Siirry pääsisältöön

Lineaarista vai ei?

Sijoittajamestari-kilpailu ei käynnistynyt ihan toivotulla tavalla, kun tekniset ongelmat värittivät alkua ja kilpailu jouduttiin aloittamaan alusta useampaan kertaan. No, toivottavasti ongelmat on nyt ratkaistu ja kisa pääsee jatkumaan ilman isompia hässäköitä.

Olen usein sanonut, että olen huono ennustamaan kursseja. Jotain sentään minäkin osaan ennustaa, nimittäin joidenkin johdannaisten hinnan eri kohde-etuuden tasoilla. Kaikkien johdannaisten kohdalla hinnan määrittely ei ole ihan yksinkertaista, mutta aloitetaan helpoimmasta. Minifutuurien arvo on erittäin helposti määriteltävissä: katsot liikkeeseenlaskijan (tai välittäjän) sivulta, mikä on minifutuurin rahoitustaso, sitten hinta on simppelisti erotus em. tasoon jaettuna kertoimella. Esim. DAX-minifutuureissa kerroin on yleensä 100, joten jos rahoitustaso on 8950, niin DAXin tasolla 9100, minifutuurin hinta on (9100-8950)/100 = 1,50. Tässä tapauksessa kyse siis long-tyyppisestä minifutuurista. Vielä yksinkertaisemmin: yksi DAXin piste vastaa yhtä senttiä minifutuurissa.

Seuraava kuva näyttää selkeästi, kuinka suoraviivaista minifutuurin hinnan muodostuminen on. Kuvassa on DAX-minifutuuri, jonka rahoitustaso on n. 8950 (tarkasti 8948,4) ja knock out –taso 9050. Sininen viiva on teoreettinen hinta ja punaiset pisteet aitoja hintatietoja (ostotaso) kullakin kohde-etuuden tasolla. Vaaka-akselissa kohde-etuuden (DAX) hinta ja pystyakselilla itse tuotteen hinta.

wgraph1

Kuvasta näkyy, kuinka tarkasti käytännön hinnoittelu seuraa teoreettista hintaa. Katkokset punaisessa johtuvat siitä, että yön aikana on tapahtunut isompi hintamuutos DAXissa.

Seuraavaksi suoraviivaisin olisi turbowarrantti, jonka knock out –taso on eri kuin strike, mutta sellaisia ei tällä hetkellä NGM:n listoilla ole, joten jätetään ne väliin. Periaate on kuitenkin muuten aivan sama kuin minifutuureissa, mutta turboilla on määritelty eräpäivä, jollaista ei minifutuureilla ole.

Katsotaan sitten turboja, joiden strike = knock out. Seuraavana kuva sellaisesta, joka saavutti knock out –tasonsa (9100) tiistaina 7.10.

wgraph2

Kohtuullisen suoraviivaisesti tämäkin sinistä viivaa seuraa, mutta nollaa lähestyttäessä hinta alkaa hieman ”haparoida”. Turbojen ja minifutuurien kohdalla on usein puhuttu ns. delta 1 –tuotteista, jolla tarkoitetaan sitä, että hintakäyrä suhteessa kohde-etuuteen on lineaarinen (toisin kuin tavallisilla warranteilla). Nämä turbot, joilla strike ja knock out ovat samoja, eivät tarkkaan ottaen ole aidosti lineaarisia tuotteita, vaan lähellä toteutushintaa (strike) käytetään monimutkaisempia kaavoja, joista minä en vielä ole saanut selvää. Volatiliteetti vaikuttaa mitä ilmeisemmin, mutta sen lisäksi ehkä kuun vaihe tai joku muu…

Lisäksi kuvasta näkyy, että hinta on jonkin verran tuon sinisen perushintaviivan yläpuolella. Osittain se johtuu siitä, että tällä tuotteella oli vielä yli kuukausi aikaa erääntymiseen, joten hinnassa mukana rahoituskulua, joka ei kuitenkaan näillä korkotasoilla pitäisi olla kovinkaan suuri. Loppu ”ilmasta” selittyy sillä, että liikkeeseenlaskijan on ”pakko” pitää pientä rakoa perushintaan, muuten lähellä toteutushintaa riski voisi käydä liian suureksi, jos joku ostaisi ison määrän parilla sentillä.

Seuraavaksi katsotaan tuotetta, jonka nimestä ei olla päästy yksimielisyyteen. Commerzbank on lanseerannut ne nimellä minifutuuri BEST (Barrier Equals STrike), josta mm. RBS suivaantui, koska heillä oli omasta mielestään ”aitoja” minifutuureja, eikä näitä toisia pitäisi sotkea niihin ollenkaan. Citi käyttää vastaavista tuotteista nimitystä Unlimited turbo. Periaate on muuten sama kuin minifutuureissa, mutta näissä tosiaankin knock out = strike. Edellä käsitellyistä turboista nämä eroavat niin, että näillä ei ole määrättyä erääntymispäivää. Rahoituskulut hoidetaan niin, että longien kohdalla rahoitustaso (voidaan ajatella toteutushintana, strikena) kiipeää pikkuhiljaa ylöspäin, jonka seurauksena puolestaan itse tuotteen hinta sulaa hiljalleen. Tästä enemmän toisessa tekstissä.

Seuraavassa kuvassa unlimited turbo, joka myös knokkasi tiistaina 7.10.

wgraph3

Kuvio on hyvin saman tyyppinen kuin turbossa, mutta tässä näkyy ilmiö, joka toistuu aika usein näissä tuotteissa: aivan knock out –tason tuntumassa hinta ”sukeltaa” kohti nollaa. Kulmakerroin muuttuu siis jyrkemmäksi. Voisi ajatella (mm. kilpailua ajatellen), että tästä saisi isolla riskillä vielä ylimääräistä vipua muutenkin hurjan vivun lisäksi, mutta läheskään aina ylöspäin mennessä kulmakerroin ei olekaan yhtä jyrkkä kuin alas tullessa. Ne kuun vaiheet…

Katsotaan sitten vielä tavallista (plain vanilla) warranttia. Niiden kanssa ei tarvitse hätäillä minkään knock out –tason kanssa, mutta hinnoittelu on muuten monimutkaisempaa kuin muilla edellä kuvatuilla tuotteilla. Lisäksi aika-arvon sulaminen voi olla aika vauhdikasta – etenkin lähellä erääntymispäivää.

Seuraavassa kuvassa DAX-ostowarrantti, jonka toteutushinta on 9400 ja erääntymiseen aikaa nyt yksi viikko. Hintatiedot ovat yli viikon ajalta.

wgraph4

Kuvasta näkyy, miten hinta on ollut hyvin erilainen samalla kohde-etuuden tasolla. Esim. 9300 pisteen kohdalla eroa on parikymmentä senttiä eli lähes 50 %. Volan vaihtelu on vaikuttanut hieman, mutta suurin osa selittyy ajan kulumisella – ko. tasolla on oltu kahtena eri päivänä ja näin loppuvaiheessa tuo sinisen viivan taitekohta vetää hintaa puoleensa kiihtyvällä voimalla. Kaikesta huolimatta näillä tavallisilla warranteilla on mahdollisuus saada hurja vipu, etenkin näin lähellä erääntymistä.

Tällä kertaa kaikki esimerkit olivat long-tyyppisistä arvopapereista, mutta aivan samat ilmiöt ovat nähtävissä myös shorteilla (puteilla).

Edelleenkin onnea kilpailuun kaikille. Itse en ole tällä viikolla ehtinyt osallistua lainkaan, mutta katsotaan, jos aikaa jatkossa löytyisi. Ei sillä, että pärjäisin kuitenkaan…

/Erkki Fadjukoff

Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit