Kestääkö kurssinousu?

Sijoitusmarkkinoilla historia ei ole tae tulevasta, mutta historian tuntemisesta tuskin on haittaakaan. Tarkastelen tässä merkinnässä lyhyesti Yhdysvaltain osakemarkkinoiden historiallisia nousutrendejä.

Harva tämän päivän sijoittaja on ollut mukana jo 1990-luvun lopun pörssihuumassa, joten muistutettakoon – itsekin tämän vasta peruutuspeilistä havainnoiden – yleisesti, että vuosituhannen vaihteen it-kuplan ja sen puhkeamisen johdosta 2000-luvun alku oli indeksitasolla tarkasteltuna menetettyä vuosikymmentä pörssissä. Näin on mahdollista sanoa ainakin siinä valossa, että vasta keväällä 2013 osakemarkkinoiden ilmapuntari S&P 500 -indeksi ylitti pisteluvun, joka saavutettiin jo maaliskuussa 2000.

Tänään Yhdysvalloissa osakemarkkinoiden yleiskehitystä kuvaavan S&P 500 -indeksin pisteluku on 2840. Se vastaa noin prosenttia vaille kaikkien aikojen ennätystasoa.

Nykyisen nousutrendin voidaan katsoa alkaneen maaliskuussa 2009, keskellä finanssikriisiä, jota pidetään talouden pahimpana pudotuksena sitten 1930-luvun suuren laman. Viimeisten yli yhdeksän vuoden aikana Yhdysvalloissa osakeindeksi on noussut käytännössä miltei yhtäjaksoisesti. Osatekijänä kurssinousulle voidaan pitää ainakin sitä, että Yhdysvaltain keskuspankki on riistänyt sijoittajilta vaihtoehtoisia järkevän tuoton kohteita elvyttämällä taloutta matalien korkojen kautta. Ovat tietenkin myös yhtiöiden tulokset piristyneet, mutta se ei selitä koko tarinaa – tulokset ovat nousseet finanssikriisin pohjilta, mutta eivät läheskään samaa tahtia osakekurssien kanssa. Arvostustasot ovat siis kohonneet.

Onko kurssiromahdus kulman takana?

Tästä ei voi kuitenkaan tehdä suoraviivaisesti johtopäätöstä siten, että kursseilla olisi nyt erityisen suuri romahduksen riski. Sen sijaan lähempänä olisi perusteltu johtopäätös, jonka mukaan kohonneiden arvostustasojen vallitessa tehtävät uudet osakesijoitukset tuottavat erittäin pitkällä aikavälillä hieman huonommin kuin pörssissä on yleisesti totuttu indeksitasolla historiassa näkemään.

Pitäisin realistisena, että indeksin tuotto-odotus jää nyt selvästi yksinumeroiseksi mainitulla aikavälillä. Tietenkin yksittäiset sijoituskohteet voivat tuottaa indeksistä poikkeavasti suuntaan ja toiseen. Kaikkiaan näkisin sijoituskohteiden universumissa poissulkevalla menetelmällä, että “heikentyneestä” tuotto-odotuksestaan huolimatta osakkeet voivat yleisesti olla edelleen riskinsietokykyiselle selvästi paras pitkän aikavälin vaihtoehto.

Seuraavassa on listattuna S&P 500 -indeksin historiallisia kaikkien aikojen korkeimpia noteerauksia. Samassa on lisäksi aikajärjestyksessä päivämäärät, jolloin indeksi rikkoi ensi kerran tasapisteitä.

50 pistettä: 30. syyskuuta 1958
100 pistettä: 4. kesäkuuta 1968
200 pistettä: 21. marraskuuta 1985
400 pistettä: 26. joulukuuta 1991
800 pistettä: 12. helmikuuta 1998
1600 pistettä: 3. toukokuuta 2013
2840 pistettä: 5. elokuuta 2018

Aineiston mukaan S&P 500 -indeksin keskimääräinen vuosituotto aikavälillä 1958–2017 on toteutunut noin 6,9 prosentin tasolle ennen osinkoja.

Seuraavassa on listattuna S&P 500 -indeksin historiallisia kaksinkertaistumisaikoja. Sulkeissa on ilmoitettu tarkasteluajanjakson keskimääräinen vuosituotto ennen osinkoja.

50–100 pistettä: 9 vuotta ja 9 kuukautta (vuosituotto 7,4 prosenttia)
100–200 pistettä: 17 vuotta ja 5 kuukautta (vuosituotto 4,1 prosenttia)
200–400 pistettä: 6 vuotta ja 1 kuukausi (vuosituotto 12,1 prosenttia)
400–800 pistettä: 6 vuotta ja 2 kuukautta (vuosituotto 11,9 prosenttia)
800–1600 pistettä: 15 vuotta ja 3 kuukautta (vuosituotto 4,7 prosenttia)

Laskelmista ei ole mahdollista tehdä kurssiennusteita. Sen sijaan ne pikemminkin kuvaavat sitä, miten vaikeaa tulevaisuuden ennustaminen on. Nousujaksot näyttävät olevan erilaisia keskinäisessä vertailussa. Joka tapauksessa näyttää siltä, että nykyinen nousu on ollut pitkäkestoinen ja jyrkkä, sillä alkuvuoden 2009 indeksitasosta S&P 500 on jo 3,5-kertaistunut.

Mistä löytyisi paras laskuvarjo?

Haluaisin nähdä pörssiyhtiöiden investoivan muutamaa viime vuotta reippaammin tulevaan kasvuunsa. Perustan tämän siihen, että aikanaan indeksikehityksen kääntyessä kurssilasku tapahtunee p/e-lukujen putoamisen kautta. Toisin sanoen se kerroin, minkä sijoittajat ovat valmiita yhtiöiden tuloksista maksamaan, tullee suuressa kuvassa tippumaan nykytasoltaan. Silloin lähinnä tuloskasvu voi pelastaa yksittäisten yhtiöiden kurssikehityksen.

ARVOGURU-UUTUUSKIRJAN MYYNTI ON ALKANUT!

Kirjan hinta on 29,90 euroa (sisältäen alv:n ja postikulut Suomessa). Arvoguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös yhtenä vaihtoehtona osana sijoituskirjapakettia, joka pyynnöstä sisältää signeerauksen. Arvoguru on 237-sivuinen ja kovakantinen. Se on painettu Suomessa Hansaprintillä.

TILAA ARVOGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin, sijoitusstrategioiden paremmuuteen tai yksittäisiin yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: jdigit3lvia Foter.com/CC BY-NC

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.