Laatuyhtiöitä arvosijoittajan hinnoin? Helsingin pörssin houkuttelevimmat suuryhtiöt Taikakaavalla

Columbia Business Schoolin professori Joel Greenblatt keskittää yhtiötä analysoidessaan huomionsa pääoman tuottoon. Vasta sen jälkeen hän alkaa tutkia osakemarkkinoilla vallitsevia arvostuskertoimia: maksaako laatu liikaa?

Joel Greenblatt esitteli Taikakaavansa (Magic Formula) kirjassaan The Little Book that Beats the Market. Mullistavia tuottoja historiadatalla tuottaneen kaavan idea on seuloa pörssilistan osakkeet kahdella tunnusluvulla ja laittaa ne paremmuusjärjestykseen. Kaavassa käytetyt tunnusluvut ovat liiketoiminnan tuotto (EBIT/EV) ja sijoitetun pääoman tuotto (ROIC).

Greenblattin mukaan menetelmää soveltava sijoittaja voi harkintansa mukaan ostaa listalta 20–30 parhaiksi rankattua osaketta. Niitä omistetaan yhden vuoden ajan ja sitten muodostetaan jälleen uusi rankinglista. Jälleen valitaan taas sama määrä parhaiden yhtiöiden osakkeita. Pörssin historiadatalla testattuna menetelmä tuotti vuosina 1988–2004 keskimäärin 30,8 prosentin vuosituoton, kun markkinoiden keskituotto samana aikana oli 12,3 prosenttia. Tämä ei tietenkään takaa mitään tulevasta.

Seuraavassa Taulukossa 1 Taikakaava on sovellettu tuoreeltaan Helsingin pörssin suuryhtiöihin. EBIT eli liikevoitto on vuoden 2017 toteutunut tulos. Yritysarvon eli EV:n laskennassa markkina-arvo on laskettu 3. huhtikuuta 2018 vallinneen osakekurssin ja vuoden 2017 lopun taseen perusteella. Yritysarvo lasketaan summaamalla yhteen osakekannan markkina-arvo ja yhtiön korolliset nettovelat. Sijoitetun pääoman tuotto (ROIC) on vuoden 2017 tuotto.

Yhtiöt on asetettu paremmuusjärjestykseen EBIT/EV- ja ROIC-tunnuslukujen perusteella niin, että listojen ensimmäiset yhtiöt saavat yhden pisteen, toisena olevat yhtiöt kaksi pistettä ja niin edelleen. Tämän jälkeen kunkin yhtiön pisteet on laskettu yhteen. Vähiten pisteitä saaneet yhtiöt ovat houkuttelevimpia.

Taulukko 1. Helsingin pörssin houkuttelevimmat OMXH25-yhtiöt Taikakaavalla 3.4.2018

Taikakaavaa käyttävän on kiinnitettävä huomiota siihen, että kaavaan sijoitetut arvot kuten sijoitetun pääoman tuotto ja liikevoitto ovat kestävällä tasolla. Listauksen numerothan ovat mekaanisesti joko nykyhetkeä tai historiaa, ja lopulta tulevaisuus ratkaisee. Siksi Taikakaava ei suoraan sovellu kenellekään sijoitustoimintaa ohjaavaksi listaukseksi. Parhaimmillaan se voi kuitenkin toimia herätteenä aloittaa omatoiminen tarkempi perehtyminen yksittäisiin sijoituskohteisiin omista lähtökohdista.

ARVOGURU-UUTUUSKIRJAN ENNAKKOMYYNTI ON NYT ALKANUT!

Ennakkotilatut kirjat postitetaan huhtikuun viimeisellä viikolla, selvästi ennen kirjan virallista yleisöjulkistustilaisuutta, joka järjestetään Helsingissä toukokuun puolella.

Kirjan hinta on 29,90 euroa (sisältäen alv:n ja postikulut Suomessa). Arvoguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös yhtenä vaihtoehtona osana sijoituskirjapakettia, joka pyynnöstä sisältää signeerauksen. Arvoguru on 237-sivuinen ja kovakantinen. Se on painettu Suomessa Hansaprintillä.

ENNAKKOTILAA ARVOGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä kirjoitushetkellä Elisan, Nokian Renkaiden ja merkittävän määrän sekä Sammon että sen osakkuusyhtiö Nordean osakkeita. Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin, sijoitusstrategioiden paremmuuteen tai yksittäisiin yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo by TopTipsBath on Foter.com / CC BY

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.04.2018 14:12

Onko Orionin EV oikein, 2,5 miljardia?