Siirry pääsisältöön

Se den optimala portföljen – exempel på riskspridning

Riskspridning eller diversifiering är kanske den enda gratislunchen på börsen, men se till att nyttja den rätt. Här kommer några synpunkter om den optimala portföljen. Många nya investerare har gjort entré på börsen de senaste åren. Vanligtvis börjar man med att köpa ett bolag eller två för att testa sitt nyfunna intresse. Men du behöver inte stanna upp här, utan du kan fortsätta att plocka olika aktier från flera olika bolag till din portfölj. Det är lockande att stanna upp vid en handfull aktier, framförallt om dessa har gått väldigt bra den senaste tiden.

Fler aktier minskar risken

Genom att ha flera olika aktier i portföljen minskar du exponeringen och därmed din risk. I grafen nedan ser du hur din riskexponering faller i takt med antal aktier som finns i portföljen.

Har du ett bolag i portföljen så har du 100 % exponering mot det bolagets aktier. Har du däremot en portfölj av 5 olika bolag, och du har stoppat lika mycket pengar i varje bolag, så är exponeringen nere på 20 % per bolag. Med andra ord är det helt okej att ett bolags aktier går dåligt, förhoppningsvis väger då de andra aktierna upp din totala avkastning. Effekten avtar när du börjar komma upp i 15 till 20 olika bolag. Att ha 15 bolag i portföljen ger en exponering på 7 % per bolag. En portfölj med 20 olika bolag ger exponering på 5 % per bolag och så vidare. En rimlig siffra blir därför att ha åtminstone 15 olika aktier i portföljen. Det är inte en helig siffra och det är okej att vara en specialist som bara har 6-7 olika aktier, samtidigt som det är okej att vara en generalist med 60-70 olika aktier. Poängen är att du gör rätt i att ha fler än bara en eller två aktier i portföljen. Det är för dålig riskspridning. Det finns en anledning till att vanliga aktiefonder måste ha minst 16 olika aktier.

Ombalansering för riskspridningens skull

Ovanstående resonemang utgår från att du har fördelat pengarna lika i de olika aktier du plockat till portföljen. Det kan förvisso gå när du köper in dig, men efter ett tag när alla aktier har utvecklats på börsen, några kanske har gått bra och några kanske har utvecklats negativt, så kommer viktningen vara annorlunda än från start. Att årligen vikta om portföljen för att återställa balansen som du utgick ifrån från början kan vara en idé. Fördelen är att du ger lika mycket utrymme för alla dina aktier i portföljen. Om du på förhand vet att du vill exponera dig mer mot något företag så kan det vara anledning att avvika från att ombalansera. Men tänk på att om du låter en eller två aktier utgöra en betydande storlek av din portfölj, då har du en ganska låg riskspridning i portföljen. I praktiken är det nästan som att du bara äger några få olika företag.

Sprid risken på olika marknader

Lika viktigt som det är att ha en mängd aktier, är det också att sprida riskerna mellan olika marknader. Både under en global tillväxt och en global kris så reagerar länders ekonomi olika. Om du till exempel enbart har finska aktier är du helt beroende av Finlands ekonomiska utveckling, och kan därmed gå miste om potentiell tillväxt som sker i andra länder. Dessutom finns inte alla typer av företag på den inhemska börsen. Det är svårt att hitta en sökmotor likt Google, en streaming-gigant likt Netflix eller världens starkaste varumärke likt Apple.

Riskspridning genom olika branscher

Att inte äga alla aktier inom en viss bransch är ytterligare en viktig del i att få en bra riskspridning. På samma sätt som att olika marknader reagerar olika vid global tillväxt och nedgång, drabbas branscher olika. Till exempel innebar Finanskrisen 2009 att banker och fastighetsmarknaden tog mycket stryk, och Coronakrisen 2019-2020 att rese- och turistnäringen drabbades väldigt hårt.

Se din riskspridning

Vill du se hur väl du har spridit risken i din portfölj? Gå in på fliken Portföljrapport i inloggat läge.

Se även: 5 tips för att ta ditt sparande till nästa nivå och aktieinspiration.

Det som presenteras här är inte och ska inte tolkas som en uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper. Investeraren ska basera sina investeringsbeslut på sin egen uppskattning och ta i beaktande sina egna målsättningar och ekonomiska situation. Det finns alltid risker förknippade med investering och finansiella instrument. Innan man börjar handla bör investeraren förstå riskerna förknippade med handeln och produktens villkor.Observera att historisk och simulerad avkastning inte garanterar framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan stiga och sjunka. Det finns en risk att du inte får tillbaka det investerade kapitalet.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki