Siirry pääsisältöön

Pörssiromahdus ja 4 tapaa selvitä siitä

Maanantaina nähtiin laaja, lähes kaikkiin omaisuuslajeihin vaikuttanut pörssiromahdus. Tässä neljä vinkkiä, joilla selviät kurssilaskusta ehjin nahoin.

1. Muista, että rajut laskut kuuluvat pörssin luonteeseen.

Riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä: mitä korkeampaa tuottoa haet pitkällä tähtäimellä, sitä suuremmalle riskille altistut lyhyellä aikavälillä. Ainoat vastalääkkeet tälle riskille ovat hajauttaminen ja riittävä käteispuskuri osakesijoitusten vastapainona. Koskaan ei kannata olla all-in, sillä pörssiromahdus palkitsee ne sijoittajat, jotka ovat malttaneet pitää puskuria pahan päivän varalle.

2. Jatka sijoittamista osakemarkkinoille normaaliin malliin pörssiromahduksesta piittaamatta.

Osakkeita kannattaa ostaa silloin, kun ne ovat halpoja. Pörssiromahdus on pitkäjänteiselle sijoittajalle tilaisuus täydentää salkkuaan aiempaa edullisempaan hintaan. Pörssiromahduksessa yhtiöt voivat myös ostaa omia osakkeitaan edullisemmin takaisin markkinalta ja mitätöidä niitä nykyisten osakkeenomistajien eduksi. Vaikka et siis itse kahmisi osakkeita aiempaa halvemmalla, niin omistamasi yhtiöt saattavat sitä jo tehdä – sinun eduksesi, kun omistusosuutesi yhtiössä näin kasvaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kurssilasku voi jatkua pitkäänkin. Älä siis sijoita rahaa, jota et ole valmis pitämään markkinoilla useita vuosia.

3. Harkitse kuukausisäästämisen aloittamista.

Kun säästät tasasumman palkastasi joka kuukausi, saat rahasto-osuuksia enemmän silloin kun ne ovat halpoja ja vähemmän silloin, kun ne ovat kalliita. Näin voit säästää osakemarkkinoille systemaattisesti ja hyötyä ajoittaisista kurssilaskuista ja meneillään olevasta pörssiromahduksesta. Lue lisää Nordnetin tarjoamasta automaattisesta kuukausisäästämisestä verkkopalvelun kohdassa Palvelut > Kuukausisäästäminen.

4. Hengitä syvään ja pysy sijoitussuunnitelmassasi pörssiromahduksesta huolimatta.

On helppoa ajautua paniikkiin, kun salkun tuottoprosentit ovat rajusti miinuksella ja media täyttyy tuomiopäivän otsikoista. Kannattaa kuitenkin muistaa pitkäjänteisyys ja se, että pitkällä tähtäimellä osakemarkkinat ovat tuottaneet kaikista omaisuusluokista parhaiten. Yleensä osakkeita ei kannata myydä silloin, kun kaikki muutkin myyvät – taitavimmat sijoittajat toimivat juuri päinvastoin.

Pörssiromahdus ja 4 tapaa selvitä siitä

Lue myös: Jatkuuko pörssilasku?

Artikkeli julkaistu alunperin 25.2.2020.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
19 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Ent. S-Pankin asiakas
Ent. S-Pankin asiakas
25.01.2022 17:33

Kun puhutaan ja kirjoitetaan osakkeiden myymisestä pois, ei yleensä mainita, mitä myynnistä saaduilla rahoilla pitäisdi ostaa ja miten. Vai laitetaanko rahat seteleinä muovipussiin ja kätketään kotiin? Joku voisi neuvoa, että laitetaan rahat pankkitilille odottamaan seuraavaa ostotilaisuutta. Tein juuri niin ja laitoin rahat S-Pankin tililleni. Kun sitten olin seuraavan kerran ostamassa, pankki ilmoitti, että tililtä saa nostaa vain 50 000 euroa vuorokaudessa. Niin sitten noiden rahojen nostaminen kesti kaksi viikkoa, jolloin paras sijoitushetki oli mennyt jo ohi. – Mistään en löytänyt S-Pankin tiliehtojen kohtaa nostojen enimmäismäärästä, mutta minkäs teet kun pankki ei anna rahoja pois.

Lasse
Lasse
Vastaa  Ent. S-Pankin asiakas
14.06.2022 10:37

Maksullisessa puhelinpalvelussa tunnistautuen notatin S-pankista 130 tuhata

Hilda-täti, 50 vuoden sijoituskokemuksella
Hilda-täti, 50 vuoden sijoituskokemuksella
25.01.2022 12:30

“2. Jatka sijoittamista osakemarkkinoille normaaliin malliin pörssiromahduksesta piittaamatta.Osakkeita kannattaa ostaa silloin, kun ne ovat halpoja.”

En jatka ihan “normaaliin tapaan”, koska osakkeet eivät ole vielä “halpoja”, kun olemme siirtyneet bear-markkinaan vasta joulu-tammikuulla.
Olen muuttanut joulu-tammikuulla sijoituksia reippaasti käteiseksi (mm. os-tilin, kun verottaja ei ole kimpussa), lukuun ottamatta niitä yhtiöitä (lähinnä ruotsalaisia kovan osingon tarjoavia logistiikkakiinteistöyhtiöitä) jotka kestävät myllerrystä. Tämä on vasta bear-markkinan alku. Grafiikan mukaan V:n pohjat haetaan kunnon tukitasolta joskus ensi kesänä.
Miksi ostaa nyt, kun silloin saa suurella todennäköisyydellä paljon (n. 16 % ) halvemmalla??
Laskumarkkinan tulevissa nousuissa kannattaa toki shortata, jos sitä harrastaa.

Hilda-täti, 50 vuoden sijoituskokemuksella
Hilda-täti, 50 vuoden sijoituskokemuksella

Hilda täti kertoi 25.1.2022 mihin markkina menee.Olisiko kannatanut kunnella?
 Grafiikan mukaan V:n pohjat haetaan kunnon tukitasolta joskus ensi kesänä.
Miksi ostaa nyt, kun silloin saa suurella todennäköisyydellä paljon (n. 16 % ) halvemmalla??
Laskumarkkinan tulevissa nousuissa kannattaa toki shortata, jos sitä harrastaa.”

Nimetön
Nimetön
06.10.2021 09:29

Itselläni 20 vuoden aikana kertynyt salkku, myyntiverotuksesta johtuen ei edes koronapudotuksesta olisi voinut ostaa verojen jälkeen samaa määrää osakkeita takaisin, Ainoa järkevä tapa on kai perinnöksi eteenpäin tai äkki muutto sopivaan maahan ???

Nimetön
Nimetön
05.10.2021 10:34

Sitten on toki nuo verohommelit.
Turskat välillä takaisin mereen, kun on voittojakin.

Nimetön
Nimetön
30.09.2021 16:00

En oikein ymmärrä tätä osakkeiden hinnan romahtaessa. Eikö kannata myydä ja ostaa sitten halvemmalla hinnalla takaisin ?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.10.2021 11:43

No ihan ilman muuta tässä kohdin näin. Tekninen analyysi näyttää, että nyt on kuukausitason käänteestä kysymys. Usein tällainen dippi siis kestää kuukausia tai pahimmassa tapauksessa vuosia. Esim. S&P 500 index on vuodesta 2010 alkaen kuukausimomentumin kääntyessä Beariksi käynyt AINA (09/2011, 02/2016, 12/2018, 03/2020) lähellä 50kk:den keskiarvoa (Covidin jälkeen kosketti 100kk:den keskaria). S&P 500 hinta huipussaan 08/2021 oli n. 4500 pistettä ja 50kk:den keskiarvo tällä hetkellä on n. 3170. Eli historian toistaessa itseään tässä on reilu pudotus tulossa. Vielä kuplaa puoltaa kuukausitason divergenssi v. 2018-2021 huipuista. Hyvä arvaus on, että S&P 500 tippuu 3300-3400 tasolle seuraavan puolen vuoden aikana.

bossi
bossi
Vastaa  Nimetön
24.01.2022 23:15

Mitä tällä hetkellä tapahtuu amerikassa kun siellä ei tapahdu niin isoa droppia pörssissä?


olli boy
olli boy
Vastaa  Nimetön
20.06.2022 19:24

Kerro kerro raami AINA milloin hinta on alimmillaan, sen kuin tietäisi ei olisi ongelmia. Mutta tätä viisautta saa aina kuulla tee se itse arvostelioitten suusta.

Nimetön
Nimetön
25.02.2020 20:18

Ilman muuta näin jos sijoitushorisontti on pitkä! Mutta entä jos sattuukin tarvitsemaan rahat osakkeistaan 2-5 vuoden sisään? Silloin asia ei ole ihan noin helppo!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.02.2020 07:05

Ois kannattanut “sijoittaa”rahat ruletti pöytään.

Nimetön
Nimetön
27.05.2018 23:07

Tai sitten omaa vaan tarpeeksi maalaisjärkeä ymmärtääkseen ajoissa milloin kupla alkaa olla kypsä ja myy vielä kun on törkeän hintaista. Vaikka myisi hiukan liian aikaisinkin niin seuraava iso dippi tulee olemaan sellainen ettei todellakaan kaduta.

Nimetön
Nimetön
06.02.2018 22:51

Kurssilaskussa voi yrittää myydä rajusti tappiollisia sijoituksia ja ostaa huomenna takaisin halvemmalla. Parhaassa tapauksessa oma shorttisi onnistuu voitollisena ja huonoimmassa tapauksessa verotuksessa saatava kompensaatio tekee tästä itsessään täysin järjettömästä toiminnasta kannattavaa epäonnistuessaankin. Mutta kuten jo Benjamin Graham sanoo klassikossaan, ei setä Samulin toimien järkevyyttä sen enempää kannata miettiä.

Reality Check
Reality Check
Vastaa  Nimetön
24.01.2022 16:41

Kurssilaskuissa voi yrittää päästä Nordnetin sivuille joko ostamaan tai myymään. Ehkä pääset, ehkä et.

-Vanha sijoittajien sananlasku-

Nimetön
Nimetön
06.02.2018 17:04

5. Rasvatkaa köysi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.04.2020 20:32

Piippo on suureksi avuksi tuossa köyden osalta, löytyykö atrialta tai hk:lta rasvaa?

Muovipussi
Muovipussi
Vastaa  Nimetön
24.01.2022 16:56

Ainakin Piippo ja HK löytyvät molemmat Outokummusta, ei kun kyselemään.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.06.2022 21:59

Raisiolta löytyy terveysmargariinia, nyt reilussa alennusmyynnissä.