Siirry pääsisältöön

Miten muuttaa 200 euroa 100 000 euroksi?

Monille kuukausisäästäminen on jotain, mikä pitäisi aloittaa, mutta johon ei millään vain meinaa ehtiä tarttua. Kuukausisäästäminen rahastoihin on kuitenkin erinomainen tapa rakentaa taloudellisesti turvatumpi tulevaisuus. Syitä aloittaa on monia:

  • Kuukausisäästäminen on helppo aloittaa, vain muutama askel ja minuutti ajastasi.
  • Kuukausisäästämisen etu on, että hajautat ajallista riskiä, kun säästät tasasumman joka kuukausi – näin sinun ei tarvitse miettiä, onko juuri nyt oikea aika sijoittaa markkinoille. Saat enemmän rahasto-osuuksia kurssien ollessa alhaalla ja vähemmän niiden ollessa korkealla.
  • Kuukausisäästämällä hyödynnät korkoa korolle -vaikutusta, joka voi ajan myötä saada rahasi kasvamaan lineaarisen sijaan eksponentiaalisesti.
  • Kun kuukausisäästösuunnitelma on kerran tehty, se hoitaa säästämisen puolestasi, eikä sinun tarvitse käyttää siihen enempää aikaasi.
  • Voit koska tahansa keskeyttää kuukausisäästön tai tehdä siihen muutoksia.

Kuukausisäästösumman ei tarvitse myöskään olla suuri aloittaaksesi matkan kohti taloudellista riippumattomuutta – katso vaikka oheinen esimerkkilaskelmamme.

Korkoa korolle – maailman kahdeksas ihme

Oletetaan, että säästät palkastasi 200 euroa joka kuukausi rahastoon, joka tuottaa 7 % vuodessa. 20 vuodessa summa on tällöin kasvanut 104 750 euron potiksi. Korkoa korolle -ilmiön ansiosta seuraavan sadan tuhannen euron raja tulee vastaan tämän jälkeen jo kahdeksassa vuodessa: yhteensä 28 vuoden säästämisen jälkeen summa on kasvanut 206 196 euroon.

Ei ihme, että korkoa korolle -ilmiötä kutsutaan maailman kahdeksanneksi ihmeeksi!

Kuukausisäästäminen ja säästölaskuri

Neljä vinkkiä kuukausisäästämiseen

Olet nyt ehkä päättänyt aloittaa kuukausisäästämisen. Hyvä niin! Mutta miten päästä alkuun?

Tässä neljä vinkkiä kuukausisäästämisen aloittamiseen:

  1. Tärkeintä on aloittaminen. Voit muuttaa suunnitelmaa, säästökohteita sekä säästettävää summaa “lennosta” – oleellisinta on aloittaa.
  2. Voit valita useampia rahastoja, mutta yksikin voi riittää. Nordnet One tarjoaa helpon ratkaisun säästöjen sijoittamiseen ja hajauttamiseen edullisin kuluin (juoksevat kulut vain 0,49 %). Näin sinun ei tarvitse ostaa monia eri rahastoja hajauttaaksesi säästösi. Nordnet One tarjoaa valittavaksesi kolme yhdistelmärahastoa (Varovainen, Tasapaino, Rohkea), jotka sijoittavat globaalisti osake- ja korkomarkkinoille. Muuta ei säästäjä välttämättä tarvitse.
  3. Pidä kuukausittainen säästösumma sellaisen suuruisena, että se sopii omaan taloudenpitoosi. Ideaali säästösumma voisi olla 5–10 % nettotuloista, mutta vähempikin riittää. Alkuun pääsee jo pienilläkin summilla, kuten 15 eurolla kuukaudessa per rahasto. Jos tuntuu siltä, voit koska tahansa muuttaa säästösummaa tai jättää välistä yhden kuukauden.
  4. Pyri olemaan koskematta säästöihisi, kunnes oikeasti tarvitset niitä. Anna korkoa korolle -ilmiön tehdä taikansa.

Nordnetissä rahastoissa ei ole lainkaan merkintä- ja lunastuspalkkiota tai säilytysmaksuja, rahastoasiakkuus ja verkkopankkitunnukset on 0 €, eli maksat ainoastaan rahastoyhtiön veloittamat hallinnointipalkkiot.

Aloita jo tänään! Onnea sijoituksiin!

Nordnet One

Säästölaskelman tarkoitus on antaa esimerkki siitä, miten säännöllinen säästäminen voi saada rahasi kasvamaan ajan myötä. Laskelman tulosta ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai -neuvoksi. Laskelma on yksinkertaistus todellisuudesta. Laskelmassa on huomioitu rajallinen määrä muuttujia: kertasijoitus alussa, kuukausittainen säästösumma, sijoitusaika vuosina ja vuotuinen tuotto-odotus. On mahdotonta sanoa, miten suuri tuotto tulee todellisuudessa olemaan. Esimerkkilaskelman tuottoprosentti on vain oletus. Laskelmassa ei ole huomioitu kaikkia säästösummaan todellisuudessa vaikuttavia tekijöitä, kuten inflaatiota, veroja, valuuttakurssimuutoksia ja rahastoihin liittyviä kuluja. Laskelma ei perustu mihinkään tiettyyn säästötapaan.

Huomioi, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Mikään tällä sivulla esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, sijoitusneuvonnaksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajana vastaat itse riskistä, joka liittyy tällä sivulla annetun tiedon hyödyntämiseen sijoituspäätöstä tehdessäsi.

Artikkeli on julkaistu alunperin 5/2017, mutta päivitetty 8/2022.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.10.2017 12:13

Kannattaa ennemmin sijoittaa bitcoiniin. Viimeisen 5v aikana on joka vuosi päihittänyt sekä osakkeet, rahastot että kullan sijoituskohteena. Odotettavissa on täysin sama juttu seuraaville vuosille, sanokoot pankkiirit mitä sanovat.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.10.2017 14:30

Hyvä pointti, olen miettinyt itse samaa. Mitä kautta kannattaisi Suomessa sijoittaa BitCoin:hin ja mihin niistä (BitCoin, Ethereum, jne). Suoraan jollain BitWallet:illa (minkä?) vai jonkun rahaston tai alan yrityksen kautta tai jotenkin Nordnet:in salkun kautta vai miten?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.10.2017 14:34

Moi Jukka! Bitcoiniin on mahdollista sijoittaa Nordnetissä välillisesti, esimeriksi sertifikaattien ja alan yritysten osakkeiden kautta. Tällaisia ovat mm. Bitcoin XBT, Bitcoin XBTE ja Bitcoin Group SE. /Henri