Lisäämme omistustamme Nokian Renkaissa

Lisäsimme eilen omistustamme Nokian Renkaissa 420 osakkeella kurssiin 25,76 euroa Nordnetin eksperttisalkussa. Nyt omistamme 770 yhtiön osaketta ja yhtiön osuus salkustamme on 12 prosenttia, mikä on samalla ylivoimaisesti suurin omistuksemme. Täydennysosto alentaa myös keskimääräistä hankintahintaamme, joka on 27,20 euroa osakkeelta. Kaupan pääasiallinen syy oli spekuloida Nokian Renkaiden osakkeen perjantain kurssimuutoksella, kun yhtiö julkaisee toisen osavuosikatsauksensa.

Kaupan riskitaso on erittäin korkea, koska oletamme, että kurssireaktio on suuri, mutta valitettavasti emme tiedä mihin suuntaan kurssi liikkuu. Ostomme tulee siten perjantaina näyttämään lyhyellä aikavälillä joko tyhmältä tai nerokkaalta. Olemme kuitenkin valmiit omistamaan nyt ostetut osakkeet kauemmin kuin vain muutaman päivän vaikka kurssi laskisi, edellyttäen että yhtiön pitkän aikavälin toimintaedellytykset pysyvät hyvinä.

Meidän käsityksemme mukaan osakemarkkinat ovat Nokian Renkaiden tapauksessa diskontanneet kuta kuinkin kaikki mahdolliset ja mahdottomat kielteiset odotukset. Tästä syystä odotamme, että kurssinousun todennäköisyys on suurempi kuin kurssilaskun, kunhan kaikki kielteiset odotukset eivät realisoidu. Jos kuitenkin kävisi näin, on yhtiöllä ollut harvinaisen huono onni.

Nokian Renkaat teki vuodenvaihteessa pyörein luvuin 100 miljoonan euron varauksen, koska verottaja on vaatinut jälkiveroja ja rangaistusmaksuja vuosilta 2007–2010. Yhtiö on tehnyt verovalituksen ja mielestämme yhtiöllä on hyvät mahdollisuudet voittaa riita. Korkein hallinto-oikeus päätti heinäkuussa, että verohallinnon tulkinta siirtohinnoittelusta on laiton. Tosin päätös ei koskenut Nokian Renkaita, mutta oikaisulautakunta ei voi olla huomioimatta päätöstä.

Yhtiön osakekohtainen osinko viime vuodelta oli 1,45 euroa. Mielestämme yhtiöllä on hyvät mahdollisuudet maksaa kuluvaltakin vuodelta vähintään sama osinko. Tämän päivän hankintahinnalla osinkotuotto olisi ennätykselliset 5,6 prosenttia, mikä on historiallisesti korkea Nokian Renkaille. Jos osinkotuotto pysyy tällä tasolla, omistamme mielellämme osakkeet kauemminkin, vaikka tavoite onkin tehdä pieni spekulatiivinen voitto.

Yhtiön suurin riskitekijä ovat Venäjän mahdolliset pakotteet sekä Venäjän yhä heikkenevä talous. Pidämme suurena etuna, ettei yhtiö toimi strategisesti tärkeällä alalla. Venäjän mahdolliset sanktiotkin on ilmeisesti tarkoitus tehdä niin, etteivät ne vaikuttaisi Venäjän kuluttajiin. Tästä syystä oletamme, etteivät muun muassa Nokian Renkaiden venäläiset työntekijät kärsi pakotteista. Viranomaiset voivat kyllä aiheuttaa paljon päänsärkyä yhtiölle, mutta lopulta emme usko yhtiön kannattavuuden kärsivän kovin pahasti.

Heikkenevä talous tulee painamaan renkaiden myyntiä Venäjällä. Moni asiakas valitsee halvemmat renkaat premiumtason renkaiden sijaan. Toisaalta yhtiön kannattavuus paranee ruplan heiketessä euroa vasten kun renkaita viedään länteen, koska suuri osa tuotantokustannuksista ovat ruplissa. Kannattavuuden paraneminen ei kuitenkaan korvaa myynnin vähenemistä Venäjällä.

Nokian Renkaiden puolivuosikatsaus julkaistaan perjantaina kello kahdeksan aamulla. Markkinoilla on muutama tunti aikaa perehtyä katsaukseen ennen kuin pörssi avautuu. Jos raportissa on jotain myönteistä, mikä saa kurssin nousemaan, odotamme, että kurssi hypähtää muutaman ensimmäisen minuutin aikana, jonka jälkeen kurssi laskee hieman huipusta. Tämä johtuisi siitä, että Nokian Renkaiden osake on ollut lyhyeksi myyjien suosiossa ja kun he sulkevat positioitaan aiheuttanee ylikysyntä tavallista hieman rajumman nousun.

Omistamme Nokian Renkaiden osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.08.2014 18:44

Kurssi nyt 23.54€. Lyhyellä tähtäimellä taisi mennä siis tyhmyyden puolelle. Pitkällä tähtäimellä jää nähtäväksi.

Nimetön
Nimetön
09.08.2014 20:31

Ei riitä pitkäjänteisyys näköjään experteilläkään, vaikka pitkä on kokemus. Blogi on kuitenkin hyvä ja itse tietää että pitkällä tähtäimellä tuotto-odotus on hyvä. Markkina on vain sellainen, että ylilyönnit on aina pahempia kuin odottaa. Parempi siis olla kärsivällinen vieläkin.

Nimetön
Nimetön
10.08.2014 14:49

Eikö koko jutun idea ollut juuri pitkäjänteisyys, jonka vuoksi noita ostettiin? Ei sitä kukaan pysty ennustamaan missä vaiheessa on pohjat.

Nimetön
Nimetön
11.08.2014 00:13

Yhtiön odotukset huonot tälle vuodelle. Eiköhän tuo 20 € puhkea vielä. Mikäpä tuota kurssia nyt lähitulevaisuudessa nostaisi, kun ei hyviä odotuksiakaan ole sitä nostattamassa.