Siirry pääsisältöön

Osinkokone.com haalii osinkoja kahdessa kategoriassa

Osinkokone.com-blogia kirjoittaa vuonna 1980 syntynyt, IT-alalla työskentelevä perheenisä. Hän on oppinut sijoittamisen alkuvaiheen virheistään ja sijoittaa nykyään tarkan sijoitusstrategian mukaisesti.

Kerro sijoittamisesi alkuvaiheista!

Olen harrastanut sijoittamista kymmenisen vuotta. Mielenkiinto sijoittamiseen lähti oikeastaan siitä, että palkkatöiden ansiosta oli opiskeluvaiheen jälkeen enemmän rahaa käytettävissä. Talousasiat ovat sinänsä kiinnostaneet aina, joten aika nopeasti löysin esim. keskustelufoorumien kautta keskustelua osakkeista ja muista sijoitusinstrumenteista.

Koin osakkeisiin suoraan sijoittamisen itselleni kiinnostavammaksi tavaksi sijoittaa heti alkumetreillä. Tein vain sen virheen, että kohdistin mielenkiintoni ensimmäisenä eniten “huulilla” pyörivien osakkeiden pariin ns. tuulipuku kahisten. Olen siis itsekin kokenut esim. Nokian laskuvuodet ja niistä pääsin maksamaan oppirahoja jossain määrin.

Lisäksi keskityin ehkä turhan pitkään pelkästään Suomen osakemarkkinoihin – “matkailu” avartaa myös sijoittamisessa ja muidenkin maiden pörssien sijoituskohteisiin kannattaa ehdottomasti tutustua. Erilaiset kokemukset, niin positiiviset kuin negatiiviset, auttavat hahmottamaan itselle sopivimman sijoitusstrategian.

Osinkokone.comin Shareville-salkkujen kehitys:


Lue lisää Shareville-widgeteistä

Millainen on sijoitusstrategiasi?

Pääsijoitusstrategiani muodostuu osinkosijoittamisesta. Olen laatinut 15–20 vuoden suunnitelman, jossa osinkosijoittaminen on jaettu kahteen kategoriaan:

  • pienempiriskisiin OsinkoAatelisiin eli pitkän matkan osinkovirtansa nostajiin sekä
  • riskipitoisempiin KorkeaOsinko-kohteisiin, joiden osinkoprosentit voivat ylittää jopa 20 % rajan. Sijoitusteni pääpaino on Pohjois-Amerikan ja Pohjoismaiden pörsseissä. Sijoitan osingot aina uudelleen.

OsinkoAateliset ovat yhtiöitä, joiden tulee täyttää seuraavat asettamani kriteerit:

1. Pörssiin listatun yrityksen tulee olla kasvattanut osinkovirtaansa vähintään viimeiset 10 kalenterivuotta.

2. Kyseisen yrityksen osinkovirta tulee olla kasvanut vuosittain keskimäärin vähintään 8 % viimeiset 10 kalenterivuotta.

3. Yrityksen osakkeen osinkoprosentti on tarkasteluvaiheessa vähintään 2 %.

KorkeaOsinko-sijoituskohteet ovat puolestaan osakkeita ja muita sijoitusinstrumentteja (mm. ETF, ETN) joissa osinkoprosentti liikkuu lähtökohtaisesti yli 10 %, jopa 20 % tason. Kyseisillä kohteilla on yleensä enemmän riskikerrointa, joita avaan artikkeleissani tarkemmin. Kohteiden valinnassa painaa ison osinkoprosentin ohella riskianalyysi siitä, miten kestävää ison osinkoprosentin jakaminen voi ajallisesti olla.

Yksi suuri mielenkiinnon kohteeni ovat olleet REIT-yhtiöt, joista olen kirjoittanut laajemman yleisartikkelinkin. Olen pyrkinyt avaamaan myös muita osinkosijoittajan kannalta kiinnostavia kohteita tutummaksi laajemmalle yleisölle, esimerkkinä MLP-yritykset. Varsinkin Yhdysvaltain suunnalta erilaisia vastaavia löytyy muitakin ja tulen niitä käymään läpi lisää jatkossakin.

Pidemmällä aikavälillä sijoitukseni painopiste tulee siirtymään KorkeaOsinko-kohteista OsinkoAatelisiin riskikertoimen pienentämiseksi.

Koska maantieteellinen painopisteeni kohdistuu Pohjois-Amerikan markkinoille, jakavat valitsemani sijoituskohteet lähtökohtaisesti osinkoa kvartaaleittain tai kuukausittain. Näin ollen monelle tuttu Suomen osinkokevät on itse asiassa minulle aika eksoottinen asia. Palataan ehkä jälleen Nokian aikoihin omalla sijoitusurallani.

Sijoitusstrategiani avulla pyrin pääsemään tarpeeksi suurten kuukausittaisten osinkotulojen turvin normaalia eläkeikää aiemmin taloudellisesti vapaaksi. Se ei välttämättä tarkoita, että jäisin normaalia aiemmin eläkkeelle – mutta toisaalta se voi mahdollistaa sen.

Osinkokone.comin Shareville-salkkujen sisältö:


Lue lisää Shareville-widgeteistä

Miten sijoittaminen on vaikuttanut elämääsi?

Sijoittaminen on opettanut harrastuksena luomaan ja määrittämään omat strategiat, joita on valmis noudattamaan – mutta myös hiomaan niitä tarvittaessa. Olen oppinut myös tekemään paremmin taustatutkimusta yhtiöistä joihin sijoittaa, olethan yksi sijoituskohteesi omistajista.

Toisinaan intohimoinen harrastus voi viedä turhankin paljon osuutta vapaa-ajasta, tästä kuitenkin perheellinen saa tarvittaessa “palautumiskäskyn todellisuuteen” ennätysnopeasti. Harrastuksena sijoittaminen on kuitenkin erittäin suositeltavaa, kaikin puolin. Mahdollinen taloudellisen tilanteensa parantaminen erottaa myös sen pitkälti muista harrastuksista.

Minkä neuvon antaisit muille sijoittajille?

Tutki ja tutustu sijoituskohteisiin ennakkoon, lue alan kirjallisuutta, sijoitusblogeja ja sijoitusfoorumeita saadaksesi ideoita ja tietoa, verkostoidu kokeneempien sijoittajien kanssa. Pääasia on, että tartut toimeen!

Sijoittaminen ei ole mystistä pienten eliittipiirien salatiedettä, vaan tietoa ON saatavilla ja harrastaessasi opit koko ajan lisää. Laadi oma strategiasi ja pyri noudattamaan sitä – strategian tarkentaminen matkan varrella on sallittua.

Lue Osinkokone.com-blogia täällä.

Osinkokone.comia ja yli 120 000 muuta sijoittajaa voit seurata Nordnetin sosiaalisessa sijoitusverkostossa Sharevillessä.

Lue myös muut sijoittajatarinat:

Katso kevään parhaat osingonmaksajat täältä!

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit