Siirry pääsisältöön

Miten valita rahasto?

Rahastot tarjoavat helpon ja vaivattoman tavan säästää ja sijoittaa arvopapereihin. Rahastosijottaminen on hyvä keino hajauttaa sijoituksia helposti esimerkiksi ulkomaille tai kohteisiin, joihin yksityissijoittajan on mahdotonta muuten sijoittaa suoraan kustannustehokkaasti. Rahastosijoittajana sinun ei tarvitse seurata markkinoiden ja yhtiöiden tapahtumia niin aktiivisesti kuin osakesijoittajan.

Omaan salkkuun sopivien rahastojen valitseminen satojen vaihtoehtojen joukosta voi tuntua hankalalta. Monesti sijoittamisen aloittaminen tyssääkin siihen, kun ei tiedä mitä rahastoja valitsisi. Me Nordnetissä vastaamme tähän pulmaan: miten valita rahasto?

Valitse rahastoja muutamalla klikkauksella

Uudesta palvelustamme saat apua sopivien rahastojen löytämiseen. Päätät itse, kuinka paljon, mihin rahastoihin ja miten usein haluat säästää. Palvelu on maksuton, eli siitä ei aiheudu sinulle ylimääräisiä kustannuksia. Palvelussa esiteltävien rahastojen hallinnointipalkkiot ovat samat kuin Nordnetin verkkopalvelun kautta ostettuna.

Mikä on säästötavoitteesi? Onko se esimerkiksi taloudellinen riippumattomuus, unelmien lomamatka, unelmien koti, mukavat eläkepäivät tai parempi tulevaisuus jälkikasvulle? Kun säästötavoite on itselle selkeä ja se motivoi, on säästäminenkin mielekkäämpää.

Miten pitkään suunnittelet säästäväsi? Jos sijoitushorisonttisi on pitkä, voit ottaa suurempaa riskiä, koska tällöin markkinoiden lyhyen aikavälin laskusuhdanteet eivät pilaa salkkusi tuottoa. Jos sijoitushorisonttisi on alle vuosi, sinun ei tule sijoittaa rahastoihin.

Sijoitushorisontti

Kuinka paljon haluat sijoittaa joka kuukausi? Ideaali säästösumma voisi olla 5–10 % nettotuloista, mutta vähempikin riittää. Vähimmäissumma on kuitenkin 50 € kuukaudessa uuden palvelumme kautta. Valitsemaasi sijoitushorisonttiin perustuen ehdotamme sinulle kolmesta eri salkkuehdotuksesta. Voit myös muokata ehdotettua rahastosalkkua tai jakaumaa.

Sijoitusten riskitaso

Mitkä tekijät ovat sinulle tärkeitä, kun valitset rahastoja? Voit valita yhden tai useamman kategorian palvelustamme löytääksesi rahastoja salkkuusi. Kategoriat ovat vastuullisuus, indeksirahastot, Nordnetin suosituimmat, aktiivisesti hoidetut rahastot, korkein historiallinen tuotto ja korkea luokitus.

Miten valita rahasto Nordnetin uuden palvelun avulla

Tekemiesi valintojen perusteella tarjoamme sinulle rahastosalkkuehdotuksen. Kun olet tyytyväinen rahastosalkkuun, voit valita tilin, jolle säästösopimus tehdään ja se kuukauden päivä, jona haluat säästösumman veloitettavan. Näin helppoa kuukausisäästösopimuksen aktivoiminen on.

Tutustu uuteen palveluumme ja aloita kuukausisäästäminen

Valitse rahastoja itse filtterien avulla

Jos haluat valita rahastot itse, voit käyttää rahastohaussa apuna filttereitä. Filttereiden avulla voit helposti suodattaa rahastoja esimerkiksi rahastotyypin tai maan/alueen mukaan. Voit myös suodattaa pois rahastot, jotka sijoittavat yhtiöihin, jotka toimivat ei-toivotuilla toimialoilla. Listasimme alle kaikki rahastohaussa olevat filtterit.

Nordnetin rahastofiltterit

Suositut rahastot: Matala hiiliriski ja Indeksirahastot

Rahastotyyppi: Hedge, Indeksi, Korko, Muu, Osake, Raaka-aineet, Valuutta, Yhdistelmä

Maa/alue: Aasia, Afrikka & Lähi-itä, Australia & Uusi-Seelanti, Eurooppa, Globaali, Intia, Iso-Britannia, Itä-Eurooppa, Japani, Kiina, Latinalainen Amerikka, Norja, Pohjoismaat, Ruotsi, Suomi, Tanska, USA & Pohjois-Amerikka

Kategoria: Arvoyhtiöt, Bioteknologia, Energia, Infrastruktuuri ja maatalous, Kasvuyhtiöt, Kehittyvät markkinat, Kiinteistö, Kuluttaja, Lainoitus, Listaamattomat, Lääketeollisuus, Obligaatiot – lyhyt, Obligaatiot – pitkä, Osinkoyhtiöt, Pienet/keskisuuret yhtiöt, Pienyhtiöt, Rahoitus, Uusi teknologia, Ympäristö

Rahastoyhtiö: Aktia, Evli, Handelsbanken ja yli 60 muuta rahastoyhtiötä

Riski: Matala, Keskimääräinen, Korkea

Ei-toivotut omistukset: Alkoholi, Aseet, Eläinkokeet, GMO, Hiilivoima, Palmuöljy, Pienaseet, Pornografia, Sotateollisuus, Torjunta-aineet, Tupakka-aineet, Uhkapelit, Ydinvoima

Kokeile rahastohaun filttereitä

Katso vinkkejä top-sijoittajien suosikkirahastoista

Yksi tapa etsiä rahastoja on katsoa, mihin hyvin menestyneet sijoittajat ovat sijoittaneet. Katso vinkkejä Sharevillen top-sijoittajien suosikkirahastoista. Sharevillestä saat tietoa ja inspiraatiota todistetusti menestyviltä sijoittajilta täysin maksutta.

Katso vinkkejä Sharevillen top-sijoittajien suosikkirahastoista

Katso Nordnet Suomen asiakaskunnan trendaavat ja netto-ostetuimmat rahastotHuomioi, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Lue myös: Korkoa korolle – 35 vuoden eläkesäästöt kymmenessä vuodessa?

8 comments

  • Se tärkein, eli paljon on kustannus per merkintä, jos ei kk-sopimus? Entä kk-sopimuksen kanssa?

    • Nordnet ei peri sijoitusrahastojen merkitsemisestä kuukausisäästösopimuksen alla tai ilman sitä (kertamerkintöinä) mitään, eli ostokulut kuin myös myyntikulut ovat sijoitusrahastoissa 0 €. Sijoitusrahastoista maksat vain rahastoyhtiön veloittamat juoksevat kulut (sis. hallinnointipalkkio). -Soile, Nordnet

    • Uuden kuukausisäästöpalvelumme kautta, jossa Nordnet auttaa valitsemaan rahastoja, minimi on 50 €. Mutta muuten rahastoihin voi säästää tavallisen kuukausisäästön kautta ja kertamerkintöinä jo alk. 15 €. -Soile, Nordnet

  • Toivoisin hintafiltteriä eli haluaisin suodattaa pois rahastot, jotka ylittävät hallinnointipalkkioissaan oman rajani.

  • Siirsin rahat ja aloitin rahastosäästämisen valmiista paketista 50€ kk. En kuitenkaan löydä mistään tietoja sijoittamastani rahastosta Nordnetistä. Sitä ei löydy salkustani, mistä sen siis näkee?

    • Tekemäsi kuukausisäästösopimuksen löydät sisäänkirjautuneena palveluun kohdasta Sivuni > Kuukausisäästösopimus. Valitsemasi kuukausisäästöpäivän jälkeen rahastojen merkintä näkyy salkussasi arviolta 2–7 pankkipäivän kuluessa. Tarkka ajankohta riippuu rahastoyhtiöstä. Rahastotoimeksiantosi tilan voit tarkistaa sisäänkirjautuneena palveluun oikean yläreunan kohdasta Toimeksiannot. Tila on “Markkinalla” kunnes rahasto-osuudet näkyvät salkussasi. Rahastomerkinnästä tulee laskelma kohtaan Sivuni > Tapahtumat ja laskelmat, kun rahastotoimeksianto on toteutettu.