
 
 
Sharevillessä voit myös liittyä aktiivisiin keskusteluryhmiin, joista löydät keskustelua parhaista osinko-osakkeista. Suomalaisjäsenten aktiivisin osinkosijoittamiseen keskittyvä ryhmä on nimeltään Osinkopaperit.

Tältä näyttävät Osinkopaperit-ryhmän jäsenten suosituimmat omistukset:
 

 
 
Shareville on yli 100 000 aktiivisen sijoittajan sijoitusverkosto, johon voit liittyä maksutta tästä.
 
Lue myös:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
22.10.2016 09:53

Ihan hyviä peruslähtökohtia osinkosijoittamiseen, toki se on sijoitusstrategiana paljon moniulotteisempi kun tarkemmin tutustuu. Voit hakea esim. isompaa osinkotuloa isommalla riskillä tai pienentää riskiä ja hakea ajan mittaan osinkoansa nostavia kohteita. Kohteita on hyvä etsiä tässä(kin) kauempaankin kuin Suomesta ja huomioida verotuskäytännöt eri maiden suhteen jne. Löydät samalla sijoituskohteita jotka maksavat osinkoa jopa kuukausittain ja saat näin tasaisemman osinkotulovirran uusiin sijoituksiin hyödynnettäväksi.

Yksi suosittu sijoitusmuoto siis ja hienoa aina, kun se saa näkyvyyttä.

Nimetön
Nimetön
22.10.2016 18:10

Osinkoja on aina mukava saada salkkuun. Ja mieluiten tietysti kasvavia osinkoja =)

Nimetön
Nimetön
23.10.2016 20:18

Kasvavaa osinkoa ja toisaalta haluan myös joka kuukausi osinkoja, mielellään samansuuruisia ‘palkkashekkejä’. Salkku löytyy Sharevillestä.