Siirry pääsisältöön

Nimitä lapsellesi talouskummi

Olen erittäin kiitollinen, että vanhempani ja isovanhempani ymmärsivät laittaa minulle rahaa myös sijoituksiin kun olin pieni. Vaikka summista puhuttaessa ei päästä vielä kultapossukerhoon tai kultalusikkaa kaivamaan takalistosta oli teolla merkittävä seuraus. Ymmärsin jo nuorena säästämisen ja sijoittamisen tärkeyden kun konkreettisesti näin, miten korkoa korolle oli toiminut kymmenen-viidentoista vuoden ajan.

Paras asia, mitä lapsellesi voit antaa, on talouskoulutus. Perinteisten kummien suosion laskiessa voisivat vanhemmat miettiä vaihtoehtoisia kummipestejä lapselle. Seikkailukummi olisi se, jolla olisi aina jännittävimmät jutut, parhaimmat elämyssynttärilahjat ja kannustus toteuttamaan hurjimpiakin unelmia. Luontokummi veisi metsäretkille ja opettaisi ympäristön tärkeyden. Talouskummi voisi kummilusikoiden, synttäri- ja joululahjalelujen sijaan tehdä pieniä sijoituksia vanhempien suostumuksella ja lapsen kasvaessa käydä läpi talouteen liittyviä perusasioita. Toki vanhemmat usein jo luonnollisesti opettavat rahan arvon ja säästämisen tärkeyden, mutta sijoittamiseen ja muihin talouskasvatuksen perusoppeihin voisi hakea tukea myös talouskummilta. Sanotaanhan usein, että lapsen kasvattamiseen tarvitaan pieni kylä. Talouskummi toimisi kylän pankkiirina ja konkreettisilla esimerkeillä pienistä sijoituksista näyttäisi esimerkiksi korkoa korolle efektin merkityksen.

Olen monesti kuullut, että vanhemmat eivät halua antaa lapsilleen mitään starttirahaa, jotta nuoret ymmärtäisivät rahan arvon ja siihen vaadittavan työn määrän. Mitään ei saisi antaa ilmaiseksi ja eikä kultalusikoilla haluta tarjoilla. Valitettavasti tällainen, mielestäni kovin suomalainen ajattelutapa hidastaa vaurastumistamme. Summilla ei ole niinkään merkitystä vaan esimerkillä ja ajattelutavalla. Jo pienikin säästösumma kasvaa mukavasti parissakymmenessä vuodessa. Olisin itse kaivannut säästöjen lisäksi myös ohjeistusta, jotta kaikkea ei olisi tarvinnut oppia kantapään kautta. Onneksi, vaikka olinkin nuori ja innokas reissaaja jo silloin, minulle ei olisi tullut mieleenkään laittaa sijoituksia nuoruuden villityksiin vaan koin vastuuta niiden hyvästä hoitamisesta.

Lapselle säästäminen on nykyään helpompaa kuin koskaan nollakuluisten indeksirahastojen kautta, esimerkkinä Nordnetin Superrahastot. Kummin ei tarvitse tehdä osakepoimintaa tai maksaa suuria merkintäpalkkioita, jolloin pienilläkin summilla voi saada suuren säästöpotin aikaiseksi. Jäljelle jää vain vastuu koulutuksesta, ettei säästöt hupene esimerkiksi pelkkiin opiskelurientoihin. Se onkin sitten haasteellisempi osuus.

Lisää mietteitäni säästämisestä ja sijoittamisesta voi lukea blogistani Säästöistä unelmiksi.

Kuva: Jukka Saarikorpi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
20.11.2017 09:35

Tässä kuten Paasin vastaavissa unohdetaan se lapselle säästämisen karu puoli. 1) Ensinnäkin kuten on aiemmin todettu niin tietynlaisista sijoituksista joudut asioimaan maistraatin marakattien kanssa että noudatathan lapsen etua nyt kun teit sijoituksen ihan ulkomaille. Siitä vaan hauskaa pitämään kun elät oman elämäsi Monty Python-sketsiä byrokraattien kanssa. 2) Lapsestasi ei aina tule mitä haaveilet. Osalle tulee päihdeongelmia, osalle neuropsykiatrisia ongelmia, osalle tulee psykoosisairauksia, osa on nuorena täysin hukassa muuten vaan ja rahasi eivät sitten kuitenkaan välttämättä palvele tarkoitustaan vaan luovat vain lisää ongelmia. 3) Toivo aina että lapsesi ei joudu valtioavustusten kannalta mustalle listalle omaisuutensa takia. Haluatko toimeentulotukea kun tarvitset kalliita… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.11.2017 14:16

Olet aivan oikeassa, että kuviot voi mennä pieleen. En kuitenkaan ymmärrä miksi sen pitäisi olla peruste sille ettei lapsilleen voisi säästää? Mielestäni vähän sama kuin ettei kannata ylipäätään yrittää mitään, koska voit epäonnistua. Mutta kukin tavallaan.

Ennen toimeentulotuen (vihoviimeinen tuen muoto) saamista on tosiaan ‘poltettava’ kaikki omat varat. Työttömyysturvan, eli ansiopäivärahan, peruspäivärahan ja työmarkkinatuen saamista säästöt eivät estä. Lisää aiheesta täältä: “Voiko työtön säästää” https://goo.gl/qidqJa

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.11.2017 13:04

Tyypillistä pankkimiehen puhetta, jossa riskeistä ei koskaan haluta puhua etukäteen. Oma haaveeni on että seuraavan finanssikriisin aikana pankkeja ei enää pelasteta ja asiakkaat alkaisivat vaatia sen jälkeen että pankkeja johdetaan kuin lentoyhtiöitä eikä kuten käytettyjen autojen kauppaa. Säästämisessä on aivan tarpeeksi riskejä ja ongelmia ilman ylimääräistä koukkausta toisen ihmisen nimiin. Erityisen iso lisäriski on kun puhutaan poliittisesta riskistä vuosikymmeniä eteenpäin.