Siirry pääsisältöön

Näin tilityypin valinta auttaa tuplaamaan sijoituksesi

Monet sijoittajat yrittävät vaurastua nopeasti – tehdään riskisijoituksia ja toivotaan ihmettä. Jos tämä ei kerrasta onnistu, on joko jatkettava yrittämistä tai vaihdettava lähestymistapaa. Vaihtoehtona on tylsempi, mutta varmempi vaihtoehto, eli tasainen sijoittaminen ja luottaminen korkoa korolle -ilmiöön. Toki pienellä osalla varallisuudesta voi edelleen toteuttaa ”Get rich or die trying” -strategiaa.

Korkoa korolle -ilmiön teho riippuu siitä, kuinka paljon tuottoa saa per vuosi ja kuinka monta vuotta voi antaa tuoton karttua. Sijoittaja voi parantaa vuotuisia tuottojaan joko kasvattamalla tuottoja tai pienentämällä kuluja. Tuottojen parantaminen on pitkä ja haastava tie, jossa yrität älyllä ja/tai tuurilla voittaa maailman kirkkaimpia aivoja. Tässäkin on todistetusti onnistuttu, mutta se vaatii jonkin verran työtä ja riskinottoa. Kulujen karsiminen on helpompaa. Kulujen rinnalla vuotuinen verohävikki heikentää karttumista merkittävästi. Artikkelin lopussa on muutamia havainnollistavia esimerkkejä.

Tuplaantuminen ja 72-sääntö

Hyvä esimerkki tuplaantumisesta on matematiikan tunneilta tuttu tarina shakin kehittäneen matemaatikon palkkapyynnöstä. Kuningas pyysi matemaatikkoa kehittämään pelin ja matemaatikko kehitti shakin. Matemaatikko pyysi palkkioksi kehitystyöstään shakkilaudan ensimmäiselle ruudulle yhden riisin jyvän, toiselle ruudulle kaksi jyvää, kolmannelle neljä ja niin edelleen. Kuningas hämmentyi vaatimattomasta pyynnöstä ja hyväksyi sen. Viimeisellä ruudulla on riisiä huomattavasti yli koko maapallon vuotuisen tuotannon.

Hajautetun osakesalkun reaalinen tuotto-odotus on jossain 7 %:n tienoilla. Yksinkertaisimmillaan tähän tuotto-odotukseen pääsee kiinni ostamalla hajautetun indeksirahastosalkun. Jos haluaa karkean arvion siitä, miten nopeasti 7 %:n vuotuinen tuotto tuplaa rahat, voi käyttää apuna 72-sääntöä. 72-sääntö on yksinkertainen laskukaava, jolla voit arvioida tuplaantumisvauhtia. Sääntö toimii näin:

72/vuotuinen tuottoprosentti = tuplaantumisaika vuosissa

Eli 7 %:n vuosituotolla tuplaantuminen tapahtuu noin kymmenessä vuodessa (72/7=10,29). Mielenkiintoiseksi lasku menee, jos vuotuinen tuotto nousee prosenttiyksiköllä. 8 %:n tuotolla varojen tuplaantumiseen menee enää 9 vuotta. Suurilla summilla yksikin tuplaus voi hyvin riittää tavoitteiden täyttämiseen, pienemmillä tarvitaan useampia.

Uskon, että tässä piilee osin syy siihen, että osakepoiminta on niin suosittua, vaikka kulutehokas indeksisijoittaminen on monelle ajatuksena tuttu. Pienikin lisä vuotuiseen tuotto-odotukseen vaikuttaa paljon lopputulokseen ja tästä syystä sijoittajat hyväksyvät osakepoimintaan liittyvän korkeamman riskin.

Sijoitusvakuutus mahdollistaa nopeamman tuplaantumisen lykkäämällä verojen maksua

Koulusta muistan, että selitys/keino muita sijoittajia paremman tuoton saamiseen on korkeampi riski. Sijoitusvakuutuksen tai osakesäästötilin kautta sijoittaessa on mahdollista parantaa vuotuista tuottoa pelkästään tilityypin ansiosta. Esimerkiksi, jos omistat arvo-osuustilillä suomalaista osaketta, jonka osinkotuotto on 4 %, maksat noin neljäsosan osinkotuotoistasi vuosittain verottajalle. Myyntivoittojen osalta hävikki on vähintään 30 %.

Tutustu eri tilityyppeihin:

Sijoitusvakuutuksen tuoma lisätuotto perustuu sen tarjoamaan mahdollisuuteen lykätä verojen maksua. Kun verot jäävät karttumaan korkoa korolle, tuplaantuvat sijoittajan varat nopeammin. Näin sekä sijoittaja että verottaja saavat enemmän tuottoja. Tässä äärimmäisyyksiin viety esimerkki verojen vaikutuksesta varallisuuden tuplaantumiseen:

Jos aloitat 1000 euron varallisuudella ja onnistut tuplaamaan rahasi joka vuosi, menee miljoonan euron raja rikki kymmenessä vuodessa. Jos laskelmaan ottaa mukaan verojen vaikutuksen normaalilla suomalaisella pääomaverotuksella (30/34 %), on kymmenentenä vuotena kasassa hieman alle 200000 euroa.

Alla muutamia graafeja, joissa on vertailtu arvo-osuustilin ja sijoitusvakuutuksen välisiä tuottoja eri tuotto-odotuksilla:

Laskelmat ovat yksinkertaistus todellisuudesta. Laskelmissa on huomioitu rajallinen määrä muuttujia. On mahdotonta sanoa, miten suuri tuotto tulee todellisuudessa olemaan. Esimerkkilaskelmien tuottoprosentti on vain oletus. Laskelmissa ei ole huomioitu kaikkia säästösummaan todellisuudessa vaikuttavia tekijöitä, kuten inflaatiota, valuuttakurssimuutoksia ja instrumentteihin liittyviä kuluja. Pidätämme oikeuden mahdollisiin virheellisiin laskelmiin.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan.Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Sijoitusvakuutuksen myöntää Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike. Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike myy sijoitusvakuutusta Nordnet Bank AB Suomen sivuliikkeen avulla.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
4 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Tonza
Tonza
04.07.2024 19:11

Miksi 30 % omistuksista realisoidaan vuosittain? Entäs hankintameno-olettaman mahdollinen hyöty laskelmassa #2? Missä OST vs sijoitusvakuutus -laskelma?

Tonza
Tonza
Vastaa  Joonas Kakko
07.07.2024 00:15

Kiitos kattavasta vastauksesta! Sijoitusvakuutus on kyllä hyvin kilpailukykyinen vaihtoehto, koska sen avulla voi tosiaan sijoittaa myös rahastoihin ja ETF:iin. Nähtävästi myös osakkeiden välityspalkkiot muihin markkinoihin ovat merkittävästi alhaisemmat, koska muiden markkinoiden välityspalkkiot ovat 8 euroa, kun OST:llä jenkkiosakkeiden välityspalkkio puolestaan 15 euroa huonoimmalla tasolla.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki