Siirry pääsisältöön

Osakkeita ja makaronilaatikkoa – sijoittaminen osana kokonaisvaltaista hyvinvoivaa elämäntapaa

Shoppailusta voi tulla krapula ja morkkis samalla lailla kuin kokonaisen suklaalevyn tai viinipullon tuhoamisesta sohvan nurkassa. Onnistuneesta sijoituksesta tai säästötavoitteeseen pääsemisestä voi saada samanlaiset euforian tunteet kuin kymmenen kilometrin lenkistä. Taloudellisella elämäntavalla on paljon yhteneväisyyksiä yleisen terveellisen elämäntavan noudattamisen kanssa. Miksei henkilökohtaista taloudenhallintaa siis käsiteltäisi osana laajempaa kokonaisvaltaista hyvinvoivaa elämäntapaa.

Säästämisen ja sijoittamisen tiedetään yleisesti olevan henkilökohtaiselle taloudelle kannattavaa toimintaa. Miksi sen aloittaminen tuntuu monelle silti vaivalloiselta vaikka konkreettiset askeleet aloittamiseksi ovat helppoja ja nopea toteuttaa? Samalla lailla harva tuskin epäilee, ettei liikunta olisi hyväksi itse kullekin. Silti se kaikkein isoin kynnys löytyy omasta eteisestä eikä tiedon tai taidon puutteesta. Apua ja kannustusta aloittamiseen löytyy enemmän kuin koskaan, mutta onko kokonaisvaltaisen hyvinvoivan elämäntavan noudattamisen suosio huipussaan. Asiakastieto tiedotti taannoin maksuhäiriömerkintöjen saavuttaneen uuden ennätyksen, joten kyseisellä mittarilla mitattuna petrattavaa löytyisi.

Vaikka nykyään suositut life coaching neuvot voivat monelle tuntua hattaralta, imelältä ilman sen kummempaa sisältöä, voi niiden opeista olla ennakkoluulottomalle hyvinvoinnin etsijälle hyötyä. Itse palaan oman elämän ahdistuksessa usein prismaharjoitukseen, jossa elämää tarkastellaan eri osa-alueiden kautta ja tarkoituksena on löytää tasapaino kaikkein alueiden välille. Miltä näyttää oma ura tällä hetkellä, entä läheiset ihmissuhteet? Ovatko raha-asiat ja omasta terveydestä huolehtiminen tasapainossa? Kun elämää katsoo kokonaisuutena, eikä zoomaa pelkästään yksittäisiin teemoihin, pystyy ymmärtämään kohtuuden ja tasapainon merkityksen. Hyvin kulkeneilla raha-asioilla ja uralla ei välttämättä pitkälle pötki jos samaan aikaan oma terveys ja läheiset ihmissuhteet ovat pakkasella.

Saan usein viestejä liittyen sijoittamisen aloittamiseen jo valmiiksi stressaantuneilta ruuhkavuosien taklaajilta. Sijoittamisen aloittaminen koetaan suureksi kynnykseksi, jossa pitää opiskella vähintäänkin erilaisten johdannaismarkkinoiden alkeet ja vertailla loputon lista erilaisia sijoitusinstrumentteja. Yksinkertaiset sijoitustavat koetaan epäilyttäviksi, sillä sijoittamisenhan kuuluu olla yhtä monimutkaista ja vaikeasti ymmärrettävää kuin superfoodeilla ja lisäravinteilla kikkailu makaronilaatikon sijasta. Neuvo aloittaa automaattinen kuukausisäästämisen ja -sijoittamisen on kuin kehottaisi ulkoilemaan enemmän ja syömään lisää salaattia. Tylsää mutta tehokasta. Yksinkertaisistakin asioista saadaan tänä päivänä monimutkaista eikä helpot vinkit ole tarpeeksi seksikkäitä luodakseen innostumista. Toivottavasti onnistun Säästöistä Unelmiksi -blogissani omalla esimerkilläni innostamaan ja näyttämään, että sijoittamisen ei tarvitse olla monimutkaista ja vaikeaa. Oma taloudenhoito on yksi osa, joka tukee kaikkia muita elämän osa-alueita. Itselläni hyvä taloudenhoito on mahdollistanut esimerkiksi unelmien toteuttamisen maailmanympärimatkan ja uuden uran merkeissä.

Aurinkoista ja hyvinvoivaa kevättä!

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit