Kampanjayhtiö: Visa

American Expressin ja Mastercardin kanssa kamppaileva Visa on harjoittanut maksukorttiliiketoimintaa reilut puolisataa. Yhtiön juuret löytyvät vuodesta 1958, kun Bank of America lanseerasi BankAmericardin. Se oli Yhdysvalloissa ensimmäinen kuluttajille suunnattu luottokorttihanke keskituloisten sekä pienten ja keskisuurten yhtiöiden segmenteissä. Esittelen Visan tässä merkinnässä yritysesittelyn tasolla. Yhtiön osake on merkinnän julkaisuhetkellä mukana Nordnetin ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntikampanjassa.

Vuodesta 1974 lähtien Visa on kansainvälistynyt alati kiihtyvällä tahdilla. Vuonna 1975 Visa lanseerasi ensimmäisen debit-korttinsa perinteisten luotto-ominaisuuksien rinnalle. Kaiken kaikkiaan 1970-luvulla tapahtui toimialajärjestelyjä, jotka loivat pohjan Visan kasvulle. Ensin BankAmericard irtautui Bank of Americasta itsenäiseksi toimijaksi, joka otti myöhemmin käyttöön nimen Visa. Sitten yhtenäiseksi brändätty Visa lanseerasi VisaNet-nimisen palvelun, joka oli omana aikanaan maailman ensimmäinen sähköinen varmennus maksuliikenteessä. Tämä käytännössä mahdollisti erilaisten transaktioiden välityksen sekunteissa.

Visa tulkitsee itse omaa historiaansa nykyään siten, että mainitut kaksi kehitysvaihetta 1970-luvulla loivat liiketoiminnalle uskottavuutta, luotettavuutta, turvaa ja skaalaetuja, joiden yhdistelmänä sittemmin nähty kannattava kasvu on mahdollistunut. Kuitenkin vuoteen 2007 asti Visa toimi itsenäisten maantieteellisten yksiköiden kautta, ja vasta vuonna 2008 nämä yksiköt kasattiin yhdeksi suureksi kokonaisuudeksi, joka listautui maaliskuussa 2008 New Yorkin pörssiin. Visan listautuminen oli aikanaan yksi maailman suurimmista ja menestyksekkäimmistä.

Toimintaympäristö

Pörssilistattu Visa toimii vuonna 2014 yhteensä 200 eri maassa, tarjoten palveluitaan useista eri kanavista: maksukorteilla, kannettavilla tietokoneilla, tableteilla ja mobiililaitteilla. Yhtiön tavoitteena on olla ensisijainen vaihtoehto paitsi asiakkaalle, joka haluaa maksaa, myös sellaiselle asiakkaalle, joka haluaa vastaanottaa maksun – ajasta ja paikasta riippumatta.

Nykypäivänä tyypillinen maksutapahtuma Visalla sisältää neljä eri osapuolta. Ensimmäinen on liike, joka hyväksyy Visan maksuvälineenä. Liike voi olla esimerkiksi kauppa, ravintola, nettimyymälä tai hotelli. Toinen osapuoli on finanssilaitos, joka hyväksyy Visan omaan maksuliikenteeseensä. Kolmas osapuoli on finanssilaitos, joka valmistaa Visa-merkkiset maksukortit pankkien asiakkaille erillistä tilausta vastaan. Finanssilaitoksia tarvitaan maksuliikenteen toimivuuteen, koska Visan tulee saada heiltä lupa transaktion loppuunsaattamiseen.  Neljäntenä maksuliikenteen osapuolena on luonnollisesti itse maksava asiakas, joka voi olla Visa-kortin omistava ja ostoksia tekevä kuluttaja tai yhtiö.

Visan maksukorttiverkosto on liikkeessä olevien korttien lukumäärällä mitattuna erittäin laaja, sillä maailmalla on käytössä jo 2,2 miljardia Visa-korttia. Kortin maksuvälineeksi hyväksyviä liikepaikkoja on 36 miljoonaa kappaletta, ja Visan kanssa yhteistyötä harjoittavien finanssilaitosten määrä on 14 600. Visalle soveltuvia pankkiautomaatteja on maailmanlaajuisesti tällä hetkellä 2 miljoonaa kappaletta.

Yhtiön oman ilmoituksen mukaan sillä on kapasiteettia käsitellä 47 000 maksutapahtumaa sekuntissa. Visa raportoi viime tilikaudelta 87,5 miljardia transaktiota, joiden yhteisvolyymi oli 6,9 triljoonaa dollaria. Tätä rahavirtaa yhtiö pyrkii jatkuvasti kasvattamaan ja saamaan siitä osansa.

Osakkeen hinnoittelu ja osingot

Kasvussa Visa onkin onnistunut erinomaisesti viime vuosina. Tämä konkretisoituu yhtiön maksaman vuosiosingon selvässä nousutrendissä. Visan osakekohtainen osinko on liki nelinkertaistunut pörssihistorian aikana, vuodesta 2008 nykyhetkeen.

visaosinko

Visan osakekohtainen osinko 2008–2013 (USD)

Yhtiön osakekannan markkina-arvo on tällä hetkellä noin 127 miljardia dollaria. Yksi Visan osake maksaa parhaillaan 211 dollaria, osakekohtaisen tuloksen ollessa 7,86 dollaria. Yhtälöstä muodostuu tuloskertoimeksi korkeahko P/E-luku 26,7. Se sisältää merkittävästi odotuksia tulos- ja osinkokasvusta. Edellä esitetyn kuvaajan perusteella yhtiö on lähihistoriassa kyennyt lunastamaan kasvuodotuksia.

Osakekohtaisella vuosiosingolla 1,60 dollaria laskettuna Visan efektiivinen osinkotuotto on tarkasteluhetkellä 0,8 prosenttia. Myyntiinsä nähden Visan osake hinnoitellaan jopa 10,3-kertaisesti, mitä voidaan pitää haastavana arvostustasona.

Osakekohtaiseen tasearvoon nähden yhtiö maksaa tällä hetkellä pörssissä 4,9-kertaisen arvostuksen, sillä osakekohtaista omaa pääomaa yhtiöllä oli viime tilikauden päättyessä 42,61 dollaria. Kokonaisuutena tarkastellen Visan tunnusluvut sisältävät odotuksia sekä korkeasta kannattavuudesta tulevaisuudessa että vahvasta liiketoiminnan kasvusta.

**

Lähestyvät jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut tuovat piristystä ja uuden kasvuvaihteen Brasilian talouteen. Sponsoreille kisat takaavat globaalin näkyvyyden. 5.–30.5.2014 voit sijoittaa valittuihin osakkeisiin ja ETF:iin alennetuin kuluin.

>> Siirry tästä Nordnetin kampanjasivuille

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista kampanjan kohteena olevia yhtiöitä kirjoitushetkellä. Blogi sisältää markkinointiviestin, mutta se ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
13.05.2014 18:48

Jokseenkin surkean oloinen sijoituskohde. Arvostukset taivaissa ja mitätön osinko.

Nimetön
Nimetön
27.05.2014 13:20

Tätä yhtiötä olisi kyllä hienoa omistaa jos saisi ostettua alennusmyynnistä.