Siirry pääsisältöön

Pari sanaa listautumisista

Helsingin pörssin listautumismarkkina elää parhaillaan huimaa nousukautta, ainakin 2010-luvun perspektiivissä listautumisten määrällä mitattuna. Kannattaako listautumisiin lähtökohtaisesti osallistua?

Viime vuonna moni pörssilistautuja sai lentävän lähdön. Esimerkiksi Suomen Hoivatilojen osake kohosi kuukaudessa noin 70 prosenttia ja Lehto Group nousi yhden kesän aikana yli 50 prosenttia. Historia ei tietenkään ole tae tulevasta ja näissäkin kohteissa pääoman pysyvä menetys on yhä riski, mutta silti moni on näihin päiviin asti innostunut varsinkin uusista yhtiöistä, joita on tulvinut tänäkin vuonna markkinoille.

Valitettavasti varmaa äkkirikastumista ei ole tarjolla tälläkään kierroksella. Matemaattisen tarkastelun valossa listautumisanteihin ei kannata osallistua, ainakaan keskimäärin.

Alihinnoitelluissa eli ostajan kannalta kiinnostavissa anneissa sijoittaja saa merkittyä haluamaansa osakemäärää pienemmän osuuden yhtiöstä. Näin tapahtuu, koska anti ylimerkitään suursijoittajien haistaessa alihinnan.

Sen sijaan ylihintaisissa eli ostajan kannalta hintavissa anneissa sijoittaja saa merkittyä koko haluamansa osuuden yhtiöstä. Vastaavalla logiikalla näin tapahtuu, koska ammattilaisten kiinnostus jää vaisuksi.

Osallistumalla järjestelmällisesti listautumisiin sijoittaja saa siis sekä edullisia että kalliita osakkeita. Valitettavasti salkun painotus vinoutuu euroissa tarkastellen kohtalokkaaseen suuntaan, vaikka mukaan mahtunee myös moninkertaistuj(i)a. Toisin sanoen sijoittaja laittaa euroissa kiinni suuremman summan kalliisiin anteihin ja saa euroissa mitattuna vähemmän osakkeita suuren kysynnän saavuttaneista huokeista anneista.

Suuromistajat ehtivät kokea melko pitkän kuivan kauden vuosien 2008–2009 finanssikriisin jälkeen. Vihdoin viime vuosien aikana nollakorot ovat puskeneet useasta suunnasta pääomaa osakemarkkinoille. Pääomistajat hyötyvät nyt siitä, että kypsymättömämmätkin liike-ideat käyvät kaupan. Hintatasokin on myyjän kannalta otollinen: Yhdysvalloissa pörssi-indeksi piirtää miltei päivittäin uusia ennätyslukemia.

Suomessa pörssin nykyinen listautumisbuumi ei näytä rakenteelliselta vaan suhdanneluontoiselta. Kun myyjän kannalta suotuisat markkinaolosuhteet kaikkoavat, jarruttaa pörssilistan orastavaa kasvua todennäköisesti osinkoverotus. Siinä on yhä huomattava ero listaamattomien ja listattujen yhtiöiden välillä.

Kärjistäen systeemimme ei kannusta hakemaan pörssistä kasvua, vaan pikavoittoa. Yleisesti anneissa on liian harvoin tai liian vähän tarjolla yhtiön uusia osakkeita. Pörssin kynnysmatolla myydään pitkälti yhtiön vanhan pääomistajan omistamia osakkeita. Onnellisempaa olisi, jos antirahat menisivät enimmäkseen liiketoiminnan kasvuun ja investointeihin. Tällöin myös vanhat pääomistajat jäisivät kantamaan samaa riskiä, jota välillisesti uusille sijoittajille markkinoivat.

Jos anti perustuu vanhan pääomistajan suuriin osakemyynteihin, ei hänellä lähtökohtaisesti pitäisi olla suurtakaan intressiä tarjota osakkeitaan tietoisesti alihintaan annissa. Harvoin pääomasijoittajan tehtäviin kuuluu hyväntekeväisyys. Tietenkin myös suuromistaja voi yksittäistapauksissa olla väärässä tulevaisuudesta ja omistamansa yhtiön oikeasta arvosta, mutta sellainen ajatus, että anteihin kannattaisi lähtökohtaisesti osallistua, ei ole sokean uskon väärti.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Laatuguru-uutuuskirja esittelee laatuyhtiöstrategian kantavat periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

TILAA LAATUGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Laatuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana neljän sijoituskirjan pakettia, joka sisältää signeerauksen tai omistuskirjoituksen. 

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Teksti ei ota kantaa yksittäisiin listautujiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo by _Hadock_ on Foter.com / CC BY-NC-ND

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit