Osakkeet eivät olekaan parhaiten tuottava omaisuusluokka

Osakesijoittamista on yleisesti pidetty parhaana pitkän aikavälin sijoitusmuotona johtuen sen tarjoamista korkeista tuottoprosenteista. Osakkeiden arvo on historiallisesti vaihdellut voimakkaasti ja muita omaisuusluokkia korkeampi tuotto perustuu juuri tähän – osakkeiden riskipreemio on osakesijoittajalle maksettava riskilisä arvon heilunnasta ja tulevaisuuden tuottojen epävarmuudesta.

Korot ovat tuottaneet osakkeita paremmin vuoden 1982 jälkeen

Uusi tutkimus kertoo kuitenkin jotain osakesijoittajaa mahdollisesti järkyttävää. Californian yliopiston professori Edward McQuarrie vertaili amerikkalaisten osakkeiden ja korkosijotusten tuottoja yli 200 vuoden ajalta ja näytti toteen, että osakkeiden ja korkojen tuotot olivat tuona aikana likimain yhtä suuret. Itse asiassa vuoden 1982 jälkeen korkosijoitukset ovat tuottaneet hieman osakesijoituksia paremmin. Molempien inflaatiokorjattu tuotto on yli 7 prosenttia.

Korkosijoituksista tasaisempaa tuottoa, pienemmällä riskillä

Korkosijoitukset ovat historiallisesti tarjonneet osakesijoituksia turvallisempaa ja ennustettavampaa tuottoa. Niiden arvo ei siis heilu yhtä paljon kuin osakesijoituksissa.

Rahoituksessa sijoitusten suorituskykyä mitataan usein Sharpen mittarilla (Sharpen luku), joka kertoo kuinka paljon tuottoa on onnistuttu saavuttamaan kutakin riskiyksikköä kohtaan. Se kertoo siis tuoton määrästä suhteessa otettuun riskiin. Mitä korkeampi Sharpen luku, sitä enemmän tuottoa on onnistuttu tekemään suhteessa otettuun riskiin.

Tuotto/riski-suhteeltaan korot ovat osakkeita parempi sijoitus. Viimeisen vuoden ajalta osakkeiden Sharpen luku on 0,6 ja korkojen 2,26. Toteutuneen datan perusteella korkosijoitukset siis tuottivat 3,75 kertaa paremmin otettuun riskiin nähden. Myös historiallinen data osoittaa korkosijoitusten olevan huomattavasti parempi omaisuusluokka tuotto/riski-suhteeltaan.

Nordnet Smart -salkut on kehitetty hyödyntämään eri omaisuusluokkien korkeat tuotot

Nordnet Smart -salkut painottavat edellä mainituista syistä korkosijoituksia. Kaikissa Smart-salkuissa (Smart 5, Smart 10 ja Smart 15) yli 50 % sijoitusten (nimellisestä) arvosta on allokoitu korkosijoituksiin. Loppu on jaettu osakkeisiin, kiinteistöihin, hyödykkeisiin ja faktorisijoituksiin.

Kun tarkastellaan eri omaisuusluokkien tuottoja viimeisen vuoden ajalta nähdään, että parasta tuottoa ovat tarjonneet pörssilistatut kiinteistöyhtiöt (24,8 %), ns. REIT-yhtiöt. Toiseksi paras tuotto on saatu korkosijoituksista (8,5 %). Osakkeet tulevat tuottovertailussa vasta kolmantena (7,2 %). Globaaleilla osakemarkkinoilla on siis saatu nauttia tuotoista, vaikka Helsingin pörssi onkin tarkasteluaikana tuottanut heikommin. Hyödykkeet ja faktorisijoitukset ovat laskeneet viimeisen vuoden aikana, vaikka nekin ovat tarjonneet sijoittajalle historiallisesti hyvää tuottoa ja hajautusta salkkuun.

Hajautus omaisuusluokkien välillä kannattaa

Nordnet Smart -salkuissa suurimmat omaisuusluokat ovat korot ja osakkeet. Näillä omaisuusluokilla on historiallisesti matala korrelaatio, eli ne eivät seuraa toistensa liikkeitä. Itse asiassa usein kun osakkeet laskevat, korkosijotusten arvo nousee. Tämä auttaa tasapainottamaan Smart-salkkujen tuottoja. Muut omaisuusluokat on otettu mukaan Smart-salkkuihin tavoitteena entisestään vähentää sijoitusten heiluntaa.

Moni sijoittaja on hajauttanut osakesalkkunsa hyvin, mutta hajautuksen hyödyt näkyvät täysimääräisesti vasta silloin, kun mukaan otetaan hajautus eri omaisuusluokkien välillä. Se vähentää tehokkaasti oman sijoitussalkun arvon heiluntaa. Tämä voidaan todeta alla olevasta taulukosta, kun verrataan Smart-salkkujen suurinta toteutunutta arvonlaskua yksittäisten omaisuusluokkien arvonlaskuun. Suurin arvonlasku kuvaa yhtäjaksoista arvonlaskua viimeisen vuoden aikana.

Nordnet Smart -salkut ovat tuottaneet 6,95–13,71 % alle vuodessa

22.10.2018–1.10.2019TuottoToteutunut volatiliteettiSharpen lukuSuurin arvonlasku
Smart 56,95 %4,83 %1,53-2,43 %
Smart 1010,16 %8,34 %1,3-3,87 %
Smart 1513,71 %11,98 %1,22-6,20 %
Korot8,52 %4,01 %2,26-1,79 %
Osakkeet7,17 %12,64 %0,6-16,83 %
Kiinteistöt (REIT)24,80%12,62 %2,1-12,90 %
Hyödykkeet-7,2313,32 %-0,57-11,58 %

Toteutuneet tuotot Nordnet Smart -salkkujen perustamisesta lähtien, 22.10.2018–1.10.2019.

Vivulla entistä parempia tuottoja

Suursijoittajat, kuten Warren Buffett, käyttävät velkavipua tuottojen parantamiseen ja indeksin voittamiseen. Hyvin tasapainotetun ja itsessään matalariskisen salkun tuotto-odotusta voidaan lisätä tällä tavoin, nostamalla riski- ja tuottotavoitetta halutulle tasolle.

Smart-salkkujen toteutunut volatiliteetti (arvon heilunta) on yksittäisiä omaisuusluokkia alhaisempi, vaikka Smart-salkuissa hyödynnetään vipuvaikutusta. Vipuvaikutuksen hyödyntäminen on yksi syistä, minkä vuoksi Smart-salkut tarjoavat pitkällä aikavälillä perinteisiä rahastoja ja indeksisijoittamista korkeampia tuottoja.

Sijoita smartimmin – näin pääset alkuun

Hyödynnä eri omaisuusluokkien tarjoama hajautushyöty ja ota tavoitteeksi perinteisiä rahastoja ja indeksejä korkeammat tuotot! Smart-salkkujen digitaalinen neuvontapalvelu auttaa sinua valitsemaan juuri sinulle parhaiten sopivan salkun kolmesta vaihtoehdosta. Tee neuvonta, minkä jälkeen voit tehdä kertasijoituksen tai aloittaa kuukausisäästämisen Smart-salkkuihin.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit